"Enter"a basıp içeriğe geçin
Filter by Kategoriler
Kuran-ı Kerim
Hadisler
Alevilik
İncil
Tevrat
Avesta
İslam Tarihi - İbnül Esir
Mesnevi Şerif - Mevlana
Peygamberler Tarihi
Tabakat - İbn Sad
Mitoloji
Diğer Kitaplar

Endülüse sefer

Tunusun ve Kuzey Afrikanın tamamen fethinden sonra Osman, Abdullah bin Nafi bin Husayn ve Abdullah bin Nafi bin Kaysı, Endülüs üzerine sefere göndermişti. Bu ikisi Endülüse deniz yönünden girmişlerdi. Osman onlara ve onlarla birlikte olanlara şöyle yazmıştı: “Emma badu… Haberiniz olsun ki Kostantiniyye Endülüs yönünden fethedilecektir. ”
Bu iki kumandan yanlarında Berberilerden bazı Müslümanlar bulunduğu halde yola koyulmuşlar ve Müslümanlar birçok fetihten sonra Tunus bölgesinden daha geniş yerleri ele geçirmişlerdi.
Osman Abdullah bin Saad bin Serhi Kuzey Afrika Valiliğinden azlettikten sonra, yerine Abdullah bin Nafi bin Abdilkaysı tayin etti. Daha sonra Abdullah Mısıra dönünce, öbür Abdullah Osmana bazı hediyeler göndermişti. O gün, Amr bin el-Ass Osmanın huzuruna gelmiş, Osman Ona: “Ey Amr! Senden sonra orası karıştı,” demiş, Amr da “Evet, orası mutlaka karışacaktı ve belliydi,” diye cevap vermişti.

Osman bu yıl hac emirliği görevini kendisi ifa etmişti. Bu yılda aynı şekilde Osman bin Ebil-As vasıtasıyla Istahr şehri fethedildi. Muaviye bin Ebi Süfyan Kınnesrin üzerine sefer düzenlemişti. Yine bu yılda meşhur şair Züeyb el-Hezeli Mısırda vefat etmişti. Başka bir rivayette ise çölden Mekkeye dönerken yolda vefat etmiştir. Diğer bir rivayete göre, Bizans illerinde vefat etmiştir. Fakat bütün bunların ittifakla belirttiği husus Ebu Züeyb el-Hezelinin Osman zamanında vefat ettiğidir. Yine aynı şekilde bu yılda Ebu Rimse elBelevi Kuzey Afrikada vefat etmişti. Sahabilerden olduğu ifade edilir. Yine bu yıl içinde Resulallahın zevcelerinden ve Ömerin kızı Hafsa vefat etmiştir.
Diğer rivayette ise Hafsanın H. 41. yılda vefat ettiği, bir başkasında ise H. 45. yılda vefat ettiği kaydedilir.