"Enter"a basıp içeriğe geçin

Vishtasp Yasht (dualar)

1. ‘Ben kutsama sözleri söyleyen dindar bir adamım,’ dedi Zerdüşt genç kral Vishtaspa’ya. – ‘Bana ihtişamla dolu görünüyor, Ey Zerdüşt!’ – ‘Ey genç kral Vishtaspa! [Seni] iyi bir hayat, yüce bir hayat, uzun bir hayat yaşamakla kutsuyorum. Erkeklerin uzun yaşasın! Kadınların uzun yaşasın! Kendi bedeninden sana oğullar doğsun!

2. ‘Sen kendin kutsal olasın, Zerdüşt gibi. ‘Sen sığırlar bakımından zengin olasın, bir Athwyanide gibi!
‘Sen atlar bakımından zengin olasın, Pourushaspa gibi!
‘Sen de kral Husravah gibi mutluluktan güzel bir paya sahip olasın!
‘Vafra Navaza’nın yaptığı gibi, yolu çok uzakta olan Rangha’ya ulaşmak için güç sahibi olasın.

3. ‘Senin bedeninden on oğul doğsun! Üçü Athravan, üçü savaşçı, üçü de toprak işleyicisi olsun! Bunlardan biri Jamaspa gibi olsun ki, seni büyük ve her zamankinden daha büyük mutlulukla kutsasın!

4. ‘Pesho-tanu gibi hastalıktan ve ölümden kurtulmuş olasın. ‘Mithra gibi delici ışınların olsun!
‘Ay gibi sıcak olasın!
‘Ateş gibi parlak olasın!
‘Uzun ömürlü olasın, yaşlı bir adamın olabileceği kadar uzun ömürlü!

5. ‘Ve bin yıllık bir süreyi tamamladığında, kutsal Olanların aydınlık, her bakımdan mutlu, keyifli meskenine [erişebilirsin]!
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….

6. ‘Ona güç ve zafer ver! Ona sığır ve ekmekte refah ver!’ Zerdüşt genç kral Vishtaspa’ya böyle dedi! ‘Ona çok sayıda erkek çocuk, [Tanrı’yı] öven ve meclislerde şefler ver, onlar vurur ve vurulmaz, onlar düşmanlarını tek bir darbede vurur, onlar hasımlarını tek bir darbede vurur, onlar her zaman sevinç içinde ve yardım etmeye hazırdır.

7. ‘Ey tam ihtişamın tanrıları, ey tam şifanın tanrıları, büyüklüğünüz ortaya çıksın!’

8. Zerdüşt ona şöyle hitap etti: ‘Ey genç kral Vishtaspa! Onların büyüklüğü, gerektiği gibi tezahür etsin!
‘Ey Sular, sana kurban sunan adama şanını ver ve ver!
‘Bu, Rata’lı, sevgi dolu gözlerle Ashi Vanguhi’den (sana) yalvardığımız lütuftur.’

9. Işık arabasının Parendi şöyle devam eder: ‘Genç kral Vishtaspa’ya kendini göster!
‘Bu evde bolluk, yüksek sütunlar üzerinde durarak ve yiyecek bakımından zengin olarak yaşasın! Bir rahibe asla kötü yiyecek sunmayacaksın ve vermeyeceksin: çünkü bir rahip senin için kendi kanından gelen en parlak çocuk gibi olmalı.’

10. Zerdüşt ona şöyle dedi: ‘Ey genç kral Vishtaspa!
‘Mazda’ya tapanların Yasasını bir kardeş veya bir arkadaş olarak destekleyen, ona herhangi bir şekilde dostça davranan, ondan yiyecek eksikliğini uzak tutmaya çalışır.’

11. Kutsal Zerdüşt bu yasayı Frashaostra ve Jamaspa’ya vaaz etti: ‘Kutsallığı uygulayın ve gelişin, ey genç Frashaostra (ve Jamaspa)!’

12. Ahura Mazda kutsal Zerdüşt’e böyle dedi ve Zerdüşt yine genç kral Vishtaspa’ya şöyle dedi: ‘Kötü rahipler veya düşman rahipler olmasın; çünkü kötü rahipler veya düşman rahipler çok fazla zarar getirirler ve sen kurban sunmak istesen bile, sanki hiçbir kurban sunulmamış gibi Amesha-Spentas’a sunulmuş olur. ‘Aşem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….

13. ‘Sana öğrettiğim zaman, ey Vishtaspa, sen de oğluna aynısını yap! Bu öğretiyi iyi karşıla; bu seni çocuklar ve süt bakımından zengin yapacaktır; tohum, yağ ve süt bakımından zengin yapacaktır.’

14. ‘Böylece sana duyuruyoruz, Ahura Mazda, Sraoşa, Aşi ve Mazda’ya tapanların Yasası, bütün ilahileriyle, bütün işleriyle, bütün icraatlarıyla; isteklerini gerçekleştiren, dünyayı büyüten, şarkıları dinleyen ve sadık adamı isteğiyle sevindiren, sadık adamı koruyan, sadık adamı ayakta tutan Mazda Yasası;

15. Kutsal İlke dünyasının kutsallığının bilgisi ve kutsallığındaki artış kimden gelir ve onsuz hiçbir sadık insan kutsallığı bilemez. ‘Her Havanan, her Atarevakhsha, her Frabaretar, her Aberet, her Asnatar, her Rathwishkar, her Sraosha-varez (rahiplik görevleri) sana gelir;

16. ‘Her rahip, her savaşçı, her çiftçi; her ev sahibi, her kasaba beyi, her eyalet beyi;

17. ‘İyi düşüncelere, iyi sözlere, iyi işlere ve iyi dine sahip olan her genç; doğru sözler söyleyen her genç; yakın akraba evliliği yapan her kişi; her gezgin rahip; her ev hanımı; Yasa’ya itaat eden her gezgin rahip.

18. ‘Sana bütün mukaddesatçılar, mukaddesatın bütün üstatları gelir, Havani’nin yanında duran otuz üç kişidirler, mukaddesatın üstatları olarak.

19. ‘Ey genç kral Vishtaspa, onlar senin içinde tamamen korunsunlar! Sen düşmanlarını, hasımlarını, senden nefret edenleri vururken, yüz kere yüz yüze, bin kere bin bin bin için, on bin kere on bin on bin için, on binlerce on binlerce on binlerce için.

20. ‘Sen o kelimeyi ilan et, tıpkı bizim sana ilan ettiğimiz gibi!
‘Ey iyi dünyanın Yaratıcısı! Ahura Mazda, sana bir kurbanla ibadet ediyorum, sana bir kurbanla ibadet ediyorum ve seni ileriye taşıyorum, Ahura Mazda’nın bu yaratılışına ibadet ediyorum.’

21. Genç Kral Vishtaspa, Zerdüşt’e sordu: ‘Hangi fedakarlıkla ibadet edeyim, hangi fedakarlıkla ibadet edeyim ve Ahura Mazda’nın bu yaratılışını ilerleteyim?’

22. Zerdüşt cevap verdi: ‘Sana bildireceğiz, ey genç kral Vishtaspa!
‘Yüksek ağaçlar arasında güzel, yüksekte büyüyen ve kudretli olan o ağaca doğru git ve şu sözleri söyle: “Selam sana! Ey Mazda tarafından yaratılmış iyi, kutsal ağaç! Ashem Vohu!”

23. ‘Sadık adam baresma dallarından birini, ikisini veya üçünü kessin: onları ritüellere göre bağlasın ve bağlasın, ritüellere göre bağlanıp çözülsün. ‘Kurallara göre dövülen Haoma’nın en küçük dalı, kurban için hazırlanan en küçük dal, (bunu yapan) adama kraliyet verir.’
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….

24. Zerdüşt dedi ki: ‘Ey genç kral Vishtaspa! Şan ve şöhretle dolu olan Ahura Mazda’yı, egemen Cennet’i, sınırsız Zaman’ı ve yüksek derecede çalışan Vayu’yu çağır.

25. ‘Mazda ve Kader tarafından yaratılan güçlü Rüzgarı çağır. ‘Bu sözleri tekrarla ki, çağrılan tanrı sana dilediğin lütfu versin; güçlü ve iyi Ruh’un yaratılışına ait olan sen, Druj’u vurup götürebilesin ve senden nefret edenleri tam bir başarıyla izleyebilesin; düşmanlarını yere ser ve tek bir vuruşta rakiplerini, düşmanlarını ve senden nefret edenleri yok et.

26. ‘Sen bu duaları ilan et: bunlar senin bedenini şehvet işlerinden temizleyecek, ey genç kral Vishtaspa!
‘Sana tapacağım, ey Ateş, yiğit bir savaşçı olan Ahura Mazda’nın oğlu. İçmeden sarhoş olan şeytan Kunda’nın, Druj adamlarının, tembellerin, günah içinde yaşayan kötü Daeva-tapıcılarının üzerine düşer.

27. ‘Zamanın açtığı ve hem kötülere hem de iyilere açık olan yoldan titriyor. ‘Onlar, bir kurdun üzerine düştüğü koyun gibi, onun ruhunun kokusundan titriyorlar.

28. ‘Staota Yesnya dualarının tamamını okumak, kişiyi muhteşem bir şekilde yapılmış saray olan mübarek Garo-nmana’ya kadar götürür. Gerçekten de yol budur.

29. ‘O adam, ey Zerdüşt! Bir genç kız ve yaşlı bir kadınla Baodho (varşta) suçu işleyen kişi, Yasanın yolunu izlemiyor,’ dedi Zerdüşt genç kral Vishtaspa’ya. ‘O, Yasayı övsün, ey Spitama Zerdüşt! ve onu özlesin ve Yasanın tamamını kucaklasın, tıpkı mükemmel bir atın yanlış yoldan dönüp doğru yolda ilerlemesi ve birçok Druje’yi vurması gibi.

30. ‘Övgülerle ilerleyin, iyi Mazdean yasasının ve onun yollarında yürüyen tüm erkeklerin ve kadınların yolunda ilerleyin. Göksel ödülü ele geçirmek isteyen, bu dünyada (Yasayı) bize tutan kişiye hediyeler vererek onu ele geçirecektir….

31. ‘Kadına düşman olana (Yasa’yı) versin ki, o da ona dost olsun. ‘Ellerini suyla yıka, gomezle değil. Karından doğacak oğlun da aynısını yapsın. ‘Böylece düşüncen, öyle olmayanı vurmaya yetecek kadar güçlü olacak; sözlerin, öyle olmayanı vurmaya yetecek kadar güçlü olacak; eylemlerin, öyle olmayanı vurmaya yetecek kadar güçlü olacak.

32. ‘”Dinle beni! Beni bağışla!” – Biz, Amesha-Spentalar, gelip sana göstereceğiz, ey Zerdüşt! Ruhsal dünyada uzun süreli şan ve cennette ruhun uzun süreli mutluluğuna giden yolu;

33. ‘Mutluluğa ve Cennete, Ahura Mazda’nın Garo-nmana’sına, güzelce yapılmış ve tam olarak süslenmiş, kaderin iradesiyle ruhu bedeninden çıktığında, ben, Ahura Mazda, ben, Ahura Mazda, istediği zaman ona nazikçe yolunu gösterdiğimde
‘ Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….

34. ‘Sana tam bir parlaklık ve ihtişam verecekler. ‘Ona hızlı ve çevik atlar ve iyi oğullar verecekler. ‘Genç kral Vishtaspa, Yasa’ya gitmek istiyor,’
dedi Zerdüşt, ‘Ona düşman olan, bizim ilan ettiğimiz gibi Mazda Yasası’nın bir takipçisi olsun.

35. ‘Sen (fakirlere) her zaman ilan et.’ Zenginliği bol olanlar tarafından sana getirilen çöpleri burada bekleyebilirsin!” Böylece Druj sana saldırmayacak ve seni atmayacak; orada kraliyet gücünü kullanacaksın.

36. ‘Mazda Yasası seni acıya teslim etmeyecektir. Yaşayan dünyanın tamamı tarafından (sadaka için) yalvarılıyorsun ve o, iman kardeşlerinin şahsında her zaman senin kapında duruyor; dilenciler, ekmek dilenenlerin arasında, yabancının kapısında her zaman duruyor. ‘O ekmek, her zaman başının üzerinde yanan kömür olacak. ‘Mazda tarafından yaratılan iyi, kutsal Rata, gidip senin parlak yavrularını emziriyor.’

37. Zerdüşt, Vishtaspa’ya dönerek şöyle dedi: ‘Ey genç kral Vishtaspa! Mazda Yasası, ey oğlum! Senin soyuna şeytanları yok eden muzaffer gücü verecektir. ‘Angra Mainyu’nun hiçbir düşüncesi seni asla etkilemesin, böylece kötü şehvetlere kapılmayasın, alay ve putperestlik yapmayasın ve evinin kapısını (yoksullara) kapatmayasın.

38. ‘Atar, kendisine tütsü getiren adamı, ondan memnun olarak ve ona kızmadan, istediği gibi beslenerek kutsar: “Öküz sürüleri senin için büyüsün ve oğulların çoğalsın! Kader ve onun kararları sana dilediğin nimetleri getirsin! Bu yüzden bu görkemli dünyada beni mükemmel bir şekilde çağır ve öv! Mazda’nın ihtişamıyla dolu ve çok memnun olduğum, bitmeyen bir yiyeceğe sahip olayım.”

39. ‘Ey Mazda! Övgümüzün sözlerini kendine al: Bu sözlerden bahsediyorum ve tekrar tekrar söylüyorum, güç ve muzaffer canlılık, sağlık ve şifanın gücü, doluluk, artış ve büyüme. ‘İlahilerin sözleriyle birlikte Ahura Mazda’nın Garo-nmana’sına getir. O önce oraya girecek. Bu yüzden sen bu duaları telaffuz et. ‘Aşem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….

40. Zerdüşt genç kral Vishtaspa’ya, ‘Amesha-Spenta’larla ve dindar Sraosha’yla, uzun boylu Nairyo-sangha’yla, Ahura Mazda’nın oğlu Atar’la ve çok arzulanan krallık ihtişamıyla konuş’ dedi.

41. ‘Şehvetli işler yapan adamlar bedene hitap ederler; ama sen, bütün gece boyunca, göksel Hikmete hitap edersin; ama sen, bütün gece boyunca, seni uyanık tutacak Hikmeti çağırırsın. ‘Günde üç kez kalk ve iyiliksever sığırları gütmeye git.

42. ‘Bu adamların efendiliği tüm varlıkların en bilgesine ait olsun, Ey Zerdüşt! Onların efendisi en bilgesine ait olsun, Ey Zerdüşt! Onlara kutsallık yolunu göstersin, onlara hemen Mazda’nın tapanlarının Yasası’nın zaferle girdiği yolu göstersin. Böylece insanın ruhu, mükemmel kutsallığın sevinci içinde, uzaktan bilinen, güçlü Chinvat köprüsü, iyi bakılan ve erdemle korunan köprüden geçer.

43. ‘Dünyaların nasıl düzenlendiği ilk önce sana söylendi, Ey Zerdüşt! Zerdüşt bunu genç kral Vishtaspa’ya tekrar söyledi; bu yüzden ayı ve güneşi koruyan ve koruyanı öv. Yasa için az dostluğu olan kişiyi, acı çekmesi için aşağıya yerleştirdim.’

44. Böylece Angra Mainyu, içinde hiçbir Şan olmayan, ölümle dolu olan kişi şöyle dedi: ‘Bu bir kâfirdir, onu aşağı atalım; bu bir yalancıdır veya akrabalarına ihanet eden biridir ve sığırları ve insanları yaralayan deli bir köpek gibidir; ancak yaralar açan köpek, bunun bedelini kasten adam öldürme gibi öder. İlk defa sadık bir adamı vurduğunda, ilk defa sadık bir adamı yaraladığında, bunun bedelini kasten adam öldürme gibi öder. Ashem Vohu: Kutsallık, tüm iyiliklerin en iyisidir….

45. ‘Ey kutsal genç kral Vishtaspa! (Bir ev) sana gelsin, yüz…, on bin büyük pencere, on bin küçük pencere, bütün yıl boyunca, ey kutsal Vishtaspa! Asla yaşlanmayan, asla ölmeyen, asla çürümeyen, asla bozulmayan, Mazda’nın diğer tapanlarına bol et, bol yiyecek, bol giysi veren.

46. ‘Sana ilan ettiğim gibi, bütün nimetler sana bahşedilsin! Amesha-Spentalar sana parlaklıklarını, ihtişamlarını ve bolluklarını versinler! Ona hızlı ve çevik atlar ve iyi oğullar versinler, güçlü, her şeyde büyük, ilahileri söylemek için güçlü.

47. ‘O, gücünü İyi Ruh Ahura Mazda’nın isteğine göre kullanır ve Kötü Ruh’un yok edilmesi için, iki kişiden hangisi daha çabuk Ahura’ya kurban sunarsa onu kullanır; ancak kurbanı ve duayı bize doğru şekilde sunmazsa, doğru gücü kullanmaz ve hüküm sürmez.

48. ‘Bir ülkenin hükümdarı olsa, iyi atlara binse ve iyi arabalara binse bile, öbür dünyada kötü muamele görecek. Ey Zerdüşt! Sana iyi niyetle krallık veren o adama krallık ver. 49. ‘Bu kutsal büyüyle kötülüğü uzak tutacaksın: “Senin [Ey çocuk!] doğumunu ve büyümesini temizleyeceğim; senin [Ey kadın!] bedenini ve gücünü saflaştıracağım; seni çocuklar ve süt açısından zengin bir kadın yapacağım; tohum, süt ve yavru açısından zengin bir kadın. Senin için pınarları akıtacağım ve çocuğa yiyecek verecek otlaklara doğru akıtacağım.”

50. ‘Beni iblisin eline teslim etme; eğer iblis beni ele geçirirse, o zaman ateş ve tüm sevinç kaybı iyi Spenta-Armaiti’nin sütünü kurutur. İblis sıkıntıya sokmak ve şehvet düşkünü kadının ve tüm dişilerin sütünü kurutmak için güçlüdür.

51. ‘Yaratıcı Ahura Mazda’ya hoş gelen ateşin kokusu onları uzaklardan uzaklaştırır; …; ve İyi Ruh’un yaratılışına zarar verenlerin hepsi yok edilir;

52. ‘Mithra, Rashnu Razishta ve Mazda’ya tapanların Yasası, kendisine öğretilen törenleri yapmaya istekli ve yapan bir adamı özleyerek, uzaklara götürülmek istiyorlar; … ‘Aşem Vohu: Kutsallık, tüm iyiliklerin en iyisidir ….

53. ‘Vahishtoishti Gatha’nın sözleri söylenmelidir: “Mutludur o, ey kutsal Vishtaspa, mutlu olan kişi, kim olursa olsun, Ahura Mazda’nın dileklerinin tam olarak gerçekleşmesini sağladığı kişi.”
‘O gece onun ruhu nerede kalır?’

54. Ahura Mazda cevap verdi: ‘Ey oğlum, Frashaostra! Başın yanına oturur, Uştavaiti Gatha’yı söyler ve mutluluğu ilan eder: “Mutludur o, mutlu adam kim olursa olsun!”
‘İlk gece, ruhu İyi Sözler’de oturur; ikinci gece, İyi İşler’de oturur; üçüncü gece, yollar boyunca (Garo-nmana’ya) gider.

55. ‘Üçüncü gecenin sonunda, ey oğlum, Frashaostra! Şafak söktüğünde, müminin ruhuna sanki bitkiler ve kokular arasına getirilmiş gibi gelir [ve güney bölgesinden, güney bölgelerinden bir rüzgar esiyormuş gibi gelir], tatlı kokulu bir rüzgar, dünyadaki diğer tüm rüzgarlardan daha tatlı kokulu ve ruhuna sanki o rüzgarı burnuyla içine çekiyormuş gibi gelir ve sorar: “Bu rüzgar nereden esiyor, burnumla şimdiye kadar soluduğum en tatlı kokulu rüzgar?”

56. ‘Ve ona öyle geliyor ki, kendi vicdanı o rüzgârda ona doğru ilerliyordu; güzel, parlak, beyaz kollu, güçlü, uzun boylu, yüksek yapılı, iri göğüslü, güzel vücutlu, asil, görkemli bir tohuma sahip, onbeş yaşında bir genç kız büyüklüğünde, dünyadaki en güzel şeyler kadar güzel bir kız.

57. ‘Ve müminin ruhu ona hitap ederek sordu: “Sen hangi cariyesin, gördüğüm en güzel cariye kimdir?”

58. ‘Ve o, onun kendi vicdanı olarak ona cevap verir: “Ey iyi düşünceler, iyi sözler ve iyi işler, iyi dinin gençliği! Ben senin kendi vicdanınım. “Herkes seni, bana göründüğün o büyüklük, iyilik, adalet, hoş kokululuk, muzaffer güç ve üzüntüden uzak olman için sevdi; [ve böylece sen, ey iyi düşünceler, iyi sözler ve iyi işler, iyi dinin gençliği! Bana göründüğüm o büyüklük, iyilik, adalet, hoş kokululuk, muzaffer güç ve üzüntüden uzak olmam için sevdin.

59. ‘”Bir adamın alay ettiğini ve putperestlik yaptığını veya (fakirleri) reddettiğini ve (kapısını) kapattığını gördüğün zaman, o zaman oturur, Gathaları söyler, iyi sulara ve Ahura Mazda’nın oğlu Atar’a tapar ve yakın veya uzaklardan gelen sadıkları sevindirirdin.

60. ‘”Ben sevimliydim, beni daha da sevimli yaptın; ben güzeldi, beni daha da güzel yaptın; ben çekiciydim, beni daha da çekici yaptın; ben en önde oturuyordum, sen beni en önde oturttun, bu iyi düşünceyle, bu iyi konuşmayla, bu iyi eyleminle; ve bundan böyle insanlar uzun süre Ahura Mazda’ya kurbanlar sunduğum ve onunla sohbet ettiğim için bana tapınacaklar.”

61. ‘Müminin ruhunun attığı ilk adım, onu iyi düşünce cennetine koydu; müminin ruhunun attığı ikinci adım, onu iyi söz cennetine koydu; müminin ruhunun attığı üçüncü adım, onu iyi amel cennetine koydu; müminin ruhunun attığı dördüncü adım, onu sonsuz nura koydu.

62. ‘Sonra, kendisinden önce ayrılmış olan müminlerden biri sordu: “Ey kutsal adam, bu hayattan nasıl ayrıldın? Ey kutsal adam, nasıl geldin! Sığırlarla dolu meskenlerden ve sevgi dolu arzu ve zevklerle dolu meskenlerden? Maddi dünyadan ruhsal dünyaya? Çürüyen dünyadan çürümeyen dünyaya? Mutluluğun ne kadar sürdü?”

63. Ve Ahura Mazda cevap verdi: ‘Beden ve ruh birbirinden ayrıldığında, korku ve sıkıntı dolu, kasvetli yoldan yeni geçmiş olana, ne istiyorsan onu sorma.

64. ‘Kendisine getirilen yiyecekten, Zaremaya yağından yesin: Bu, iyi düşüncelere, iyi sözlere, iyi işlere, iyi dine sahip gençlerin yiyeceğidir, bu hayattan ayrıldıktan sonra; bu, iyi düşünceler, iyi sözler ve iyi işlerle zengin, ilkeli ve kocasına itaatkar olan kutsal kadının yiyeceğidir, bu hayattan ayrıldıktan sonra.’

65. Spitama Zerdüşt genç kral Vishtaspa’ya şöyle dedi: “Ey Ahura Mazda, hangi ülkeye döneyim? Dua ederek kime gideyim?”