"Enter"a basıp içeriğe geçin

13. Frawardin Yaşt

0. Ahura Mazda sevinsin!….
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
Kendimi Mazda’ya tapan, Zarathushtra’nın takipçisi, Daevalardan nefret eden ve Ahura yasalarına uyan biri olarak itiraf ediyorum;
Kurban, dua, kefaret ve yüceltme için [Hawan]’a, kutsal ve kutsallığın efendisine.
Sadıkların korkunç, ezici Fravashi’lerine; ilkel yasanın adamlarının Fravashi’lerine ; yakın akrabaların Fravashi’lerine
, kurban, dua, kefaret ve yüceltme ile kefaret olun.
Yatha ahu vairyo: Rab’bin iradesi kutsallık yasasıdır….

1. Ahura Mazda, Spitama Zerdüşt’e şöyle seslendi: “Ey saf Zerdüşt! Sadık Fravaşi’lerin, korkunç ve ezici Fravaşi’lerin içindeki canlılığı ve gücü, ihtişamı, yardımı ve sevinci ilan et; bana nasıl yardım etmeye geldiklerini, bana nasıl destek getirdiklerini, sadıkların korkunç Fravaşi’lerinin nasıl yardım getirdiğini anlat . ”

2. ‘Ey Zerdüşt, onların parlaklığı ve ihtişamıyla! Ben o gökyüzünü, orada yukarıda, parıldayan ve uzaktan görülen ve bu dünyayı her taraftan kuşatan gökyüzünü koruyorum.

3. ‘Bir saraya benziyor, bir taştan inşa edilmiş  göksel madde , sağlam bir şekilde kurulmuş, uçları uzakta olan, yakut gövdesinde yeryüzünün üçte üçü üzerinde parlayan ; Mazda’nın Mithra, Rashnu ve Spenta-Armaiti ile birlikte giydiği, göksel bir maddeden yapılmış, yıldızlarla işlenmiş bir giysi gibidir ve göz hiçbir tarafta onun ucunu algılayamaz.

4. ‘Ey Zerdüşt, onların parlaklığı ve ihtişamıyla! Genişleyen ve sağlık veren, Daevalardan nefret eden ve Ahura yasalarına uyan, maddi dünyada kurban edilmeye layık olan, maddi dünyada dua edilmeye layık olan; yaşamı artıran ve kutsal, sürüleri artıran ve kutsal, ağılı artıran ve kutsal, serveti artıran ve kutsal, ülkeyi artıran ve kutsal olan Ardvi Sura Anahita’yı koruyorum ;

5. ‘Bütün erkeklerin soyunu temiz kılan, bütün dişilerin rahimlerini doğurmak üzere temiz kılan, bütün dişilerin güvenle doğurmasını sağlayan, bütün dişilerin memelerine ölçü ve kalitede süt veren O’dur.

6. Uzaktan bilinen, yeryüzünde akan bütün suların büyüklüğü kadar büyük olan; Hukairya tepesinden Vouru-kasha denizine kadar güçlü bir şekilde akan büyük nehir.

7. Vouru-kasha denizinin bütün kıyıları kaynıyor, bütün ortası kaynıyor, oraya doğru aktığında, oraya doğru aktığında, bin hücresi ve bin kanalı olan o Ardvi Sura Anahita; o hücrelerin her birinin, o kanalların her birinin genişliği, bir adamın iyi bir ata binerek kırk günde binebileceği kadardır.

8. ‘Yalnızca bu ırmağımdan, yedi keswara yayılan bütün sular akar; yalnızca bu ırmağım, hem yazın hem de kışın su getirmeye devam eder. Bu ırmağım, erkeklerdeki tohumu, kadınlardaki rahmi, kadınların memelerindeki sütü temizler .

9. ‘Ey Zerdüşt, onların parlaklığı ve ihtişamıyla! Ahura tarafından yapılmış geniş toprağı, çok güzel olan her şeyi taşıyan, tüm bedensel dünyayı, canlıları ve ölüleri, otlaklar ve sular bakımından zengin yüksek dağları taşıyan büyük ve geniş toprağı koruyorum;

10. Üzerinde birçok dere ve nehir akar; üzerinde hayvanları ve insanları beslemek, Ari uluslarını beslemek, beş tür hayvanı beslemek ve sadıklara yardım etmek için yerden birçok bitki türü büyür.

11. ‘Ey Zerdüşt, onların parlaklığı ve ihtişamıyla! Ben, gebe kalmış çocuğu rahimde tutuyorum ki, Vidotu’nun saldırılarından ölmesin ve onda kemikleri, saçları, …, bağırsakları, ayakları ve cinsel organları geliştiriyorum.

12. ‘Eğer müminlerin korkunç Fravaşileri bana yardım etmeseydi, benim bu mükemmel türleri olan hayvanlarım ve insanlarım hayatta kalamazlardı; güç Druj’a ait olurdu, egemenlik Druj’a ait olurdu, maddi dünya Druj’a ait olurdu.

13. ‘Yer ile gök arasında maddi olmayan yaratıklar Druj tarafından taciz edilecekti; yer ile gök arasında maddi olmayan yaratıklar Druj tarafından vurulacaktı; ve bundan sonra Angra-Mainyu, Spenta-Mainyu’nun darbelerine asla boyun eğmeyecekti.

14. Parlaklıkları ve ihtişamlarıyla sular, hiç bitmeyen kaynaklardan akar ve fışkırır; parlaklıkları ve ihtişamlarıyla bitkiler, hiç bitmeyen kaynakların yanında, yerden büyür; parlaklıkları ve ihtişamlarıyla rüzgârlar eser ve bulutları hiç bitmeyen kaynaklara doğru sürükler.

15. Dişiler parlaklıkları ve ihtişamlarıyla yavrular doğururlar; parlaklıkları ve ihtişamlarıyla emniyet içinde doğururlar; çocuk sahibi olmaları da parlaklıkları ve ihtişamlarıyla olur.

16. ‘Onların parlaklığı ve ihtişamı sayesinde, meclislerde ve toplantılarda şef olan, (kutsal) sözleri iyi dinleyen, Bilgeliğin değer verdiği ve sapkın Gaotema ile tartışmalardan galip olarak dönen bir adam doğar.
‘Onların parlaklığı ve ihtişamı sayesinde güneş yoluna gider; onların parlaklığı ve ihtişamı sayesinde ay yoluna gider; onların parlaklığı ve ihtişamı sayesinde yıldızlar yollarına gider.

17. ‘Korkunç savaşlarda yardım için en bilge olan onlardır, sadıkların Fravaşileri.
‘Sadıkların Fravaşileri arasında en güçlü olanlar, Ey Spitama! İlkel yasa adamlarının veya henüz doğmamış Saoshyants’ın dünyayı yeniden inşa edecek olanlarıdır. Diğerlerinden, yaşayan sadıkların Fravaşileri, Ey Zerdüşt! Ölülerin Fravaşilerinden daha güçlüdür, Ey Spitama!

18. ‘Ve hayatta sadıkların Fravaşilerine iyi davranan adam, ülkenin tam güçle yöneticisi ve en güçlü şefi olacak; sizden herhangi biri, geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya ve dünyayı büyüten, dünyayı çoğaltan Arştat’a iyi davranan adam olacak.

19. ‘Böylece sana ilan ediyorum, ey saf Spitama! Sadık Fravaşi’lerin, korkunç ve ezici Fravaşi’lerin içindeki canlılığı ve gücü, ihtişamı, yardımı ve sevinci; ve bana nasıl yardım etmeye geldiklerini, bana nasıl destek getirdiklerini, sadıkların korkunç Fravaşi’lerini.’

20. Ahura Mazda, Spitama Zerdüşt’e şöyle seslendi: “Ey Spitama Zerdüşt! Eğer bu maddi dünyada, tehlikelerle ve korkularla dolu korkunç yollara rastlarsan, ey Zerdüşt! Ve kendin için korkarsan, o zaman bu sözleri oku, sonra bu şeytan vuran sözleri ilan et, ey Zerdüşt!

21. ‘”Ben övüyorum, yakarıyorum, üzerinde meditasyon yapıyorum ve sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine kurban veriyoruz. Evlerin efendilerinin, kasabaların efendilerinin, kasabaların efendilerinin, ülkelerin efendilerinin, Zerdüştlüklerin efendilerinin Fravaşilerine tapıyoruz; olanların Fravaşilerine, olmuş olanların Fravaşilerine, olacak olanların Fravaşilerine; bütün ulusların bütün Fravaşilerine ve en dostça dost ulusların Fravaşilerine;

22. “Gökleri koruyan, suları koruyan, yeryüzünü koruyan, hayvanları koruyan, rahimde gebe kalan çocuğu Vidotu’nun saldırılarından ölmemesi için besleyen ve içinde kemikleri, saçları, …., bağırsakları, ayakları ve cinsel organları geliştiren O’dur;

23. “Çok şey getiren, korkunçlukla hareket eden, iyi hareket eden, hızlı hareket eden, çabuk hareket eden, çağrıldığında hareket eden; iyiliğin fethinde çağrılması gereken, düşmanlara karşı savaşlarda çağrılması gereken, savaşlarda çağrılması gereken;

24. “Çağıranlara zafer veren, sevgililerine iyilikler veren, hasta adama şifa veren, şarap getiren ve onları kurban ve kefaret sözleriyle çağıran sadık adama şan veren,

25. ‘”En kutsallığa bağlı sadık adamların bulunduğu, en büyük dindarlığın bulunduğu, sadık adamın sevindiği ve sadık adamın kötü muamele görmediği tarafa dönenler.”‘

26. Sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine tapıyoruz. Onlar sürücülerin en kudretlisi, ilerleyenlerin en hafifi, geri çekilenlerin en yavaşı, tüm köprülerin en güvenlisi, tüm silahların ve kolların en az hata yapanı ve asla sırtlarını dönmeyenlerdir.

27. Hemen, nerede olurlarsa olsunlar, onlara taparız, iyiler, mükemmeller, iyiler, güçlüler, sadıkların iyiliksever Fravaşileri. Baresma demetleri bağlandığında onlara dua edilmelidir; düşmanlara karşı savaşlarda, muharebelerde ve orada yiğit adamların düşmanları fethetmeye çalıştığı yerlerde onlara dua edilmelidir.

28. Mazda, göğü, suları, yeryüzünü ve bitkileri onardığında, Spenta-Mainyu göğü onardığında, suları onardığında, yeryüzünü onardığında, sığırları onardığında, bitkileri onardığında, çocuk rahimde gebe kaldığında, Vidotu’nun saldırılarından ölmesin diye, kemikleri, saçları, …., bağırsakları, ayakları ve cinsel organları onda geliştirdiğinde, yardım için onları çağırdı.

29. Spenta-Mainyu gökyüzünü korudu ve onu aşağıdan desteklediler, onlar, sessizce oturan, keskin bakışlarla bakan güçlü Fravashiler; gözleri ve kulakları güçlü, uzun süreli sevinç getiren, yüksek ve yüksek kuşaklı; iyi hareket eden ve uzaklara hareket eden, yüksek sesle homurdanan, zenginliklere ve yüksek bir üne sahip olanlar.

30. Sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine tapıyoruz; onların dostluğu iyidir ve nasıl faydalanacağını bilirler; onların dostluğu uzun sürer; onlar kendilerine zarar verilmeyen bir yerde kalmayı severler; onlar iyi, uzaktan güzel, şifa veren, yüksek şöhrete sahip, savaşta galip gelen ve asla önce zarar vermeyenlerdir.

31. Sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine tapıyoruz; onların iradeleri onları rahatsız edenler için korkunçtur; güçlü bir şekilde çalışırlar ve çok hayırseverdirler; onlar savaşta düşmanlarının ve nefret edenlerin korkunç kollarını kırarlar.

32. Sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine tapıyoruz; cömert, yiğit ve kuvvetle dolu, düşüncelere kapılmayan, refah veren, nazik ve sağlık veren, Ashi’nin çarelerini, yeryüzü uzandığı sürece, nehirler uzandığı sürece, güneş doğduğu sürece takip eden.

33. Sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravashi’lerine tapıyoruz. Onlar kahramanca ve yiğitçe savaşırlar, tahribat yaratırlar, yaralarlar, kötü niyetlilerin, Daevaların ve insanların tüm kötülüklerini parçalarlar ve savaşta onların isteği ve iradesi doğrultusunda güçlü bir şekilde vururlar.

34. Ahura’nın yaptığı Zaferi ve ezici Yükselen’i, en hayırlı şekilde, iyi olanların, zarar görmemiş ve sevinçli, ezilmemiş ve incinmemiş olarak kurban edilmeye ve dua edilmeye layık görüldüğü ülkelere ulaştır ve dilediğin yolda ilerle.

35. Sadıkların iyi, güçlü, hayırsever, yüksek şöhretli, savaşta vuran, çok güçlü, kalkan taşıyan ve sadık olanlara zararsız olan Fravaşilerine tapıyoruz; hem kovalayan hem de kaçan onları yardım için yakarır: kovalayan onları hızlı bir yarış için yakarır ve kaçan da hızlı bir yarış için yakarır;

36. Sadık adamların, kutsallığa en bağlı olanların, en büyük dindarlığın bulunduğu, sadık adamın sevindiği ve sadık adamın kötü muamele görmediği tarafa dönenler.

37. Sadıkların iyi, güçlü, iyiliksever Fravaşilerine tapıyoruz. Onlar birçok taburdan oluşurlar, silahlarla kuşanırlar, mızraklar kaldırırlar ve parlaklıkla doludurlar. Onlar korkunç savaşlarda yiğit kahramanların gittiği yere koşarak gelirler ve Danus’a saldırırlar.

38. Orada Turan Danus’un muzaffer gücünü yok edersin; orada Turan Danus’un kötülüğünü yok edersin; senin sayende şefler yüksek zekalı ve en başarılı olurlar; onlar, yiğit kahramanlar, yiğit Saoşiantlar, taşlarla yaralayan binlerce Danus şefinin soyundan gelen yiğit fatihlerdir.

39. Sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine ibadet ediyoruz. Onlar, savaş düzeninde duran bir ordunun iki kanadını dağıtır, merkezi saptırır ve sadıklara yardım etmek, kötü işler yapanları ise sıkıntıya sokmak için hızla ilerlerler.

40. Sadıkların iyi, güçlü, iyiliksever Fravaşilerine tapıyoruz; korkunç, ezici ve muzaffer, savaşta vuran, ağır yaralayan, (düşmanları) savuran, ileri geri hareket eden, iyi şöhretli, bedenleri güzel, ruhları tanrısal ve kutsal; çağıranlarına zafer veren, sevgililerine iyilikler veren, hasta adama sağlık veren;

41. Kendilerine kurbanla tapanlara, tıpkı o adamın taptığı gibi, kutsal Zerdüşt’e, maddi dünyanın şefine, iki ayaklı ırkın başı olan kişiye, hangi mücadeleye girmek zorunda kalırsa kalsın, hangi sıkıntıdan korkarsa korksun, büyük şan verirler.

42. İyi çağrıldıklarında göklerde mutluluk yaşayanlar; iyi çağrıldıklarında göklerden öne çıkanlar, yukarıdaki göğün başları olan, iyi şekillendirilmiş Güce, Ahura tarafından elde edilen Zafere, ezici Yükselen’e ve Refaha sahip olanlar, zenginlik getiren, nimet getiren, kutsal, iyi beslenmiş, kutsallığın mükemmelliğinde kurban edilmeye ve dua edilmeye layık olanlar.

43. Yeryüzü ile gökyüzü arasına Satavaesa’yı döktüler, suların sahibi olan, yakarışları dinleyen, suların akmasını ve bitkilerin büyümesini sağlayan, hayvanları ve insanları besleyen, Ari uluslarını besleyen, beş tür hayvanı besleyen ve sadıklara yardım eden.

44. Satavaesa aşağı iner ve yeryüzü ile gökyüzü arasında akar, suların sahibi olan, yakarışları dinleyen ve suların ve bitkilerin büyümesini sağlayan, güzel, parlak ve ışıkla dolu, hayvanları ve insanları besleyen, Ari uluslarını besleyen, beş tür hayvanı besleyen ve sadıklara yardım eden kişidir.

45. İnananların iyi, güçlü, iyiliksever Fravashilerine tapıyoruz; pirinç miğferlerle, pirinç silahlarla, pirinç zırhlarla; zafer için ışık giysileri içinde mücadele eden, savaşları düzenleyen ve onları öne çıkaran, binlerce Daeva’yı öldüren.
Rüzgar arkalarından estiğinde ve nefeslerini insanlara getirdiğinde,

46. ​​O zaman insanlar zafer nefesinin nereden estiğini bilirler ve sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine, kalpleri hazırlanmış ve kolları yukarı kalkık bir şekilde dindar bir şekilde saygı gösterirler.

47. İnancın doluluğuyla, adanmış bir kalbin ilk önce hangi tarafa tapınmışlarsa tapınsınlar, sadıkların korkunç Fravaşileri, Mitra ve Raşnu ve bilge ve muzaffer rüzgarın korkunç lanet düşüncesi o tarafa yönelir.

48. Ve o milletler, ellileri ve yüzleri, yüzleri ve binleri, binleri ve on binleri, on binleri ve on binlercesi tarafından tek bir vuruşta vurulurlar; bu milletlere karşı, sadıkların korkunç Fravaşileri, Mitra ve Raşnu ve bilge ve muzaffer rüzgarın korkunç lanet düşüncesi döner.

49. Hamaspathmaidyem zamanında ilçeye gelip geçen, sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravashilerine ibadet ediyoruz; orada on gece dolaşıp şöyle soruyorlar:

50. ‘Kim bizi övecek? Kim bize kurban sunacak? Kim bizim üzerimizde tefekkür edecek? Kim bizi kutsayacak? Kim bizi elinde yiyecek ve giyecekle ve mutluluğa layık bir dua ile karşılayacak? Hangimizin adı anılmak için alınacak? Hanginizin ruhu bir kurbanla sizin tarafınızdan tapınılacak? Bu armağanımız kime verilecek ki, sonsuza dek hiç bitmeyen bir yiyeceğe sahip olsun?’

51. Ve onlara kurban sunan adam, elinde yiyecek ve giysilerle, mutluluğa layık bir dua ile, sadıkların korkunç Fravaşileri, tatmin olmuş, zarar görmemiş ve incinmemiş olarak şöyle kutsar:

52. ‘Bu evde sürüyle hayvan ve insan olsun! Hızlı bir at ve sağlam bir araba olsun! Tanrı’ya övgüler sunmayı ve bir mecliste yönetmeyi bilen, elinde et ve giysiyle ve mutluluğa layık bir dua ile bize kurbanlar sunacak bir adam olsun.’

53. Mazda tarafından yapılmış, uzun süre aynı yerde akmadan duran sulara giden güzel yolları gösteren, sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine ibadet ediyoruz:

54. Ve şimdi Mazda’nın yaptığı yol boyunca, tanrıların yaptığı yol boyunca, Ahura Mazda’nın isteği üzerine, Amesha-Spentas’ın isteği üzerine kendilerine tahsis edilen su yolunda akıyorlar.

55. Uzun süre aynı yerde durup büyümeyen verimli bitkilere güzel bir büyüme gösteren, sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine ibadet ediyoruz;

56. Ve şimdi Mazda’nın açtığı yolda, tanrıların açtığı yolda, kendilerine tayin edilen zamanda, Ahura Mazda’nın isteğiyle, Amesha-Spentas’ın isteğiyle büyüyorlar.

57. Uzun zamandır aynı yerde duran, Daevaların baskıları ve saldırıları karşısında ilerleyemeyen yıldızlara, aya, güneşe ve sonsuz ışıklara yollarını gösteren, sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine ibadet ediyoruz.

58. Ve şimdi onlar, dünyanın iyi bir şekilde yeniden kurulacağı zamana gelinceye kadar, sonsuza dek kendi uzak dönen dairelerinde dönüp dururlar.

59. İnananların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine tapıyoruz. Onlar, parlak Vouru-Kasha denizini gözetliyorlar; sayıları doksan bin, dokuz bin, dokuz yüz doksan dokuz.

60. Sadık olanların iyi, güçlü, hayırsever Fravashi’lerine ibadet ediyoruz. Onlar, doksan bin, dokuz bin, dokuz yüz doksan dokuz kişilik Haptoiringa yıldızlarını gözetiyorlar.

61. Sadıklardan iyi, güçlü, iyiliksever Fravashilere tapıyoruz. Onlar, saçları örgülü sopalı Sama oğlu Keresaspa’nın bedenini gözetiyorlar. Sayıları doksan bin dokuz bin dokuz yüz doksan dokuzdur.

62. Kutsal Zerdüşt’ün tohumunu gözeten, sayıları doksan bin, dokuz bin, dokuz yüz doksan dokuz olan, sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine ibadet ediyoruz.

63. Hüküm süren efendinin sağında savaşan, sadıkların iyi, güçlü, iyiliksever Fravaşilerine tapıyoruz; eğer o sadıkları sevindiriyorsa ve sadıkların korkunç Fravaşileri ondan zarar görmüyorsa, eğer onlar ondan seviniyorsa, zarar görmemiş ve incinmemişse.

64. İnananların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşilerine tapıyoruz; onlar daha büyük, daha kuvvetli, daha hızlı, daha kudretli, daha muzaffer, daha şifa verici, kelimelerle ifade edilemeyecek kadar etkili; on binlercesi Myazdaların ortasına koşuyor.

65. Ve sular Vouru-Kasha denizinden yükseldiğinde, Ey Spitama Zerdüşt! Mazda tarafından yapılan Şan ile birlikte, o zaman sadıkların korkunç Fravaşileri gelir, çok ve çok yüzler, çok ve çok binler, çok ve çok on binlerce,

66. Kendi akrabaları, kendi ilçeleri, kendi kasabaları, kendi ülkeleri için su arıyorlardı ve şöyle diyorlardı: ‘Ülkemizde bol erzak ve bol sevinç olsun!’

67. Her biri, oturduğu yere ve eve göre, kendi topraklarında ve kendi topraklarında yapılan savaşlarda savaşırlar. Bunlar, biriktirdiği hazineyi korumak için kuşanmış ve dikkatli bir şekilde savaşan yiğit bir savaşçıya benzerler.

68. Ve onlardan galip gelenler, kendi akrabalarına, kendi ilçelerine, kendi kentlerine, kendi ülkelerine su getirerek şöyle diyorlar: ‘Ülkem büyüsün ve artsın!’

69. Ve bir ülkenin her şeye gücü yeten hükümdarı, düşmanları ve nefret edenleri tarafından gafil avlandığında, sadıkların korkunç Fravaşileri olan onları çağırır.

70. Ve eğer O’ndan zarar görmemişlerse, eğer O’ndan sevinmemişlerse, eğer kendilerine zarar verilmemişse veya gücendirilmemişlerse, sadıkların korkunç Fravaşileri, ona doğru uçarak gelirler, sanki iyi kanatlı kuşlarmış gibi görünürler.

71. Bir silah ve bir kalkan olarak gelirler, onu geride tutmak ve önde tutmak için, görünmeyen Druj’dan, dişi Varenya şeytanından, kötülük yapmaya meyilli kötülük yapandan ve tamamen ölüm olan o şeytandan, Angra Mainyu’dan. Sanki bir adamı gözetleyen bin adam varmış gibi olacak;

72. Öyle ki, ne iyi saplanan kılıç, ne iyi düşen topuz, ne iyi atılan ok, ne iyi fırlayan mızrak, ne de kolundan fırlatılan taşlar onu mahvetmeyecektir.

73. Bu taraftan gelirler, o taraftan gelirler, hiç dinlenmeden, sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşileri, yardım isterler: ‘Kim bizi övecek? Kim bize bir kurban sunacak? Kim bizim üzerimizde meditasyon yapacak? Kim bizi kutsayacak? Kim bizi elinde yiyecek ve giyecekle ve mutluluğa layık bir dua ile karşılayacak? Hangimizin adı yakarış için alınacak? Hanginizin ruhu bir kurbanla tapınılacak? O armağanımız kime verilecek, sonsuza dek hiç bitmeyen yiyeceği olsun?’

74. Algıya tapıyoruz; zekaya tapıyoruz; vicdana tapıyoruz; Saoshyants’ınkilere tapıyoruz;
Ruhlara tapıyoruz; evcil hayvanlarınkilere; vahşi hayvanlarınkilere; sularda yaşayan hayvanlarınkilere; yer altında yaşayan hayvanlarınkilere; uçanlarınkilere; koşanlarınkilere; otlayanlarınkilere tapıyoruz.
Onların Fravashi’lerine tapıyoruz.

75. Fravashilere tapıyoruz.
Onlara tapıyoruz, cömertlere;
Onlara tapıyoruz, yiğitlere; Onlara tapıyoruz, en yiğitlere; Onlara tapıyoruz
, iyilikseverlere; Onlara tapıyoruz, en iyilikseverlere; Onlara tapıyoruz, güçlülere;
Onlara tapıyoruz
, en güçlülere;
Onlara tapıyoruz, ışığa; onlara tapıyoruz, en ışığa;
Onlara tapıyoruz, etkililere; Onlara tapıyoruz, en etkililere.

76. Onlar, iki Ruhun yaratıkları arasında en etkili olanlardır; sadıkların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşileridir; onlar, iki Ruh dünyayı yaratırken, İyi Ruh ve Kötü Ruh’un arasında sımsıkı tutunmuşlardır.

77. Angra Mainyu iyi kutsallığın yaratılışına girdiğinde, Vohu Mano ve Atar ile karşılaştı.

78. İblis Angra Mainyu’nun kötülüğünü yok ettiler, böylece sular akmayı bırakmadı ve bitkiler büyümeyi bırakmadı; ama hemen yaratıcı ve yönetici Ahura Mazda’nın en hayırlı suları aktı ve bitkileri büyümeye devam etti.

79. Tüm sulara tapıyoruz;
Tüm bitkilere tapıyoruz;
İnançlıların tüm iyi, güçlü, yardımsever Fravaşilerine tapıyoruz.
Sulara isimleriyle tapıyoruz;
Bitkilere isimleriyle tapıyoruz;
İnançlıların iyi, güçlü, yardımsever Fravaşilerine isimleriyle tapıyoruz.

80. Bütün bu kadim Fravaşiler arasında, en büyük, en iyi, en güzel, en sağlam, en bilge, en güzel bedene sahip ve kutsallıkta en yüce olan Ahura Mazda’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;

81. Ruhu Mathra Spenta olan, beyaz olan, parlayan, uzaktan görülen; ve biz onun Amesha-Spenta’ları giydirdiği güzel formlara, etkin formlara tapıyoruz; hızlı atlı güneşe tapıyoruz.

82. Bizler, Amesha-Spenta’ların iyi, güçlü, hayırsever Fravashi’lerine, parlak olanlarına, bakışlarıyla istediklerini yapanlara, uzun boylu, çabucak iş başına gelenlere, güçlü ve yüce olanlara, bozulmayan ve kutsal olanlara tapıyoruz;

83. Hepsi bir düşüncenin, hepsi bir sözün, hepsi bir eylemin yedisi olan; düşünceleri bir olan, konuşmaları bir olan, eylemleri bir olan, babaları ve komutanları bir olan, yani Yaratıcı Ahura Mazda olan;

84. Birbirlerinin ruhunu iyi düşünceler düşünerek, iyi sözler düşünerek, iyi işler düşünerek, Garo-nmana’yı düşünerek görenler ve aşağıya doğru içkilere doğru inerken yolları parlayanlar.

85. İyi, güçlü, iyiliksever Fravashilere tapıyoruz: en sevinçli ateşin, iyiliksever ve meclis oluşturanın; ve enkarne Söz olan, güçlü, kutsal Sraosha’nın, güçlü mızraklı ve yüce bir tanrının; ve Nairyo-sangha’nın.

86. Ve Raşnu Razişta’nınki;
geniş otlakların efendisi Mithra’nınki;
Mathra-Spenta’nınki; gökyüzününki;
sularınki;
yeryüzününki;
bitkilerinki;
Boğa’nınki;
yaşayan insanınki;
kutsal yaratılışınki.

87. İlk önce Ahura Mazda’nın düşüncesini ve öğretisini dinleyen Gaya Maretan’ın [Gayomard] Fravaşi’sine tapıyoruz; Ahura, Aryan milletlerinin ırkını, Aryan milletlerinin tohumunu oluşturdu.
Kutsal Zarathushtra’nın dindarlığına ve Fravaşi’sine tapıyoruz;

88. İyi olanı ilk düşünen, iyi olanı ilk konuşan, iyi olanı ilk yapan; ilk Rahip, ilk Savaşçı, toprağın ilk Çiftçisi olan; ilk bilen ve ilk öğreten; Boğa’ya, Kutsallığa, Söz’e, Söz’e itaate ve egemenliğe ve Mazda tarafından yapılan bütün iyi şeylere, yani iyi İlke’nin yavrularına ilk sahip olan ve bunları ilk ele geçiren kişi kimdir?

89. İlk Rahip, ilk Savaşçı, ilk toprağı süren; tekerleğin dönmesini Daeva’nın ve soğuk kalpli insanın elinden ilk alan ; maddi dünyada ilk olarak Asha’nın övgüsünü dile getiren, böylece Daeva’ları hiçe sayan ve kendini Mazda’ya tapan, Zerdüşt’ün takipçisi, Daeva’lardan nefret eden ve Ahura’nın yasalarına uyan biri olarak itiraf eden kimdi?

90. Maddi dünyada ilk olarak Daevaları yok eden sözü, Ahura yasasını söyleyen; maddi dünyada ilk olarak Daevaları yok eden sözü, Ahura yasasını ilan eden; maddi dünyada ilk olarak Daevaların tüm yaratılışının kurban edilmeye ve dua edilmeye layık olmadığını ilan eden; güçlü olan, yaşamın tüm güzelliklerini veren, uluslar arasında Yasanın ilk taşıyıcısı olan;

91. Kutsallığın sözü olan tüm Mathra’nın kendisinde duyulduğu; dünyanın efendisi ve hakimi olan, en büyük, en iyi ve en adil Asha’yı öven; tüm varlıkların en mükemmeli olan Yasa’nın vahyine sahip olan;

92. Amesha-Spentalar, adanmış bir kalbin iman doluluğu içinde, güneşle aynı şekilde özlem duydukları O’nu; dünyanın efendisi ve hakimi olarak, en büyük, en iyi ve en adil Asha’yı öven kişi olarak, Yasa’nın bir vahiyine sahip olan, tüm varlıkların en mükemmeli olan O’nu özlemle bekliyorlardı;

93. Onun doğuşu ve büyümesinde sular ve bitkiler sevinçle coştular; onun doğuşu ve büyümesinde sular ve bitkiler büyüdü; onun doğuşu ve büyümesinde iyi yaratılışların bütün yaratıkları, Selam olsun! diye haykırdılar.

94. ‘Selam olsun bize! Çünkü o doğdu, Athravan, Spitama Zerdüşt. Zerdüşt bize sunularla ve baresma demetleriyle kurbanlar sunacak; ve orada Mazda’nın tapanlarının iyi Yasası gelip yeryüzünün yedi Karshvare’sinin hepsine yayılacak.

95. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra, ülkelerimizin bütün mükemmelliklerini artıracak ve sıkıntılarını giderecek; güçlü Apam-Napat, ülkelerimizin bütün mükemmelliklerini artıracak ve sıkıntılarını giderecek.’
Zerdüşt’ün sözünü ve öğretisini ilk dinleyen Arasti’nin oğlu Maidhyo-maungha’nın dindarlığına ve Fravaşi’sine tapıyoruz.

96. Kutsal Asmo-hvanvant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Asan-hvanvant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Gavayan’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Parshat-gaush’un Fravaşi’sine tapıyoruz. Frata’nın oğlu;
Kutsal Vohvasti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz, Snaoya’nın oğlu;
Kutsal Isvat’ın Fravaşi’sine tapıyoruz, Varaza’nın oğlu.

97. Bu dünyada ilk kez yüz öğrencisiyle beliren Ahum-stut’un oğlu kutsal Saena’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Fradhidaya’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Paeshata’nın oğlu kutsal Usmanara’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Franya’nın oğlu kutsal Vohu-raochah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Franya’nın oğlu kutsal Asho-raochah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Franya’nın oğlu kutsal Varesmo-raochah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.

98. Biz, Zerdüşt’ün oğlu kutsal Isat-vastra’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Biz, Zerdüşt’ün oğlu kutsal Urvatat-nara’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Biz, Zerdüşt’ün oğlu kutsal Hvare-chithra’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Biz, Takhma’nın oğlu kutsal Daevo-tbis’in Fravaşi’sine tapıyoruz .
Biz, Spitama’nın oğlu kutsal Thrimithwant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Biz, Zairita’nın oğlu kutsal Daungha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.

99. Kutsal kral Vistaspa’nın Fravaşi’sine tapıyoruz; o yiğit kişi, enkarne Söz olan, kudretli mızraklı ve yüce kişi; önünde Druj’u sürerek kutsal dine geniş bir alan arayan; önünde Druj’u sürerek kutsal dine geniş bir alan açan, kendini bu Ahura yasasının, bu Zerdüşt yasasının kolu ve dayanağı yapan kişi.

100. Onu Hunların elinden bağlı olarak alıp, ortada, yüksek bir yerde, asla geri düşmeyen, kutsal, bol miktarda sığır ve otlakla beslenmiş, bol miktarda sığır ve otlakla kutsanmış olarak yerleştiren O’dur.

101. Kutsal Zairi-vairi’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Yukhta-vairi’nin Fravaşi’sine tapıyoruz ;
Kutsal Sriraokhshan’ın Fravaşi’sine tapıyoruz; Kutsal
Keresaokhshan’ın Fravaşi’sine tapıyoruz ;
Kutsal Vanara’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Varaza’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Bujisravah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Berezyarshti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Tizyarshti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Perethu-arshti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Vizhyarshti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.

102. Kutsal Naptya’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Vazhaspa’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Habaspa’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Naotara’nın oğlu kutsal Vistauru’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Frash-ham-vareta’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Frasho-kareta’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Atare-vanu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Atare-pata’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Atare-data’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Atare-chithra’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Atare-hvarenah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz ;
Kutsal Atare-savah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Atare-zantu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Atare-danghu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.

103. Kutsal Hushkyaothna’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Kutsal Pishkyaothna’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Kutsal ve yiğit Spento-data’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Kutsal Basta-vairi’nin Fravashi’sine tapıyoruz;
Kutsal Kava-razem’in Fravashi’sine tapıyoruz.
Hvova’nın oğlu kutsal Frashaoshtra’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Hvova’nın oğlu kutsal Jamaspa’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Kutsal Avaraoshtri’nin Fravashi’sine tapıyoruz.

104. Kutsal Hushkyaothna’nın Fravashi’sine tapıyoruz, Frashaoshtra’nın oğlu;
Kutsal Hvadaena’nın Fravashi’sine tapıyoruz, Frashaoshtra’nın oğlu. Kutsal
Hanghaurvaungh’un Fravashi’sine tapıyoruz, Jamaspa’nın oğlu;
Kutsal Vareshna’nın Fravashi’sine tapıyoruz, Hanghaurvaungh’un oğlu.
Kutsal Vohu-nemah’ın Fravashi’sine tapıyoruz, Avaraoshtri’nin oğlu,
Kötü rüyalara karşı koymak için, Kötü vizyonlara karşı koymak için, Kötülüğe karşı koymak için ….(?), Kötü Pairikas’a karşı koymak için.

105. Kutsal Mathravaka’nın Fravaşi’sine, Simaezhi’nin oğlu, Aethrapati’ye, Hamidhpati’ye tapıyoruz. O, ilahiler haykıran, hiçbir efendi ve efendi tanımayan, Fravaşi’leri kırılacak olan ve sadıkların yaptığı kötülüğe karşı koyacak olan kötü, sadakatsiz Aşemaoghaların çoğunu yok edebildi.

106. Maidhyo-maungha’nın oğlu kutsal Asha-stu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Rastare-vaghant’ın oğlu kutsal Avarethrabah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Dazgaraspa’nın oğlu kutsal Bujra’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Zbaurvant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Zbaurvant’ın oğlu kutsal ve yiğit Karesna’nın Fravaşi’sine tapıyoruz; o, enkarne Söz, güçlü mızraklı ve yüceydi;

107. İçinde iyi, güzel, parlak Ashi Vanguhi’nin yürüdüğü ev kimindi? Vücudu güzel bir genç kız gibi, çok güçlü, uzun boylu, yüksek kuşaklı, saf, şanlı bir tohumdan asil bir şekilde doğmuştu; savaşa koşarken kendi silahlarıyla kendine yer açmayı biliyordu; savaşa koşarken kendi silahlarıyla düşmanla nasıl savaşacağını biliyordu.

108. Karesna’nın oğlu kutsal Viraspa’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Karesna’nın oğlu kutsal Azata’nın Fravaşi’sine tapıyoruz:
Karesna’nın oğlu kutsal Frayaodha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal ve iyi Arshya’nın Fravaşi’sine tapıyoruz; Meclislerdeki şef, Mazda’nın en enerjik tapanları olan Arshya. Kutsal
Darayat-ratha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Frayat-ratha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Skarayat-ratha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.

109. Kutsal Arshvant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Vyarshvant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Paityarshvant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Amru’nun Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Chamru’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Dratha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Paiti-dratha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Paiti-vangha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Frasha-vakhsha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Vaedhayangha’nın oğlu kutsal Nemo-vanghu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.

110. Kutsal Visadha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Asha-vanghu’nun, Bivandangha’nın oğlu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Jaro-danghu’nun, Pairishtira’nın oğlu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Neremyazdana’nın, Athwyoza’nın oğlu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz. Kutsal Berezishnu’nun, Ara’nın oğlu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Kasupatu’nun, Ara’nın oğlu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Frya’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal ASTVAT-ERETA’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.

111. Kutsal Gaopi-vanghu’nun Fravashi’sine tapıyoruz.
Kutsal ve yiğit Ham-baretar vanghvam’ın Fravashi’sine tapıyoruz. Kutsal
Staotar-Vahishtahe-Ashyehe’nin Fravashi’sine tapıyoruz.
Khshtavaenya’nın oğlu kutsal Pouru-dhakhshti’nin Fravashi’sine tapıyoruz;
Khshtavaenya’nın oğlu kutsal Khshoi-wraspa’nın Fravashi’sine tapıyoruz.

112. Pouru-dhakhshti’nin oğlu kutsal Ayo-asti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz; Pouru-dhakhshti’nin oğlu
kutsal Vohv-asti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz; Pouru-dhakhshti’nin oğlu
kutsal Gaya-dhasti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz; Pouru-dhakhshti’nin oğlu
kutsal Asha-vazdah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Pouru-dhakhshti’nin oğlu kutsal Urudhu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Khshvoi-wraspa’nın oğlu kutsal Khshathro-chinah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.

113. Jishti’nin oğlu kutsal Ashahura’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Fraya-zanta’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Frayazanta’nın oğlu kutsal Frenah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz; Frayazanta’nın
oğlu kutsal Jaro-vanghu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Sayuzhdri’nin oğulları kutsal Asha-vazdah ve Thrita’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Varakasa’nın oğlu kutsal Vohu-raochah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Turanian’ın kutsal Arejan-ghant’ının Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Usinemah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.

114. Kutsal Yukhtaspa’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Gayadhasti’nin oğlu kutsal Asha-skyaothna’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Katu’nun oğlu kutsal Vohu-nemah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Katu’nun oğlu kutsal Vohu-vazdah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Asha-sairyach’ın oğlu kutsal Asha-saredha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Zairyach’ın oğlu kutsal Asha-saredha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Chakhshni’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Syavaspi’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kavi’nin oğlu kutsal Pourushti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.

115. Janara’nın oğlu kutsal Varesmapa’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Paeshatah’ın oğlu kutsal Nanarasti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Paeshatah’ın oğlu kutsal Zarazdati’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Vohu-nemah’ın oğlu kutsal Gaevani’nin Fravaşi’sine tapıyoruz .
Kutsal Arezva ve Sruta-spadha’nın Fravaşi’sine tapıyoruz .
Kutsal Zrayah ve Spento-khratu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Vagereza’nın oğlu kutsal Varshni’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Taurvati’nin oğlu kutsal Frachya’nın Fravaşi’sine tapıyoruz. Mathravaka’nın
oğlu kutsal Vahmae-data’nın Fravaşi’sine tapıyoruz,
Sadhanah’ın oğlu kutsal Ushtra’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.

116. Kutsal Danghu-sruta’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Kutsal Danghu-fradhah’ın Fravashi’sine tapıyoruz.
Kutsal Aspo-padho-makhshti’nin Fravashi’sine tapıyoruz;
Kutsal Payanghro-makhshti’nin Fravashi’sine tapıyoruz.
Kutsal Ushtazanta’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Kutsal Asha-savah’ın Fravashi’sine tapıyoruz,
Kutsal Asho-urvatha’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Kutsal Haomo-hvarenah’ın Fravashi’sine tapıyoruz.

117. Kutsal Frava’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Usnaka’nın Fravaşi’sine tapıyoruz. Kutsal
Hvanvant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Daeno-vazah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Arejaona’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Aiwi-hvarenah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Huyazata’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Hare-dhaspa’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Pazinah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Hvakhshathra’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Asho-paoirya’nın Fravaşi’sine tapıyoruz,
Kutsal ASTVAT-ERETA’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.

118. Kutsal Hugau’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Anghuyu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Gauri’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Gauri’nin oğlu kutsal Yushta’nın Fravaşi’sine tapıyoruz [veya kutsal Gaorayana].
Kutsal Mazdra-vanghu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Srira-vanghu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Ayuta’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Suro-yazata’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.

119. Kutsal Eredhwa’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Kutsal Kavi’nin Fravashi’sine tapıyoruz.
Uzaktan bilinen büyük Vidi-sravah’ın oğlu olan kutsal Ukhshan’ın Fravashi’sine tapıyoruz.
Hvadhata’nın oğlu olan kutsal Vanghu-dhata’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Vanghu-dhata’nın oğlu olan kutsal Uzya’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Kutsal Frya’nın Fravashi’sine tapıyoruz.

120. Adı Ashem-yenhe-raochau olan kutsalın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Adı Ashem-yenhe-vereza olan kutsalın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Adı Ashem-yahmai-ushta olan kutsalın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Fryana evinin kutsal Yoishta’sının Fravaşi’sine tapıyoruz.
Akrabalarının yaptığı kötülüğe karşı koymak için Paeshatah Paitisrira’nın oğlu kutsal Usmanara’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.

121. Uspasnu’nun oğlu kutsal Spiti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Uspasnu’nun oğlu kutsal Erezraspa’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Mazdayasna’nın oğlu kutsal Usadhan’ın Fravaşi’sine tapıyoruz. Stivant’ın oğlu
kutsal Fradat-vanghu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz. Kutsal
Raochas-chaeshman’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Hvare-chaeshman’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Frasrutara’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Visrutara’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Baremna’nın Fravaşi’sine tapıyoruz. Kutsal Visruta’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.

122. Kutsal Hvaspa’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Kutsal Chathwaraspa’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Kutsal Dawra-maeshi’nin Fravashi’sine tapıyoruz.
Kaosha’nın oğlu kutsal Fraora-ostra’nın [Fraoraosa] Fravashi’sine tapıyoruz.
Kaeva’nın oğlu kutsal Frinaspa’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Gravaratu’nun oğlu kutsal Fradat-nara’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Akhnangha’nın oğlu kutsal Vohu-ushtra’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Ainyu’nun oğlu kutsal Vivare-shvant’ın Fravashi’sine tapıyoruz.

123. Tura’nın oğlu kutsal Frarazi’nin Fravaşi’sine tapıyoruz. Ravant’ın oğlu
kutsal Stipi’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Gandarewa’nın oğlu kutsal Parshanta’nın Fravaşi’sine tapıyoruz .
Spenta’nın [Spengha] oğlu kutsal Avahya’nın Fravaşi’sine tapıyoruz. Mayu’nun
[Mayava] oğlu kutsal Aeta’nın [Aetava] Fravaşi’sine tapıyoruz;
Vyatana’nın oğlu kutsal Yaetush-gau’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kavi’nin oğlu kutsal Garshta’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.

124. Zaosha’nın oğlu kutsal Pouru-bangha’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Kata’nın oğlu kutsal Vohu-data’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Saungha’nın [Saunghangha] oğlu kutsal Baungha’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Kutsal Hvareza ve Ankasa’nın Fravashi’lerine tapıyoruz.
Erezvat-danghu’nun oğlu kutsal Aravaoshtra’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Berezvant’ın oğlu kutsal Frachithra’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Ainyu’nun oğlu kutsal Vohu-peresa’nın Fravashi’sine tapıyoruz.

125. Biz, Daştağni’nin oğlu, Miza [Muzha] ülkesinden bir Miza [Muzha] adamı olan kutsal Paro-dasma’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Biz, kutsal Fratira [Fratura] ve Baeshatastira [Baeshatastura]’nın Fravaşi’lerine tapıyoruz.
Biz, Aoighimatastira’nın [Aoikhmatastura] oğlu kutsal ve saf Avare-gau’nun Fravaşi’sine tapıyoruz.
Biz, Raozhdya ülkesinden bir Raozhdya adamı olan Zavan’ın oğlu kutsal Gaomant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Biz, Tanya ülkesinden bir Tanya adamı olan Aevo-saredha-fyaeşta’nın oğlu kutsal Thrit’in Fravaşi’sine tapıyoruz.

126. Kutsal Tiro-nakathwa’nın, Uspaeshta-Saena evinin Fravashi’sine tapıyoruz.
Saena evinin Zighri’nin oğlu kutsal Utayuti Vit-kavi’nin Fravashi’sine tapıyoruz; Saena evinin
Merezishmya’nın oğlu kutsal Frohakafra’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Perethu-afzem’in oğlu kutsal Varesmo-raochah’ın Fravashi’sine tapıyoruz.

127. Bu ülkenin kutsal Asha-nemah ve Vidat-gau’sunun Fravashi’lerine tapıyoruz.
Apakhshira ülkesinin kutsal Par-shat-gau ve Dazgara-gau’sunun Fravashi’lerine tapıyoruz.
Kahrkana evinin kutsal Hufra-vakhsh’ının Fravashi’lerine tapıyoruz.
Pidha evinin kutsal Akayadha’sının Fravashi’lerine tapıyoruz.
Genç olan kutsal Jamaspa’nın Fravashi’lerine tapıyoruz.
Genç olan kutsal Maidhyo-maungha’nın Fravashi’lerine tapıyoruz.
Genç olan kutsal Urvatat-nara’nın Fravashi’lerine tapıyoruz.

128. Kutsal Raochas-chaeshman’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Hvare-chaeshman’ın Fravaşi’sine tapıyoruz ;
Kutsal Fradat-hvarenah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz; Kutsal
Varedat-hvarenah’ın [Vidhat-hvarenah] Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Vouru-nemah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz ;
Kutsal Vouru-savah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Ukhshyat-ereta’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Ukhshyat-nemah’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal ASTVAT-ERETA’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;

129. Adı muzaffer SAOSHYANT olacak ve adı Astvat-ereta olacak. O SAOSHYANT (Hayırsever Olan) olacak, çünkü tüm bedensel dünyaya fayda sağlayacak; o ASTVAT-ERETA (bedensel yaratıkları ayağa kaldıran) olacak, çünkü bedensel bir yaratık ve yaşayan bir yaratık olarak bedensel yaratıkların yıkımına karşı duracak, iki ayaklı yavruların Druj’una karşı koyacak, sadıkların yaptığı kötülüğe karşı koyacak.

130. Biz, Vivanghant’ın oğlu kutsal Yima’nın Fravaşi’sine tapıyoruz; sürüleri kendi isteğiyle elde eden, Daevaların neden olduğu zulme, otlakları yok eden kuraklığa ve görünmeden yaklaşan ölüme karşı duran yiğit Yima’ya.

131. Kaşıntıya, ateşe, mizaçlara, soğuk ateşe ve idrar tutamamaya karşı koymak için, Yılan’ın yaptığı kötülüğe karşı koymak için, Athwya evinin kutsal Thraetaona’sının Fravashi’sine tapıyoruz.
Pouru-jira’nın oğlu kutsal Aoshnara’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Tumaspa’nın oğlu kutsal Uzava’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Yarı-insan olan kutsal Aghraeratha’nın Fravashi’sine tapıyoruz.
Airyu’nun oğlu kutsal Manushchithra’nın Fravashi’sine tapıyoruz.

132. Kutsal kral Kavata’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal kral Aipivanghu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz ;
Kutsal kral Usadhan’ın Fravaşi’sine tapıyoruz ;
Kutsal Arshan’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Pisanah’ın [Pisinah] Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal kral Byarshan’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal kral Syavarshan’ın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal kral Husravah’ın [Haosravah] Fravaşi’sine tapıyoruz;

133. İyi şekillendirilmiş Güç için, Ahura’nın yaptığı Zafer için, ezici Yükselen için, yasanın doğruluğu için, yasanın masumiyeti için, yasanın yenilmez gücü için; düşmanların tek hamlede yok edilmesi için;

134. Ve sağlığın gücü için, Mazda tarafından yapılan Şan için, bedenin sağlığı için ve iyi, erdemli, bilge, meclislerde şef, parlak ve berrak gözlü, [babalarını] [cehennemin] sancılarından kurtaran, iyi zekalı bir nesil için; ve kutsanmış dünyadaki bilgeliğe ve dinsizliği takip etmeyenlere düşen kısım için;

135. Görkemli bir egemenlik, uzun, uzun bir ömür ve bütün iyilikler ve çareler için; Yatulara ve Pairikalara, zalimlere, körlere ve sağırlara karşı koymak için; zalimlerin yaptığı kötülüklere karşı koymak için.

136. Kutsal Keresaspa’nın Fravaşi’sine, Sama’ya, örgülü saçlı sopalı adama tapıyoruz; korkunç kola ve geniş savaş düzeniyle, çok sayıda mızrakla, düz mızrakla, yukarı kaldırılmış mızraklarla, yıkım mızraklarını taşıyarak karşı koymak için; yıkım yaratan korkunç haydutlara, merhameti olmayan adam katillerine karşı koymak için; haydutların yaptığı kötülüğe karşı koymak için.

137. Biz, Husravah’ın oğlu olan kutsal Akhrura’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Arkadaşını aldatan kötülüğe ve dünyanın yıkımına neden olan cimriye karşı koymak için.
Biz, kutsal ve yiğit Haoshyangha’nın Fravashi’sine tapıyoruz;
Mazainya Daeva’larına ve Varenya şeytanlarına karşı koymak için; Daeva’lar tarafından yapılan kötülüğe karşı koymak için.

138. Kutsal Fradhakhshti’nin, kavanozun oğlunun Fravaşi’sine tapıyoruz,
Yaralayıcı mızrağın şeytanı Aeshma’ya ve Aeshma aracılığıyla büyüyen Daevalara karşı koymak için; Aeshma tarafından yapılan kötülüğe karşı koymak için.

139. Kutsal Hvovi’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Freni’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Thriti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Pouruchista’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Hutaosa’nın Fravaşi’sine tapıyoruz;
Kutsal Huma’nın [Humaya] Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Zairichi’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Vispa-taurvashi’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Ushtavaiti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Tushnamaiti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.

140. Usenemah’ın karısı olan kutsal Freni’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Frayazanta’nın oğlunun karısı olan kutsal Freni’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Khshoiwraspa’nın oğlunun karısı olan kutsal Freni’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Gayadhasti’nin karısı olan kutsal Freni’nin Fravaşi’sine tapıyoruz. Pourudhakhsti’nin karısı olan
kutsal Asabani’nin [Asabana] Fravaşi’sine tapıyoruz.
Staotar-Vahishtahe-Ashyehe’nin karısı olan kutsal Ukhshyeinti’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.

141. Kutsal hizmetçi Vadhut’un Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal hizmetçi Jaghrudh’un Fravaşi’sine tapıyoruz. Kutsal
hizmetçi Franghadh’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal hizmetçi Urudhayant’ın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal hizmetçi Paesanghanu’nun Fravaşi’sine tapıyoruz. Kutsal Hvaredhi’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal
Huchithra’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal Kanuka’nın Fravaşi’sine tapıyoruz.
Kutsal hizmetçi Srutat-fedhri’nin Fravaşi’sine tapıyoruz.

142. Kutsal bakire Vanghu-fedhri’nin Fravaşi’sine tapıyoruz;
Vispa-taurvairi olarak adlandırılan kutsal bakire Eredat-fedhri’nin Fravaşi’sine tapıyoruz. O Vispa-taurvairi’dir (her şeyi yok eden), çünkü o, Daevalar ve insanların kötülüğünü yok edecek, Jahi’nin yaptığı kötülüğe karşı koyacak olan kişiyi ortaya çıkaracaktır.

143. Aryan ülkelerindeki kutsal adamların Fravaşilerine tapıyoruz;
Aryan ülkelerindeki kutsal kadınların Fravaşilerine
tapıyoruz. Turan ülkelerindeki kutsal adamların Fravaşilerine tapıyoruz;
Turan ülkelerindeki kutsal kadınların Fravaşilerine tapıyoruz .
Sairimyan ülkelerindeki kutsal adamların Fravaşilerine tapıyoruz;
Sairimyan ülkelerindeki kutsal kadınların Fravaşilerine tapıyoruz.

144. Sairimyan ülkelerindeki kutsal adamların Fravaşilerine tapıyoruz; Saini ülkelerindeki kutsal kadınların Fravaşilerine tapıyoruz.
Dahi ülkelerindeki kutsal
adamların Fravaşilerine tapıyoruz;
Dahi ülkelerindeki kutsal kadınların Fravaşilerine tapıyoruz .
Tüm ülkelerdeki kutsal adamların Fravaşilerine tapıyoruz;
Tüm ülkelerdeki kutsal kadınların Fravaşilerine tapıyoruz.

145. Gaya Mareta’dan [Gayomard] zafer kazanan Saoshyant’a kadar, sadıkların tüm iyi, korkunç, hayırsever Fravashi’lerine tapıyoruz. Sadık Fravashi’leri bize çabuk gelsin! Yardımımıza gelsinler!

146. Onlar, sıkıntıda olduğumuzda, açık yardımlarıyla, Ahura Mazda’nın ve kutsal, güçlü Sraosha’nın yardımıyla ve Daevalardan güçlü bir nefretle nefret eden, Ahura Mazda’nın dostu olan ve Zerdüşt’ün maddi dünyada çok büyük bir şekilde taptığı Mathra-Spenta ile bizi korurlar.

147. İyi sular, bitkiler ve sadıkların Fravaşileri burada kalsın! Bu evde sevinin ve iyi karşılanın! İşte ülkelerin Athravanları, iyi kutsallığı düşünerek. Yardım istemek ve size bir kurban sunmak için ellerimiz yukarı kalktı, ey en cömert Fravaşiler!

148. Ruhları kurban edilmeye layık olan, Fravaşileri yakarılmaya layık olan tüm kutsal erkeklerin ve kutsal kadınların Fravaşilerine tapıyoruz. Tüm kutsal erkeklerin ve kutsal kadınların Fravaşilerine tapıyoruz
, onlara kurban edilmemiz bizi Akura Mazda’nın gözünde iyi kılıyor: Bunların hepsinden Zerdüşt’ün Ahura’nın bir takipçisi ve yasanın bir uygulayıcısı olarak ilk ve en iyisi olduğunu duyduk.

149. İlkel yasanın adamlarının, Ahura öğretisini ilk dinleyenlerin, kutsallık için mücadele eden kutsal adamların ve kutsal kadınların ruhuna, vicdanına, algısına, ruhuna ve Fravaşi’sine tapıyoruz; kutsallık için mücadele eden yakın akrabalarımızın, kutsal adamların ve kutsal kadınların ruhuna, vicdanına, algısına, ruhuna ve Fravaşi’sine tapıyoruz.

150. Bu evlerde, kasabalarda, kentlerde ve ülkelerde bulunacak olan ilkel yasa adamlarına tapıyoruz;
Bu evlerde, kasabalarda, kentlerde ve ülkelerde bulunmuş olan ilkel yasa adamlarına tapıyoruz ;
Bu evlerde, kasabalarda, kentlerde ve ülkelerde bulunan ilkel yasa adamlarına tapıyoruz.

151. Biz, bu evleri elde eden, bu bölgeleri elde eden, bu şehirleri elde eden, bu ülkeleri elde eden, kutsallığı elde eden, Mathra’yı elde eden, ruhun [kutsanmışlığını] elde eden, iyiliğin bütün mükemmelliklerini elde eden bütün evlerde, ilçelerde, kasabalarda ve ülkelerdeki ilkel yasanın adamlarına tapıyoruz.

152. Biz, bütün maddi dünyanın efendisi ve hakimi, ilkel yasanın adamı, bütün varlıkların en bilgesi, bütün varlıkların en iyi yöneticisi, bütün varlıkların en parlağı, bütün varlıkların en görkemlisi, bütün varlıkların en kurban edilmeye layık olanı, bütün varlıkların en dua edilmeye layık olanı, bütün varlıkların en yatıştırılmaya layık olanı, bütün varlıkların en yüceltilmeye layık olanı, kutsallığının mükemmelliği içinde olabilecek en çok arzu edilen ve kurban edilmeye ve dua edilmeye layık olan Zerdüşt’e tapıyoruz.

153. Biz bu dünyaya tapıyoruz; şu göklere tapıyoruz;
(yerle gökler) arasında duran, kurban ve duaya layık olan ve müminlerin ibadet etmesi gereken iyi şeylere tapıyoruz.

154. Vahşi hayvanların ve evcil hayvanların ruhlarına tapıyoruz.
Herhangi bir zamanda doğmuş, vicdanları iyilik için mücadele eden, mücadele edecek veya mücadele etmiş kutsal erkek ve kadınların ruhlarına tapıyoruz.

155. Mücadele eden, mücadele edecek olan veya mücadele etmiş olan ve Yasa’yı öğreten ve kutsallık için mücadele etmiş olan kutsal erkeklerin ve kutsal kadınların ruhuna, vicdanına, algısına, ruhuna ve Fravashi’sine tapıyoruz.
Yenhe hatam: Ahura Mazda’nın…
Yatha ahu vairyo: Rab’bin iradesi kutsallık yasasıdır….

156. Sadık olanların Fravaşileri, korkunç ve güçlü, korkunç ve muzaffer; ilkel yasa adamlarının Fravaşileri; yakın akrabaların Fravaşileri; bu Fravaşiler bu eve tatmin olmuş bir şekilde girsinler, bu evde tatmin olmuş bir şekilde yürüsünler!

157. Onlar, tatmin olarak, bu evi nazik Ashi Vanguhi’nin varlığıyla kutsasınlar! Bu evden tatmin olarak ayrılsınlar! Buradan Yaratıcı’ya, Ahura Mazda’ya ve Amesha-Spenta’lara ilahiler ve ibadetler götürsünler! Mazda’ya tapan bizlerin bu evinden şikayet ederek ayrılmasınlar!

158. Yatha ahu vairyo: Rab’bin iradesi kutsallık yasasıdır….
Sadık olanların korkunç, ezici Fravaşilerinin; ilkel yasanın adamlarının Fravaşilerinin; yakın akrabaların Fravaşilerinin fedakarlığını ve duasını, gücünü ve kuvvetini kutsarım.
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
O adama parlaklık ve ihtişam [verin], …. ona kutsal Olanların parlak, her bakımdan mutlu, mutlu meskenini verin.