"Enter"a basıp içeriğe geçin

10. Mihr Yaşt

0. Ahura Mazda sevinsin!….
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
Kendimi Mazda’ya tapan, Zerdüşt’ün takipçisi, Daevalardan nefret eden ve Ahura’nın yasalarına uyan biri olarak itiraf ediyorum;
kurban, dua, kefaret ve yüceltme için [Havani]’ye, kutsal ve kutsallığın efendisine….
Geniş otlakların efendisi, bin kulağı, on bin gözü olan, kendi adıyla anılan bir Yazata olan Mithra’ya ve Rama Hvastra’ya,
kurban, dua, kefaret ve yüceltmeyle kefaret olun.
Yatha ahu vairyo: Rabbin isteği kutsallık yasasıdır….

1. Ahura Mazda, Spitama Zerdüşt’e şöyle seslendi: ‘Gerçekten, ben Mithra’yı yarattığımda, geniş otlaklar, Ey Spitama! Onu kurban edilmeye layık, kendim gibi dua edilmeye layık yarattım, Ahura Mazda.

2. ‘Mitra’ya yalan söyleyen haydut tüm ülkeye ölüm getirir, sadık dünyaya yüz kötülük yapanın yapabileceği kadar zarar verir . Anlaşmayı bozma, ey Spitama! Ne sadakatsizlerden biriyle girdiğin anlaşmayı, ne de kendi inancından olan sadıklardan biriyle girdiğin anlaşmayı. Çünkü Mithra hem sadıklar hem de sadakatsizler için durur.

3. Geniş otlakların efendisi olan ‘Mithra, Mithra’ya yalan söylemeyenlerin atlarına hız verir.
‘Ahura Mazda’nın oğlu olan Ateş, Mithra’ya yalan söylemeyenlere en düz yolu verir.
‘Sadık olanların iyi, güçlü, iyiliksever Fravashi’leri, Mithra’ya yalan söylemeyenlere erdemli bir nesil verir.

4. ‘Onun parlaklığı ve görkemi için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım, yani geniş otlakların efendisi Mithra’ya.
‘Aryan milletlerine mutlu bir mesken ve iyi bir mesken veren geniş otlakların efendisi Mithra’ya sunularımızı sunuyoruz.

5. ‘Bize yardım için gelsin! Bize kolaylık için gelsin! Bize sevinç için gelsin! Bize merhamet için gelsin! Bize sağlık için gelsin! Bize zafer için gelsin! iyi vicdan için bize gel! 6 O, mutluluk için bize gelsin!  o, korkunç ve güçlü, kurban edilmeye ve dua edilmeye layık, maddi dünyanın hiçbir yerinde aldatılmayan, geniş otlakların efendisi Mithra.

6. Güçlü Yazata’ya, yaratıklara en iyiliksever olan kudretli Mitra’ya sunular sunacağım. Ona sadaka ve dualarla başvuracağım. Geniş otlakların efendisi Mitra’ya, Haoma ve etle, baresma ile, dilin bilgeliğiyle, kutsal büyülerle , konuşmayla, eylemlerle, sunular ve doğru söylenen sözlerle duyulmaya değer bir kurban sunacağım.
‘Yenhe hatam: Ahura Mazda’nın yarattığı tüm varlıklar…

7. Geniş otlakların efendisi, doğruyu söyleyen, meclislerde önder, bin kulağı, biçimli gözleri, on bin gözü, yükseklerde, tam bilgiyle, güçlü, uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz; 

8. Milletlerin başkanları, düşman ordularına, savaş düzeninde gelen düşmanlara karşı savaş meydanına çıktıklarında, birbirleriyle çekişen milletlerin kavgasında kurbanlar sunarlar.

9. ‘Hangi tarafta önce iman dolu bir yürekle tapınıldıysa, geniş otlakların efendisi olan Mithra, şeytan vuran rüzgarla, bilgelerin lanetli düşüncesiyle o tarafa döner.
‘Parlaklığı ve görkemi için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona…

10. ‘Geniş otlakların efendisi, uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz.’

11. Atlıların atlarının üstünde tapındıkları, binekleri için sürat, bedenleri için sağlık dileyen, kendilerinden nefret edenlerin tam bir başarıyla düşmanlarını yere sermesini, hasımlarını, düşmanlarını ve kendilerinden nefret edenleri bir vuruşta yok etmesini dileyen.

13 Parlaklığı ve görkemi uğruna, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona….

12. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;

13. Göksel tanrıların ilki olan, ölmez, hızlı atlı güneşin önünde Hara’nın ötesine ulaşan ; O, en önde altın bir düzen içinde, güzel zirveleri tutar ve oradan Arilerin yurduna hayırsever bir gözle bakar.

14. Yiğit komutanların çok sayıdaki birliklerini dizdiği yer; 16 otlaklar ve sular bakımından zengin yüksek dağların sığırlara bol miktarda ürün verdiği yer; tuzlu suları olan derin göllerin bulunduğu yer; 18 geniş akan nehirlerin kabarıp Ishkata ve Pouruta, Mouru ve Haroyu, Gava-Sughdha ve Hvairizem’e doğru aktığı yer;

15. Arezahi ve Sawahi’de, Fradadhafshu ve Widadhafshu’da, Wouru-bareshti ve Wourujareshti’de, Xwaniratha’nın bu parlak karshwar’ında, sığırların yurdunda, sığırların meskeninde, güçlü Mithra sağlık getiren bir gözle bakıyor;

16. ‘Bütün karshwarlarda dolaşan, görünmeyen bir Yazata’dır ve şan getirir; bütün karshwarlarda dolaşan, görünmeyen bir Yazata’dır ve egemenlik getirir; ve gücünü artırır. Kendisine dindar bir niyetle kutsal bir şekilde sunu sunanlara zafer.
‘Parlaklığı ve görkemi uğruna, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona….

17. ‘Geniş otlakların efendisi, …. uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz;
‘Kimse ona yalan söylememeli, ne bir evin efendisi, ne bir ilçenin efendisi, ne bir kasabanın efendisi, ne de bir eyaletin efendisi.

18. ‘Eğer bir evin efendisi, ya da bir kasabanın efendisi, ya da bir ilin efendisi ona yalan söylerse, o zaman öfkelenip gücenmiş bir halde Mitra gelir ve evi, kasabayı, kasabayı, ilin efendisini parçalar; evlerin efendilerini, kasabaların efendilerini, ilin efendilerini ve ilin ileri gelenlerini de parçalar.

19. ‘Mithra’ya yalan söyleyen herhangi bir tarafta Mithra öfkeli ve kırgın bir şekilde duruyor ve öfkesi yavaş yavaş diniyor. 

20. ‘Mithra’ya yalan söyleyenler, ne kadar hızlı koşarlarsa koşsunlar, yetişemezler; binerek, ….; sürerek, ….. Mithra’nın düşmanının fırlattığı mızrak, geriye doğru fırlar, çünkü Mithra’nın düşmanının yaptığı kötü büyülerin sayısı.

21. ‘Ve mızrak iyi fırlatılsa bile, bedene ulaşsa bile, Mithra düşmanının yaptığı kötü büyülerin sayısı kadar yara açmaz. 26 Rüzgâr, Mithra düşmanının fırlattığı mızrağı uzaklaştırır, Mithra düşmanının yaptığı kötü büyülerin sayısı kadar.
‘Parlaklığı ve görkemi için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona…

22. ‘Geniş otlakların efendisi olan, …. uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz;
‘O, kendisine yalan söylememiş olan adamı sıkıntıdan kurtaran, onu ölümden kurtarandır.

23. ‘Bizi sıkıntıdan kurtar, bizi sıkıntılardan kurtar, ey Mithra! Sana yalan söylemediğimiz için. Mithra’ya yalan söyleyen adamların bedenlerine dehşet indiriyorsun; öfkeli ve her şeye gücü yeten biri olarak kollarından kuvvetini alıyorsun; ayaklarından çevikliğini, gözlerinden görme yeteneğini, kulaklarından duyma yeteneğini alıyorsun.

24. İyi bilenmiş mızrağın ya da uçan okun yarası, Mithra’nın ruhunun bütün gücüyle yardıma geldiği adama ulaşmaz; o, on bin casustan biri, güçlü, her şeyi gören, aldatılamaz Mithra’dır.
‘Parlaklığı ve görkemi uğruna, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona….

25. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Efendimiz, derin, güçlü ve iyiliksever; meclislerde önder, dualarla hoşnut, yüce, kutsal bir şekilde zeki, bedenlenmiş Söz, güçlü kolları olan bir savaşçı;

26. ‘Daevaların kafataslarını kıran, acı çektirmede en zalim olan, Mithra’ya yalan söyleyen adamların cezalandırıcısı, Pairikalara karşı koyan, aldatılmadığında milletleri en büyük güçle kuran, aldatılmadığında milletleri en büyük zaferle kuran;

27. Yıkımdan hoşlanan milletin yollarını bozan, onların şanını geri çeviren, zafer için güçlerini ellerinden alan, onları çaresizce vuran, ve onları on bin darbeye kadar kurtaran; on bin casustan biri olan, güçlü, her şeyi gören, aldatılamaz Mitra.
‘Parlaklığı ve görkemi uğruna, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona….

28. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Yüksek evin sütunlarını taşıyan, direklerini sağlamlaştıran ; doyduğu eve sürüyle öküz ve erkek çocuk veren; gücendiği evi parçalayan O’dur.

29. Ey Mithra! Hem kötü hem de iyisin. Milletler; sen, ey Mitra! insanlara hem kötü, hem de iyisin; sen, ey Mitra! uluslar için hem barışı hem de sıkıntıyı elinde tutuyorsun.

30. ‘Evleri büyük, kadınlarla güzel, arabalarla güzel, sağlam temellerle, ve temellerinden yüksek yaparsın; o evi yüce, kadınlarla güzel, arabalarla güzel, sağlam temellerle ve temellerinden yüksek yaparsın; o evin efendisi, dindar ve elinde içki sunuları tutarak sana bir kurban sunar ve bu kurbanda sen kendi adınla ve uygun sözcüklerle anılırsın.

31. ‘Kendi adınla anıldığın bir kurbanla, uygun sözcüklerle sana sunular sunacağım, ey güçlü Mithra!
‘Kendi adınla anıldığın bir kurbanla, uygun sözcüklerle sana sunular sunacağım, ey en cömert Mithra!
‘Kendi adınla anıldığın bir kurbanla, uygun sözcüklerle sana sunular sunacağım, ey aldatılamaz Mithra!

32. ‘Kurbanımızı dinle, Ey Mithra! Kurbanımızdan memnun ol, ey Mithra! Gel ve kurbanımıza otur! İkramlarımızı kabul et! Onları kutsanmış oldukları gibi kabul et! Onları sevgiyle bir araya topla ve Garo-nmana’ya koy!.

33. Ey kudretli tanrı, senden istediğimiz bu nimetleri bize ver! Vahiydeki sözlere göre, yani zenginlik, güç ve zafer, iyi vicdan ve mutluluk, iyi şöhret ve iyi bir ün. ruh; mutluluk veren bilgelik ve bilgi, Ahura’nın verdiği muzaffer güç, Asha Vahishta’nın ezici Yükseleni ve Kutsal Söz üzerine (Tanrı ile) konuşma.

34. ‘İyi bir ruhla ve yüce bir ruhla, sevinçle ve iyi bir ruhla yücelmiş olarak, bütün düşmanlarımızı vuralım; iyi bir ruhla ve yüce bir ruhla, sevinçle ve iyi bir ruhla yücelmiş olarak, bütün düşmanlarımızı vuralım; iyi bir ruhla ve yüce bir ruhla, sevinçle ve iyi bir ruhla yücelmiş olarak, Daevaların ve İnsanların, Yatuların ve Pairikaların, baskıcıların, körlerin ve sağırların bütün kötülüklerini vuralım.
‘Parlaklığı ve görkemi için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona…

35. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Zafer yaratan , orduyu yöneten, bin bir duyuyla donatılmış ; güç kullanan, güce sahip olan ve her şeyi bilen;

36. ‘Savaşı başlatan, savaşta (ordulara) karşı duran, savaşta (ordulara) karşı duran, sıralanmış hatları parçalayan. Savaşa giden sütunların kanatları sallanır ve o, yıkıcı ordunun merkezine dehşet saçar.

37. ‘O, onlara sıkıntı ve korku getirebilir ve getirir; Mitra’ya yalan söyleyenlerin başlarını aşağı atar, Mitra’ya yalan söyleyenlerin başlarını koparır.

38. ‘Üzücü olan, çocuklarla dolu olmayan, Mithra’ya yalan söyleyen ve gerçekten de sadık adamların şeytani katili olan adamların yaşadığı meskendir. Otlayan inek, Mithradrujes vadileri boyunca sürülen, hüzünlü bir yoldan gidiyor: onlar , gözyaşlarının çenelerinden akmasına izin vererek, yolda duruyorlar.

39. ‘İyice gerilmiş yayların kirişinden fırlatılan şahin tüylü okları hedefe doğru uçar ve onu vurmaz, tıpkı geniş otlakların efendisi Mithra’nın öfkeli, gücenmiş ve tatminsiz bir şekilde gelip onları karşılaması gibi.
‘İyice bilenmiş ve keskin mızrakları, uzun mızrakları ellerinden hedefe doğru uçar ve onu vurmaz, tıpkı geniş otlakların efendisi Mithra’nın öfkeli, gücenmiş ve tatminsiz bir şekilde gelip onları karşılaması gibi.

40. ‘Kılıçları, iyi saplanmış ve insanların kafalarına vuruyor, hedefi vurmuyor, çünkü geniş otlakların efendisi, öfkeli, gücenmiş ve tatminsiz Mithra gelip onlarla karşılaşıyor.
‘Sopaları, iyi düşüp insanların kafalarına vuruyor, hedefi vurmuyor, çünkü geniş otlakların efendisi, öfkeli, gücenmiş ve tatminsiz Mithra gelip onlarla karşılaşıyor.

41. ‘Mithra onlara korku salıyor; Rashnu onlara karşı bir korku salıyor ; kutsal Sraosha onları her taraftan iki Yazata’ya, dünyanın koruyucularına doğru savuruyor. Onlar ordunun saflarını eritiyorlar, çünkü efendi Mithra Geniş meralardan gelen, öfkeli, kırgın ve tatminsiz bir şekilde gelip onları karşılar.

42. Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya haykırarak şöyle diyorlar: “Ey Mithra, sen geniş otlakların efendisi! İşte ateşli atlarımız bizi götürüyor, Mithra’dan kaçarken; işte kılıçla parçalanmış güçlü kollarımız, ey Mithra!”

43. ‘Ve sonra geniş otlakların efendisi Mithra onları yere fırlatır, ellilerini ve yüzlerini, yüzlerini ve binlerini, binlerini ve on binlerini, on binlerini ve on binlercesini öldürür; geniş otlakların efendisi Mithra öfkelenmiş ve gücenmiştir. ‘
Parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

44. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Yeryüzü kadar geniş olan meskeni maddi dünyayı kaplayan, geniş, sınırsız ve parlak, her yana yayılan bir mesken.

45. ‘Sekiz arkadaşı Mithra için casus olarak oturuyor, tüm yüksekliklerde, tüm gözetleme yerlerinde, Mithra’ya yalan söyleyen adamı gözlemliyor, onlara bakıyor, Mithra’ya yalan söyleyenleri hatırlıyor, ancak canları arananların yollarını koruyorlar. Mithra’ya yalan söyleyen adamlar ve gerçekten de sadık adamların şeytani katilleri tarafından.

46. ​​’Yardım eden ve koruyan, arkadan koruyan ve önde koruyan, geniş otlakların efendisi Mithra, ruhunun tüm gücüyle yardım etmeye geldiği adam için aldatılamaz bir casus ve gözcü olduğunu kanıtlar, on bin casustan biri, güçlü, her şeyi bilen, aldatılamaz tanrı.
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona…

47. ‘Geniş otlakların efendisi, uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurbanlar kesiyoruz;
‘Yüksek şöhretli ve yaşlı bir tanrı , geniş toynaklı atların taşıdığı, yıkıcı ordulara, savaş düzeninde gelen düşmanlara, çatışan ulusların mücadelesine karşı.

48. ‘Ve Mithra, savaş düzeninde gelen düşmanlara, çatışan ulusların mücadelesine doğru ilerlerken, Mithra’ya yalan söyleyenlerin ellerini bağlar, gözlerini kör eder, kulaklarını duymalarını engeller; artık ayaklarını hareket ettiremezler; artık o insanlara, o düşmanlara karşı koyamazlar, geniş otlakların efendisi Mithra onlara kötü niyet taşıdığında. ‘
Onun parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

49. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;

50. ‘Yaratıcı Ahura Mazda kimin için var? Hara Berezaiti’de, etrafında birçok (yıldız) dönen parlak dağda bir mesken inşa etti 55 , orada ne gece ne karanlık gelir, ne soğuk ne de sıcak rüzgar, ne ölümcül hastalık, ne de Daevalar tarafından yapılmış hiçbir kirlilik olmazdı ve bulutlar Haraiti Bareza’ya 56 ulaşamazdı ;

51. ‘Tüm Amesha-Spentaların, güneşle birlikte, adanmış bir kalbin inancının doluluğunda onun için yaptıkları bir meskendir ve o, Haraiti Bareza’dan tüm maddi dünyayı yaşar.

52. ‘Ve kötü bir kötü adam hızla, hızlı bir adımla hücum ettiğinde, geniş otlakların efendisi Mithra gider ve atlarını arabasına koşar, kutsal, güçlü Sraosha ve Nairyo-sangha ile birlikte, orduyu vuran, kötü niyetlilerin gücünü vuran bir darbe indirir.
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

53. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;

54. Ellerini yukarı kaldırarak, Ahura Mazda’ya sürekli şöyle diyen: “Ben bütün yaratıkların şefkatli koruyucusuyum, bütün yaratıkların şefkatli koruyucusuyum; yine de insanlar bana kendi adımla anılan bir kurbanla tapınmıyorlar, tıpkı diğer tanrılara kendi adlarıyla anılan kurbanlarla tapındıkları gibi.”

55. ‘”Eğer insanlar bana bir kurban sunarak tapınsalardı, “Ben kendi adımla anıldığım zaman, diğer Yazatalara kendi adlarıyla anılan kurbanlarla tapındıkları zaman, o zaman ben sadıkların yanına belirlenen zamanda gelirdim; güzel, ölümsüz hayatımın belirlenen zamanında gelirdim.”

56.’Fakat dindar adam, ellerinde içkiler tutarak, sana kendi adınla ve uygun sözcüklerle çağrıldığın bir kurbanla tapınır.
‘Kendi adınla çağrıldığın bir kurbanla, uygun sözcüklerle sana içkiler sunacağım, ey güçlü Mithra!
‘Kendi adınla çağrıldığın bir kurbanla, uygun sözcüklerle sana içkiler sunacağım, ey en cömert Mithra!
‘Kendi adınla çağrıldığın bir kurbanla, uygun sözcüklerle sana içkiler sunacağım, ey aldatılmaz Mithra!

57. ‘Kurbanımızı dinle, ‘Ey Mithra! Kurbanımızdan memnun ol, ey Mithra! Gel ve kurbanımıza otur! İkramlarımızı kabul et! Onları kutsanmış oldukları gibi kabul et! Onları sevgiyle bir araya topla ve Garo-nmana’ya [Garothman yani Cennet] koy!

58. Ey kudretli tanrı! Vahiydeki sözlere uygun olarak, yani zenginlik, güç ve zafer, iyi vicdan ve mutluluk, iyi şöhret ve iyi bir ruh, mutluluk veren bilgelik ve bilgi, Ahura tarafından verilen muzaffer güç, Asha-Vahishta’nın ezici Yükseleni ve (Tanrı ile) Kutsal Söz üzerine konuşma gibi senden istediğimiz bu nimetleri bize ver.

59. ‘İyi bir ruh ve yüce bir ruhla, sevinç ve iyi bir ruhla yücelmiş olarak, bütün düşmanlarımızı vuralım; iyi bir ruh ve yüce bir ruhla, sevinç ve iyi bir ruhla yücelmiş olarak, bütün düşmanlarımızı vuralım; iyi bir ruh ve yüce bir ruhla, sevinç ve iyi bir ruhla yücelmiş olarak, Daevaların ve İnsanların, Yatuların ve Pairikaların, baskıcıların, körlerin ve sağırların bütün kötülüklerini vuralım.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım…

60. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Ünü iyi, şekli güzel, şanı güzel; istediği zaman vereceği iyilikler olan, istediği zaman vereceği otlakları olan; toprağı işleyen için zararsız, …. , iyiliksever; on bin casustan biri olan, güçlü, her şeyi bilen, aldatılamaz tanrı.
‘Parlaklığı ve şanı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

61. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Sağlam bacaklı, tamamen uyanık bir gözcü; yiğit, meclislerde bir şef; suların ileri akmasını sağlayan; yakarışları dinleyen; suların akmasını ve bitkilerin büyümesini sağlayan; karshwarlara hükmeden; kurtarıcı; mutlu ; aldatılamaz; birçok duyuya sahip; bilge bir yaratık;

62. ‘Mitra’ya yalan söyleyene ne güç ne de kuvvet veren; Mithra’ya yalan söyleyene ne şan ne de herhangi bir lütuf veren.

63. ‘Sen öfkeli ve her şeye gücü yeten biri olarak, kollarından kuvveti alırsın; ayaklarından çevikliği, gözlerinden görme yeteneğini, kulaklarından duyma yeteneğini alırsın.
‘İyi bilenmiş mızrağın ya da uçan okun yarası, ruhunun tüm gücüyle yardım için gelen o adama ulaşmaz, o, on bin casustan, güçlü, her şeyi bilen, aldatılamaz tanrı
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona….

64. ‘Geniş otlakların efendisi, uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz;
‘O, güzel, genişleyen yasayı büyük ve güçlü bir şekilde ele geçirir ve yüzü yeryüzünün yedi karshwarına bakar;

65. Hızlıların arasında hızlı, cömertlerin arasında cömert, güçlülerin arasında kuvvetli, meclis başkanları arasında meclis başkanı, bereket veren, semizlik veren, davar veren, mülk veren, oğul veren, neşe veren, mutluluk veren veren .

66. ‘Ashi Vanguhi ve hafif arabasıyla Parendi kiminle birlikte geliyor , korkunç Erkeksi Cesaret, korkunç kraliyet Zaferi, korkunç egemen Gökyüzü, bilgelerin korkunç lanet düşüncesi , sadıkların korkunç Fravashi’leri ve Mazda’nın birçok sadık tapınanını bir arada tutan ‘ Onun parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

67. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık; ‘Göksel bir
maddeden yapılmış yüksek tekerlekli arabasıyla Arezahi’nin Karshvare’sinden [keshwar] Xwaniratha’nın parlak Karshvare’sine kadar giden ; egemenlik tekerleği Mazda tarafından yapılan Şan ve Ahura tarafından yapılan Zafer eşliğinde;

68. ‘Onun arabası büyük Ashi Vanguhi tarafından kucaklanır ; Mazda Yasası ona bir yol açar, böylece kolayca gidebilir; dört göksel at, beyaz, parlak, uzaktan görülen, iyiliksever, bilgiyle donatılmış, hızla göksel alanı taşır, bilgenin lanetli düşüncesi onu ileriye doğru iter ;

69. ‘Görünmeyen tüm Daevalar ve Varenya şeytanları korkuyla kaçarlar. Ah! Öfkeli efendinin saldırısına asla düşmeyin , o, düşmanına karşı bin bir yandan gidip saldıran, on bin casustan oluşan, güçlü, her şeyi bilen, aldatılamaz tanrıdır.
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona….

70. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Ahura tarafından yaratılan Verethraghna’nın önünde, bir yaban domuzu kılığında düşmanlara karşı koşuyor , keskin dişli bir erkek yaban domuzu, keskin çeneli bir yaban domuzu, tek vuruşta öldüren, kovalayan , öfkeli, ıslak yüzlü; güçlü, demir ayakları, demir ön pençeleri , demir silahları, demir kuyruğu ve demir çeneleri olan;

71. Kaçan düşmana, erkek cesaretiyle birlikte şevkle tutunan, savaşta düşmanı vuran ve onu vurduğunu sanmayan, hatta iliğini ve hayat sütununu, iliğini ve varlık kaynağını vurana kadar bunu bir darbe olarak görmeyen kişidir .

72. ‘O, bütün uzuvları parçalara ayırır ve Mithra’ya yalan söyleyen adamların kemiklerini, saçlarını, beyinlerini ve kanlarını toprakla karıştırır .
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunuyoruz….

73. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘O, ellerini kaldırmış, sevinçle haykırarak şöyle diyor:

74. ‘”Ey Ahura Mazda, en hayırlı ruh! Maddi dünyanın yaratıcısı, sen Kutsal Olan!
‘”Eğer insanlar bana kendi adımla anıldığım bir kurbanla tapınsalardı , tıpkı diğer tanrılara kendi adlarıyla anıldıkları kurbanlarla tapındıkları gibi, o zaman sadıkların yanına belirlenen zamanda gelirdim ; güzel, ölümsüz hayatımın belirlenen zamanında gelirdim”

75. ‘Tarlamızı koruyalım; tarlamızdan sürgün olmayalım, evimizden sürgün olmayalım, ilçemizden sürgün olmayalım, şehrimizden sürgün olmayalım, ülkemizden sürgün olmayalım.

76. ‘Kötü niyetlilerin kötülüğünü, kötü niyetli adamların kötülüğünü paramparça edersin: sadık insanları öldürenleri paramparça et!
‘İyi atların var, iyi bir araban var: her çağrıda yardım getiriyorsun ve güçlüsün.

77. Sana yardım için dua edeceğim, birçok adak, iyi adak adaklarıyla; birçok sunu, iyi adak sunularıyla, böylece sende kalarak uzun süre iyi bir meskende, arzu edilebilecek her türlü zenginlikle dolu olarak yaşayalım.

78. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya iyi bir ibadet eden milletleri korursun; yıkımdan hoşlananları paramparça edersin. Yardım için sana dua edeceğim: o korkunç, en güçlü Mithra, tapınılan ve övülmeye değer, milletlerin görkemli efendisi, yardım için bize gelsin.
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

79. ‘Geniş otlakların efendisi, …. uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz; ‘ Raşnu
için bir mesken yapan ve Raşnu’nun uzun süreli dostluk için bütün ruhunu verdiği;

80. ‘Sen yalan söylemeyenlerin meskeninin koruyucusu ve bekçisisin: sen yalan söylemeyenlerin koruyucususun. Ahura tarafından yapılan Verethraghna seninle en iyi dostluğu kurdu 91 ve böylece Mithra’ya gizlice bile olsa yalan söyleyen birçok adam yere serilmiş bir şekilde yatıyor .
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

81. ‘Geniş otlakların efendisi, …. uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz;
‘Raşnu için bir mesken yapan ve Raşnu’nun uzun dostluk için bütün ruhunu verdiği;

82. Ahura Mazda’nın bin verdiği duyular ve on bin göz görmek için. O gözler ve o duyularla, Mithra’ya zarar veren adamı, Mithra’ya yalan söyleyen adamı izliyor. O gözler ve o duyularla, aldatılamaz, o, on bin casustan, güçlü, her şeyi bilen, aldatılamaz tanrı.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

83. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Ülkenin efendisi ellerini kaldırarak yardım için onu yalvarıyor;
‘Kentin efendisi ellerini kaldırarak yardım için onu yalvarıyor;

84. ‘Belde efendisinin yardım için ellerini kaldırarak yalvardığı kişi;
‘Ev sahibinin yardım için ellerini kaldırarak yalvardığı kişi;
‘ Ölüm tehlikesi altında olan … ellerini kaldırarak yalvardığı kişi; ‘İyi yasayı izleyen yoksul adam, haksızlığa uğradığında ve haklarından mahrum bırakıldığında yardım için ellerini kaldırarak yalvardığı kişi .

85. Onun feryadının sesi göğe kadar ulaşır, yeryüzünü çepeçevre sarar, gökleri aşar. Yedi karşvar, ister alçak sesle, ister yüksek sesle dua etsin.

86. ‘Yoldan sapmış inek yardım için O’na yalvarır, ahırları özleyerek:
‘”O boğa, geniş otlakların efendisi Mithra bizi ne zaman geri getirecek ve ahırlara ulaştıracak? Ne zaman bizi Druj’un ininden doğru yola döndürecek?”

87. ‘Ve geniş otlakların efendisi Mithra kiminle doyduysa, o ona yardımla gelir; ve geniş otlakların efendisi Mithra kiminle gücendiyse, o da evi, kasabayı, şehri, eyaleti, ülkeyi yıkar.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

88. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Canlandırıcı, şifalı, güzel, görkemli, altın gözlü Haoma, en yüksek tepelerden biri olan Haraiti Bareza’da kendisine bir kurban sundu, lekesiz olanı lekesiz olana, lekesiz baresmayla, lekesiz içkilerle ve lekesiz sözlerle;

89. ‘ Kutsal Ahura Mazda’nın  rahip olarak belirlediği, kurbanı yerine getirmede hızlı ve şarkıda yüksek sesli. Kurbanı, kurbanı yerine getirmede hızlı ve şarkıda yüksek sesli bir rahip olarak, Ahura Mazda’ya rahip, Amesha-Spenta’ya rahip olarak, yüksek sesle yerine getirdi. Sesi göğe ulaştı, tüm dünyayı dolaşarak yedi keshwara ulaştı.

90. ‘Haomas’ı ilk önce yıldızlarla kakılmış ve göksel bir maddeden yapılmış bir harç içinde yükselten. Ahura Mazda onu özledi, Amesha-Spentas onu özledi, hızlı atlı güneşin uzaktan dua için uyandırdığı iyi tokatlanmış bedenini özledi.

91. Geniş otlakların efendisi, bin kulağı ve on bin gözü olan Mithra’ya selam olsun! Sen kurban edilmeye ve dua edilmeye layıksın: insanların evlerinde kurban ve dua edilsin! Sana kurban sunacak adama selam olsun, elinde kutsal odun, elinde baresma, elinde kutsal et, elinde kutsal havanla , elleri iyice yıkanmış, havanı iyice yıkanmış, baresma desteleri bağlanmış, Haoma yukarı kaldırılmış ve Ahuna Vairya söylenmiş olarak.

92. Kutsal Ahura Mazda bu dini itiraf etti ve Vohu-Mano da öyle yaptı, Asha-Vahishta da öyle yaptı, Khshathra-Vairya da öyle yaptı, Spenta-Armaiti de öyle yaptı, Haurvatat ve Ameretat yaptı; ve tüm Amesha-Spentalar onun dinini özlediler ve itiraf ettiler. Nazik Mazda ona dünyanın efendiliğini bahşetti; ve [böyle yaptılar 103 ] seni tüm yaratıklar arasında dünyanın doğru efendisi ve efendisi, bu yaratıkların en iyi temizleyicisi olarak görenler.

93. ‘Öyleyse sen her iki dünyada da, her iki dünyada da bizi koru, ey geniş otlakların efendisi Mithra! Hem bu maddi dünyada hem de ruhsal dünyada, Ölüm şeytanından, şeytan Aeshma’dan 104 , yıkım mızrağını kaldıran şeytani ordulardan ve kötülük yapan Aeshma’nın Daevalar tarafından yapılan Vidotu 105 ile birlikte koştuğu Aeshma saldırılarından .

94. ‘Böyle yapabilirsin, ey geniş otlakların efendisi Mithra! Takımlarımıza çeviklik, bedenlerimize güç ver ki, bizden nefret edenleri tam bir başarıyla izleyebilelim, düşmanlarımızı yere serebilelim ve tek bir vuruşta rakiplerimizi, düşmanlarımızı ve bizden nefret edenleri yok edebilelim.
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona….

95. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Güneşin batmasından sonra, tüm genişliği boyunca yeryüzünü dolaşan , her iki ucuna dokunan Uçları uzaklarda olan ve yeryüzü ile gökler arasındaki her şeyi gözleyen bu geniş, yuvarlak dünya,

96. ‘Elinde yüz düğümlü, yüz kenarlı bir sopa sallıyor, ileri atılıyor ve adamları yere seriyor; kızıl pirinçten, sağlam, altın pirinçten yapılmış bir sopa; bütün silahların en güçlüsü, bütün silahların en muzaffer olanı ;

97. ‘Ondan, tüm ölüm olan Angra Mainyu, korkuyla kaçıyor; kötülük yapan Peşotanu Aeşma , korkuyla kaçıyor; uzun kollu Buşyasta, korkuyla kaçıyor ; görünmeyen tüm Daevalar ve Varenya şeytanları, korkuyla kaçıyor .

98. ‘Ah! Öfkelendiğimizde, geniş otlakların efendisi Mithra’nın çağlayanına asla düşmeyelim 112 ! Geniş otlakların efendisi Mithra, öfkesiyle bizi asla vurmasın; bu dünyada tüm tanrıların en güçlüsü, tüm tanrıların en yiğidi, tüm tanrıların en enerjiği, tüm tanrıların en hızlısı, tüm tanrıların en şeytan vuranı olarak duran o, geniş otlakların efendisi Mithra
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona…

99. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Görünmeyen tüm Daevalar ve Varenya şeytanları ondan korkup kaçıyor.
‘Ulusların efendisi, geniş otlakların efendisi Mithra, uçları uzakta olan bu geniş, yuvarlak dünyanın sağ tarafında ilerliyor.

100. Sağ elinde iyi, kutsal Sraosha, sol elinde uzun boylu ve güçlü Raşnu, etrafında ise sular, bitkiler ve sadıkların Fravaşileri dolaşıyor.

101. ‘Kudretiyle, onlara her zaman şahin tüylü oklar getirir ve savrulduğunda, Mithra’ya düşman ulusların olduğu yere kendisi gelir, ilk ve en önemlisi, sopasıyla ata ve binicisine darbeler indirir; ata ve binicisine korku ve dehşet saçar. ‘
Parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona…

102. ‘Geniş otlakların efendisi, uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz;
‘Beyaz atın, keskin mızrağın, uzun mızrağın, hızlı okların savaşçısı; ileri görüşlü ve akıllı;

103. ‘Ahura Mazda, tüm bu hareket eden dünyayı korumak ve gözetmek için onu görevlendirdi ve tüm bu hareket eden dünyayı koruyup gözeten; hiç uyumayan, uyanık bir şekilde Mazda’nın yaratılışını koruyan; hiç uyumayan, uyanık bir şekilde Mazda’nın yaratılışını koruyan;
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona…

104. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Uzun kolları, Mithra gücüyle güçlüdür, en doğudaki nehirde yakaladığını ve en batıdaki nehirle dövdüğünü, Rangha’nın Sanaka’sının yanında olanı ve dünyanın sınırında olanı kuşatır.

105. ‘Ve sen, ey Mithra! Tüm bunları kuşatarak, kollarının her yerine ulaş.
‘Şansız adam, doğru yoldan sapmış, yüreğinde kederlenir; şansız adam kendi içinde şöyle düşünür: “O dikkatsiz Mithra, yapılan tüm kötülükleri ve söylenen tüm yalanları görmez.”

106. ‘Ama ben kalbimde şöyle düşünüyorum:
‘”Dünyasal insanın kötü düşünceleri yüz kat daha kötü olsa bile, göksel Mithra’nın iyi düşünceleri kadar yükseğe çıkamazlar;
‘”Dünyasal insanın kötü sözleri yüz kat daha kötü olsa bile, göksel Mithra’nın iyi sözleri kadar yükseğe çıkamazlar;
‘”Dünyasal insanın kötü eylemleri yüz kat daha kötü olsa bile, göksel Mithra’nın iyi eylemleri kadar yükseğe çıkamazlar;

107. ‘”Dünyasal insandaki göksel bilgelik yüz kat daha büyük olsa bile, göksel Mitra’daki göksel bilgelik kadar yükseğe çıkamazdı;
”Ve böylece, dünyasal insanın kulakları yüz kat daha iyi duysa bile, kulağı iyi duyan, bin duyusu olan ve yalan söyleyen her insanı gören göksel Mitra kadar iyi duyamazdı.”
‘Mitra gücüyle ayağa kalkar, krallığın korkunçluğunu içeri sürer ve gözlerinden uzaktan parlayan güzel bakışlar gönderir, (şöyle der):

108. ”Kim bana kurban sunacak? Kim bana yalan söyleyecek? Kim beni iyi bir kurbana layık bir tanrı olarak düşünüyor? Kim beni sadece kötü bir kurbana layık görüyor? Kime, kudretimle, parlaklık ve ihtişam vereceğim? Kime bedensel sağlık? Kime, kudretimle, zenginlik ve tam refah vereceğim? Kimi erdemli bir nesil yetiştirerek kutsayacağım?

109. “‘Kime, onun düşünmesi olmadan, korkunç egemenliği, güzelce düzenlenmiş, çok sayıda orduyla ve en mükemmel şekilde; başları deviren, yiğit, vurucu ve vurulmamış, cezalandırılmayı emreden ve emrinin hemen yerine getirildiği, öfkesiyle emrettiği egemenliği karşılığında vereceğim?” ‘Ey Mithra
! Kırgın olduğunda ve tatmin olmadığında, zihnini yatıştırır ve Mithra’yı tatmin eder.

110. ‘”Ben kime kudretimle hastalık ve ölüm vereceğim? Kime yoksulluk ve kısırlık vereceğim? Kimin soyunu bir çırpıda keseceğim!

111. ‘”Kimden, düşünmeden, korkunç egemenliği, güzelce düzenlenmiş, çok sayıda orduyla ve en mükemmel olanı alacağım; her şeye gücü yeten bir tiranın egemenliği, başları deviren, yiğit, vuran ve vurulmayan; cezalandırmanın yapılmasını emreden ve emrinin hemen yerine getirilmesini sağlayan, öfkesiyle emrettiği.”
‘Ey Mithra! Sen tatmin olmuşken ve öfkelenmemişken, o senin kalbini öfkeye sürükler ve Mithra’yı tatminsiz kılar.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

112. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘Gümüş miğferli, altın zırhlı, hançerle öldüren, güçlü, yiğit, kasabanın efendisi bir savaşçı. Mithra’nın yolları parlaktır, o ülkeye doğru giderken, iyi dilekte bulunarak, ovalarını ve vadilerini otlak alanlarına çevirir,

113. ‘Ve sonra sığırlar ve erkekler otlamaya gelir, istediği kadar.
‘Yüce tanrılar Mithra ve Ahura yardım için bize gelsinler, hançer sesini yüksek sesle yükselttiğinde, atların burun delikleri titrediğinde, hançerler…, yayların telleri ıslık çaldığında ve keskin oklar fırlattığında; sonra içkileri nefret edilenlerin yavruları yere çarpılmış bir şekilde düşer, saçları koparılır.

114. ‘Böyle yapabilirsin, ey Mithra, geniş otlakların efendisi! Takımlarımıza hız, kendi bedenlerimize güç ver ki, bizden nefret edenleri tam bir başarıyla izleyebilelim, düşmanlarımızı yere serebilelim ve tek bir vuruşta rakiplerimizi, düşmanlarımızı ve bizden nefret edenleri yok edebilelim.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona….

115. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık.
‘Ey geniş otlakların efendisi Mithra! Evin, kasabanın, kentin, kırın efendisi sen, sen Zerdüşt!

116. ‘Mithra, iki arkadaş veya iki akraba arasında yirmi katıdır;
‘Mithra, aynı gruptan iki erkek arasında otuz katıdır;
‘Mithra, iki partner arasında kırk katıdır;
‘Mithra, karı ile koca arasında elli katıdır;
‘Mithra, iki öğrenci (aynı ustanın) arasında altmış katıdır;
‘Mithra, öğrenci ile ustası arasında yetmiş katıdır;
‘Mithra, damat ile kayınpederi arasında seksen katıdır;
‘Mithra, iki kardeş arasında doksan katıdır;

117. ‘Mithra baba ile oğul arasında yüz katıdır;
‘Mithra iki millet arasında bin katıdır;
‘Mithra Mazda Yasası ile bağlantılı olduğunda on bin katıdır ve o zaman her gün muzaffer bir güç olacaktır.

118. ‘Sana alçakgönüllü ya da yükseklere giden bir dua ile gelebilirim! Bu güneş Hara Berezaiti’nin üzerinde yükselip kariyerini tamamladığı gibi, ben de, Ey Spitama! alçakgönüllü ya da yükseklere giden bir dua ile şeytan Angra Mainyu’nun iradesinin üzerine yükselebilirim!
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

119. ‘Geniş geçmişlerin efendisi Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık,
‘Ey Spitama, Mithra’ya bir kurban sun! ve öğrencilerine de aynısını yapmalarını emret.
‘Mazda’ya tapanlar sana küçük sığırlarla, kara sığırlarla, kanatlarında süzülerek ilerleyen uçan kuşlarla kurban kessin.

120. ‘Mazda’nın tüm sadık tapanları, Zaotar’ın ona sunduğu ve kurban olarak verdiği, sunulan ve sunulan Haomas ile Mithra’ya güç ve enerji vermelidir. Sadık adam temiz bir şekilde hazırlanmış içkilerden içsin, eğer bunu yaparsa, eğer bunları geniş otlakların efendisi Mithra’ya sunarsa, Mithra ondan hoşnut olacak ve öfkelenmeyecektir.’

121. Zerdüşt ona sordu: ‘Ey Ahura Mazda! Sadık adam temiz bir şekilde hazırlanmış içkileri nasıl içebilir ki, eğer bunları geniş otlakların efendisi Mitra’ya sunarsa, Mitra ondan hoşnut olacak ve öfkelenmeyecektir?’

122. Ahura Mazda cevap verdi: ‘Üç gün üç gece bedenlerini yıkasınlar; geniş otlakların efendisi Mithra’ya kurban ve dua için otuz vuruş yapsınlar. İki gün iki gece bedenlerini yıkasınlar; geniş otlakların efendisi Mithra’ya kurban ve dua için yirmi vuruş yapsınlar. Staota yesnya’yı bilmeyen hiç kimse bu içkilerden içmesin: Vispe ratavo.
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

123. ‘Geniş otlakların efendisi, uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz;
‘Ahura Mazda’nın parlayan Garo-nmana’da kurban sunduğu kişiye.

124. ‘Kollarını Ölümsüzlüğe doğru kaldırmış bir şekilde, geniş otlakların efendisi Mithra, her türlü süsle donatılmış, altından yapılmış, her zaman hızlı, güzel bir araba ile parlayan Garo-nmana’dan ileri doğru ilerliyor.

125. ‘Dört aygır o arabayı çekiyor, hepsi aynı beyaz renkte, göksel yiyeceklerle yaşıyor ve ölümsüz. Ön ayaklarının toynakları altınla, arka ayaklarının toynakları gümüşle nallanmış; hepsi aynı direğe bağlanmış ve boyunduruğu ve boyunduruğun çapraz kirişlerini, Khshathra vairya kancalarıyla güzel bir….’ya bağlanmış olarak taşıyorlar.

126. ‘Sağ elinde en hayırlı ve en biçimli olan Raşnu-Razişta sürer.
‘Sol elinde en dürüst olan, kutsal olan, ellerinde içkiler taşıyan, beyaz giysiler giymiş ve kendisi de beyaz olan Çista sürer; ve Mazda Yasası’nın lanetli düşüncesi.

127. ‘Yakınında, bilge adamın güçlü küfürlü düşüncesi dolaşıyor, bir yaban domuzu, keskin dişli bir erkek yaban domuzu, keskin çeneli bir yaban domuzu biçimindeki düşmanlara karşı çıkıyor, tek vuruşta öldürüyor, kovalıyor, öfkeli, ıslak bir yüze sahip, güçlü ve koşması hızlı ve her tarafa koşuyor.
‘Arkasında, alevler içinde Atar ve korkunç kraliyet Şanı dolaşıyor.

128. Geniş otlakların efendisi Mithra’nın arabasının bir yanında, inek bağırsağından yapılmış bir iple bağlanmış, iyi yapılmış bin yay duruyor; göksel uzaydan geçiyorlar, göksel uzaydan Daevaların kafataslarına düşüyorlar.

129. Geniş otlakların efendisi Mithra’nın arabasının bir yanında, altın ağızlı, boynuz saplı, pirinç kuyruklu ve iyi yapılmış bin tane akbaba tüyü ok duruyor. Göksel uzaydan geçiyorlar, göksel uzaydan Daevaların kafataslarına düşüyorlar.

130. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra’nın arabasının bir yanında, iyi yapılmış ve keskin delici bin mızrak duruyor. Göksel uzaydan geçiyorlar, göksel uzaydan Daevaların kafataslarına düşüyorlar.
‘Geniş otlakların efendisi Mithra’nın arabasının bir yanında, iki ağızlı, iyi yapılmış bin çelik çekiç duruyor. Göksel uzaydan geçiyorlar, göksel uzaydan Daevaların kafataslarına düşüyorlar.

131. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra’nın arabasının bir yanında, iki ağızlı ve iyi yapılmış bin kılıç duruyor. Göksel uzaydan geçiyorlar, göksel uzaydan Daevaların kafataslarına düşüyorlar.
‘Geniş otlakların efendisi Mithra’nın arabasının bir yanında, iyi yapılmış bin demir topuz duruyor. Göksel uzaydan geçiyorlar, göksel uzaydan Daevaların kafataslarına düşüyorlar.

132. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra’nın arabasının bir yanında, yüz düğümü, yüz kenarı olan, ileri atılıp adamları yere seren güzel bir kuyudan düşen sopa duruyor; kırmızı pirinçten, güçlü, altın pirinçten yapılmış bir sopa; tüm silahların en güçlüsü, tüm silahların en muzaffer olanı. Göksel uzaydan geçiyor, göksel uzaydan Daevaların kafataslarına düşüyor.

133. Daevaları vurduktan sonra, Mithra’ya yalan söyleyen adamları vurduktan sonra, geniş otlakların efendisi Mithra, Arezahe ve Savahe’den, Fradadhafshu ve Vidadhafshu’dan, Vourubareshti ve Vouru-jareshti’den, bu bizim Karshvare’mizden, parlak Hvaniratha’dan ileriye doğru ilerler.

134. Tamamen ölüm olan Angra Mainyu korkuyla kaçar; kötülük yapan Peşotanu Aeşma korkuyla kaçar; uzun kollu Buşyasta korkuyla kaçar; görünmeyen bütün Daevalar ve Varenya şeytanları korkuyla kaçar.

135. ‘Ah! Öfkelendiğimizde, geniş otlakların efendisi Mithra’nın çağlayanına asla düşmeyelim! Geniş otlakların efendisi Mithra, öfkesiyle bizi asla vurmasın; bu dünyada tüm tanrıların en güçlüsü, tüm tanrıların en yiğidi, tüm tanrıların en enerjiği, tüm tanrıların en hızlısı, tüm tanrıların en şeytan vuranı olarak duran o, geniş otlakların efendisi Mithra. ‘Parlaklığı ve ihtişamı için,
duyulmaya değer bir kurban sunacağım ona…

136. ‘Geniş otlakların efendisi olan Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık;
‘O’nun için, beyaz aygırlar, arabasına koşulmuş, onu tek bir altın tekerlek üzerinde, tam parlayan bir dingil üzerinde çekiyor.
137. ‘Eğer Mithra içkilerini kendi meskenine götürürse, “Mutlu adam, sanırım,” dedi Ahura Mazda, “Ey kutsal Zerdüşt! Dünyadaki en dindar, Sözün bedenlenmiş hali olan kutsal bir rahip, Mithra’ya baresma desteleriyle ve [uygun] sözcüklerle bir kurban sunar. ‘
“Sanırım Mithra, doğrudan o adama gelecek, onun meskenini ziyaret edecek,
138. ‘”Mithra’nın nimetleri ona geldiğinde, Tanrı’nın öğretisini takip ettiğinde ve Tanrı’nın öğretisine göre düşündüğünde.
‘”Vay o adama, diye düşünüyorum,” – dedi Ahura Mazda, – “Ey kutsal Zerdüşt! Dindar olmayan, Söz’ün ete kemiğe bürünmüş hali olmayan kutsal olmayan bir rahip, baresma’nın arkasında durur, bağladığı baresma demetleri ne kadar dolu olursa olsun, yaptığı kurban ne kadar uzun olursa olsun.”
139. ‘Ahura Mazda’yı, diğer Amesha-Spenta’ları, geniş otlakların efendisi Mithra’yı, Mazda’yı ve diğer Amesha-Spenta’ları, geniş otlakların efendisi Mithra’yı, Yasa’yı, Rashnu’yu ve dünyayı büyüten, dünyayı çoğaltan Arstat’ı böyle hor gören kişi hoşnut etmez. ‘Onun
parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

140. ‘Geniş otlakların efendisi Mithra’ya kurban kesiyoruz, …. uykusuz ve her zaman uyanık.
‘Ey Spitama, iyi Mithra’ya kurban sunacağım! Güçlü, göksel tanrıya, en önde gelen, çok merhametli ve eşsiz olana; evi yukarıda olan, güçlü ve kuvvetli bir savaşçıya;
141. ‘Zafer kazanmış ve iyi biçimlendirilmiş bir silahla silahlanmış, karanlıkta uyanık ve aldatılamaz. O, en güçlülerin en güçlüsüdür, en güçlülerin en güçlüsüdür, tanrıların en zekisidir, o muzafferdir ve Şan ile donatılmıştır: o, on bin gözün, on bin casusun, güçlü, her şeyi bilen, aldatılamaz tanrı.
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

142. ‘Geniş otlakların efendisi, uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban kesiyoruz;
‘O, çok yönlü bilgisiyle Spenta Mainyu’nun yaratılışını güçlü bir şekilde artırır ve iyi yaratılmış ve en büyük Yazata’dır, kendi bedenini parlattığında ay gibi kendi kendini parlatır;
143. ‘Yüzü Tistrya yıldızının yüzü gibi ışıkla parlayan; arabası, içlerinde hiçbir aldatmaca olmayanların en önde geleni olan o tanrıça tarafından kucaklanan, Ey Spitama! dünyadaki her yaratıktan daha güzel ve parlayacak ışıkla dolu. Yaratıcı Ahura Mazda tarafından yapılmış, yıldızlarla kakmalı ve göksel bir maddeden yapılmış o arabaya tapacağım; on bin casusu olan, güçlü, her şeyi bilen, aldatılamaz tanrı Mithra’nın (arabası).
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

144. ‘Geniş otlakların efendisi, doğruyu söyleyen, meclislerde şef olan, bin kulağı, biçimli, bin gözü, yüksekte, tam bilgiyle, güçlü, uykusuz ve her zaman uyanık olan Mithra’ya kurban veriyoruz. ‘Ülkelerin
etrafındaki Mithra’ya kurban veriyoruz;
‘Ülkelerin içindeki Mithra’ya kurban veriyoruz; ‘
Bu ülkedeki Mithra’ya kurban veriyoruz; ‘
Ülkelerin üstündeki Mithra’ya kurban veriyoruz ;
‘Ülkelerin altındaki Mithra’ya kurban veriyoruz;
‘Ülkelerin önündeki Mithra’ya kurban veriyoruz;
‘Ülkelerin arkasındaki Mithra’ya kurban veriyoruz.
145. ‘İki büyük, yok olmaz, kutsal tanrı olan Mithra ve Ahura’ya kurban kesiyoruz; ve yıldızlara, aya ve güneşe, baresma veren ağaçlara. Tüm ülkelerin efendisi Mithra’ya kurban kesiyoruz.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım, yani geniş otlakların efendisi Mithra’ya.
‘Yatha ahu vairyo: Rab’bin iradesi kutsallık yasasıdır….
‘Kurbanı ve kurbanı, ve geniş otlakların efendisi Mithra’nın gücünü ve kuvvetini kutsuyorum, bin kulağı, on bin gözü, kendi adıyla anılan bir Yazata’sı var; ve Rama Hvastra’nın.
‘Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
‘O adama parlaklık ve ihtişam [verin], …. ona kutsalların aydınlık, her bakımdan mutlu, mutlu meskenini verin!’