"Enter"a basıp içeriğe geçin

9. Drvasp Yaşt

0. Ahura Mazda sevinsin! Angra Mainyu acı çeksin!….
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyilerin en iyisidir….
Kendimi Mazda’ya tapan, Zarathushtra’nın takipçisi, Daevalardan nefret eden ve Ahura’nın yasalarına uyan biri olarak itiraf ediyorum;
Havani’ye kurban, dua, tatmin ve yüceltme için, kutsal ve kutsallığın efendisi.
Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan güçlü Drvaspa’ya
kurban, dua, kefaret ve yüceltme ile kefaret ol.
Yatha ahu vairyo: Rab’bin iradesi kutsallık yasasıdır….

1. Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan, sürüleri sağlıklı bir şekilde, sürüleri sağlıklı bir şekilde, yetişkinleri (sığırları) sağlıklı bir şekilde, gençleri sağlıklı bir şekilde koruyan; uzaktan iyi bakan, yaygın ve uzun süreli bir refah veren dostlukla, güçlü Drvaspa’ya kurban kesiyoruz;

2. Atları koşturan, arabasını döndüren, tekerleklerini sağlam ve parlak yapan, güçlü, uzun boylu, refah ve şifa veren, ayakta durmaya ve sadıklara yardım için dönmeye gücü yeten.

3. Haoshyangha, Paradhata, Mazda tarafından yapılmış güzel bir yükseklik olan Hara’nın çevresinde ona yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ve bir de sunu kurbanı sundu:

4. ‘Ey iyi, en cömert Drvaspa, bana bu lütfu ver! Mazana’nın bütün Daevalarını yenebileyim; Daevaların önünde asla korkmayayım ve dehşet içinde eğilmeyeyim, ama bütün Daevalar benden korksun ve istemeden eğilsin, korksunlar ve karanlığa kaçsınlar.’

5. Mazda tarafından yaratılan güçlü Drvaspa, kutsal Drvaspa, koruyucu, ona bu lütfu bahşetti, çünkü o, sunularda bulunarak, hediyeler vererek, kurbanlar sunarak ve kendisine bu lütfu bahşetmesi için yalvararak.

6. Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım; ona iyi yapılmış bir kurban sunacağım, yani Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan güçlü Drvaspa’ya. Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan güçlü Drvaspa’ya içkiler sunuyoruz; ona Haoma ve eti, baresmayı, dilin bilgeliğini, kutsal büyüleri, konuşmayı, eylemleri, içkileri ve doğru bir şekilde söylenmiş sözleri sunuyoruz.
Yenghe hatam: Ahura Mazda’nın tüm bu varlıklar….

7. Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan, sürüleri sağlıklı tutan, atları süren ve sadıklara yardım eden güçlü Drvaspa’ya bir kurban sunuyoruz .

8. İyi çoban Yima Khshaeta, Hukairya tepesinden ona yüz erkek at, bin öküz, on bin kuzu ve bir miktar da sunu ile birlikte bir kurban sundu:

9. Ey iyi, en cömert Drvaspa, bana bu nimeti ver ki, Mazda’nın yarattığı dünyaya semizliği ve sürüyü getireyim; Mazda’nın yarattığı dünyaya ölümsüzlüğü getireyim;

10. Mazda’nın yarattığı dünyadan hem açlığı hem susuzluğu, hem yaşlılığı hem ölümü, hem sıcak rüzgarı hem soğuk rüzgarı bin yıl boyunca ortadan kaldıracağım.

11. Mazda tarafından yaratılan güçlü Drvaspa, kutsal Drvaspa, koruyucu, o dudaklara içkiler sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken ona bu nimeti bahşetti.
Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

12. Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan, sürüleri sağlıklı tutan, atları süren ve sadıklara yardım eden güçlü Drvaspa’ya bir kurban sunuyoruz .

13. Yiğit Athwya klanının varisi olan Thraetaona, dört köşeli Varena’da ona yüz erkek at, bin öküz, on bin kuzu ve bir de sunu sunusuyla birlikte bir kurban sundu:

14. ‘Ey iyi, en cömert Drvaspa! Bana bu lütfu ver ki, üç ağızlı, üç başlı, altı gözlü, bin duyusu olan, en güçlü, şeytani Druj olan, dünyaya uğursuz, Angra Mainyu’nun maddi dünyaya karşı yarattığı, iyi ilkenin dünyasını yok etmek için en güçlü Druj olan Azhi Dahaka’yı yenebileyim; ve kadınlar arasında en güzel vücuda sahip olan ve dünyadaki en harika yaratıklar olan iki karısı Savanghavack ve Erenavach’ı kurtarabileyim.’

15. Mazda tarafından yaratılan güçlü Drvaspa, kutsal Drvasya, koruyucu, ona bu lütfu bahşetti, o sunuları sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu lütfu bahşetmesi için yalvarırken.
Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

16. Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan, sürüleri sağlıklı tutan, atları süren ve sadıklara yardım eden güçlü Drvaspa’ya bir kurban sunuyoruz .

17. Haoma ona bir kurban sundu, Haoma, canlandırıcı, şifa verici, güzel, asil, altın gözlü, Haraiti Bareza’nın en yüksek noktasında. Ondan bir lütuf diledi ve şöyle dedi:

18. ‘Ey iyi, en cömert Drvaspa, bana bu lütfu ver! Turanlı katil Franghrasyan’ı bağlayayım, onu bağlı olarak sürükleyeyim, onu bağlı olarak Kral Husravah’a getireyim, Kral Husravah onu Chaechasta gölünün, tuzlu suların derin gölünün ardında öldürsün, babası Syavarshana’nın, bir adamın ve Aghraeratha’nın, yarı adamın öldürülmesinin intikamını alsın.’

19. Mazda tarafından yaratılan güçlü Drvaspa, kutsal Drvaspa, koruyucu, ona bu lütfu bahşetti, o sunuları sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu lütfu vermesi için yalvarırken.
Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

20. Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan, sürüleri sağlıklı tutan, atları süren ve sadıklara yardım eden güçlü Drvaspa’ya bir kurban sunuyoruz .

21. Arya uluslarını tek bir krallıkta birleştiren yiğit Husravah, ona, tuzlu suların derin gölü olan Chaechasta gölünün arkasında yüz erkek at, bin öküz, on bin kuzu ve bir sunu ile bir kurban sundu:

22. ‘Ey iyi, en cömert Drvaspa! Bana bu lütfu ver ki, Chaechasta gölünün, tuzlu suların derin gölü arkasında Turanlı katil Franghrasyan’ı öldüreyim, böylece babam Syavarshana adlı bir adamın ve Aghraeratha adlı yarı-insanın cinayetinin intikamını alayım.’

23. Mazda tarafından yaratılan güçlü Drvaspa, kutsal Drvaspa, koruyucu, ona bu lütfu bahşetti, o sunuları sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu lütfu bahşetmesi için yalvarırken.
Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

24. Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan, sürüleri sağlıklı tutan, atları süren, sadıklara yardım için güçlü Drvaspa’ya kurban sunuyoruz.

25. Kutsal Zerdüşt ona Airyana Vaejah’da, iyi nehir Daitya’da, Haoma ve etle, baresmayla, dilin bilgeliğiyle, kutsal büyülerle, konuşmayla, eylemlerle, içkilerle ve doğru bir şekilde söylenen sözlerle bir kurban sundu. Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi:

26. ‘Ey iyi, en cömert Drvaspa! Bana bu lütfu ver ki, iyi ve asil Hutaosa’yı yasaya göre düşünmeye, yasaya göre konuşmaya, yasaya göre yapmaya yönelteyim ki, o da benim Mazdean yasamı yaysın ve onu duyursun ve yaptıklarım hakkında güzel övgüler bahşetsin.’

27. Mazda tarafından yaratılan güçlü Drvaspa, kutsal Drvaspa, koruyucu, ona bu lütfu bahşetti, o sunuları sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu lütfu bahşetmesi için yalvarırken.
Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

28. Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan, sürüleri sağlıklı tutan, atları süren ve sadıklara yardım eden güçlü Drvaspa’ya bir kurban sunuyoruz .

29. Uzun boylu Kavi Vistaspa ona Daitya nehrinin sularının ardında yüz erkek at, bin öküz, on bin kuzu ve bir de sunu kurbanı sundu:

30. ‘Ey iyi, en cömert Drvaspa, bana bu lütfu ver! Vispa-thaurvo-asti’nin oğlu Ashta-aurvant’ı, her şeye kadir olan, tunç miğferli, tunç zırhlı, kalın boyunlu, arkasında yedi yüz deve olan… adamı kaçırayım; Hvyaona katili Arejat-aspa’yı kaçırayım; Daevalara tapan Darshinika’yı kaçırayım;

31. Ve kötü yasadan dolayı Tathravant’ı vurayım; Daevalara tapan Spinjaurushka’yı vurayım; ve Varedhakalar ve Hvyaonalar milletlerini iyi yasaya getireyim; ve Huyaona milletlerinden ellililerini ve yüzlerini, yüzlerini ve binlerini, binlerini ve on binlerini, on binlerini ve on binlerce on binlerini vurayım.

32. Mazda tarafından yaratılan güçlü Drvaspa, kutsal Drvaspa, koruyucu, o sunuları sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu lütfu vermesi için yalvarırken ona bu lütfu bahşetti.
Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım; ona iyi yapılmış bir kurban sunacağım, yani Mazda tarafından yaratılan ve kutsal olan güçlü Drvaspa’ya. Mazda tarafından yaratılan ve kutsal olan güçlü Drvaspa’ya sunuları sunuyoruz; ona Haoma ve eti, baresmayı, dilin bilgeliğini, kutsal büyüleri, konuşmayı, eylemleri, sunuları ve doğru bir şekilde söylenen sözleri sunuyoruz.
Yatha ahu vairyo: Rab’bin iradesi kutsallığın yasasıdır….
Mazda tarafından yaratılan ve kutsal olan güçlü Drvaspa’nın kurbanını ve duasını, gücünü ve canlılığını kutsuyorum.
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
O adama parlaklık ve ihtişam verin, ona beden sağlığı verin,…. ona kutsalların aydınlık, mutlu ve mesut meskenini verin.