"Enter"a basıp içeriğe geçin

6. Khwarshed Yaşt

0.Ahura Mazda sevinsin!….
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
Kendimi Mazda’ya tapan, Zerdüşt’ün takipçisi, Daevalardan nefret eden ve Ahura’nın yasalarına uyan biri olarak itiraf ediyorum;
[Havani]’ye kurban, dua, kefaret ve yüceltme için, kutsal ve kutsallığın efendisi….
Ölmeyen, parlayan, hızlı atlı Güneş’e;
kurban, dua, kefaret ve yüceltme ile kefaret ol.
Yatha ahu vairyo: Rab’bin iradesi kutsallık yasasıdır….

1.Ölmeyen, parlayan, hızlı atlı Güneş’e kurban veriyoruz.
Güneşin ışığı ısındığında, Güneş’in parlaklığı ısındığında, o zaman yüzlerce ve binlerce göksel Yazata ayağa kalkar: Onun Şanını bir araya toplarlar, Şanını aşağıya aktarırlar, Şanını Ahura tarafından yaratılmış yeryüzüne dökerler, kutsallık dünyasının artması için, kutsallık yaratıklarının artması için, ölmeyen, parlayan, hızlı atlı Güneş’in artması için.

2.Ve güneş doğduğunda, Ahura tarafından yaratılan dünya temizlenir; akan sular temizlenir, kuyuların suları temizlenir, denizin suları temizlenir, durgun sular temizlenir; bütün kutsal yaratıklar, İyi Ruh’un yaratıkları temizlenir.

3.Güneş doğmasaydı, o zaman Daevalar yedi Karshvare’deki her şeyi yok ederdi ve göksel Yazatalar da maddi dünyada onlara karşı koymanın veya onları püskürtmenin bir yolunu bulamazlardı.

4.Ölümsüz, parlayan, hızlı atlı Güneş’e bir kurban sunan kişi — karanlığa karşı koymak, karanlıktan doğan Daevalara karşı koymak, soygunculara ve haydutlara karşı koymak, Yatu’lara ve Pairika’lara karşı koymak, görünmeden içeri sızan ölüme karşı koymak için — bunu Ahura Mazda’ya sunar, bunu Amesha-Spenta’lara sunar, bunu kendi ruhuna sunar. Ölümsüz, parlayan, hızlı atlı Güneş’e bir kurban sunan kişi, tüm göksel ve dünyevi Yazata’ları sevindirir.

5.Geniş otlakların efendisi olan, bin kulağı, on bin gözü olan Mithra’ya kurban vereceğim.
Geniş otlakların efendisi olan, Daevaların kafataslarına iyi vurulmuş Mithra’nın sopasına kurban vereceğim.
Ay ile güneş arasında hüküm süren o dostluğa, tüm dostlukların en iyisine kurban vereceğim.

6.Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım, yani, ölmeyen, parlayan, hızlı atlı Güneş’e. Ölmeyen, parlayan, hızlı atlı Güneş’e, sunuları, Haoma’yı ve eti, baresmayı, dilin bilgeliğini, kutsal büyüleri, konuşmayı, eylemleri, sunuları ve doğru bir şekilde söylenen sözleri sunuyoruz.
Yenghe hatam: Ahura Mazda’nın tüm bu varlıklar….

7.Yatha ahu vairyo: Rabbin iradesi kutsallık yasasıdır….
Ölümsüz, parlayan, hızlı atlı Güneş’in kurbanını, yakarışını, gücünü ve canlılığını kutsarım.
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
O adama parlaklık ve ihtişam ver, ona beden sağlığı ver, …. ona kutsalların aydınlık, her bakımdan mutlu, mutlu meskenini ver.