"Enter"a basıp içeriğe geçin

5. Ardui Sur Bano Yaşt

0. Ahura Mazda sevinsin!….
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
Kendimi Mazda’ya tapan, Zarathushtra’nın takipçisi, Daevalardan nefret eden ve Ahura’nın yasalarına uyan biri olarak itiraf ediyorum;
[Hawan]’a kurban, dua, kefaret ve yüceltme için, kutsal ve kutsallığın efendisi….
Mazda tarafından yapılan iyi Sulara; kutsal su kaynağı ARDVI ANAHITA’ya; Mazda tarafından yapılan tüm sulara; Mazda tarafından yapılan tüm bitkilere,
kurban, dua, kefaret ve yüceltme ile kefaret olun.
Yatha ahu vairyo: Rab’bin isteği kutsallık yasasıdır….

1. Ahura Mazda, Spitama Zerdüşt’e şöyle seslendi: “Ey Spitama Zerdüşt, bir kurban sun! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya, genişleyen ve sağlık veren, Daevalardan nefret eden ve Ahura’nın yasalarına uyan, maddi dünyada kurban edilmeye layık olan, maddi dünyada dua edilmeye layık olan; hayatı artıran ve kutsal olan, sürüyü artıran ve kutsal olan, ağılı artıran ve kutsal olan, serveti artıran ve kutsal olan, ülkeyi artıran ve kutsal olan;

2. Bütün erkeklerin soyunu temiz kılan, bütün kadınların rahimlerini doğurmak üzere temiz kılan, bütün dişilerin güvenle doğurmasını sağlayan, bütün dişilerin memelerine ölçü ve kalitede süt veren O’dur.

3. Uzaktan bilinen, yeryüzünde akan bütün sular kadar büyük olan, Hukairya tepesinden Vouru-Kaşa denizine kadar güçlü bir şekilde akan büyük nehir.

4. ‘Vouru-Kasha denizinin bütün kıyıları kaynıyor, bütün ortası kaynıyor, oraya doğru aktığında, oraya doğru aktığında, o, bin hücresi ve bin kanalı olan Ardvi Sura Anahita: o hücrelerin her birinin, o kanalların her birinin genişliği, bir adamın iyi bir at üzerinde kırk günde geçebileceği kadardır.

5. ‘Yalnızca bu ırmağımdan, yedi Karshvare’nin her tarafına yayılan bütün sular akar; yalnızca bu ırmağım, hem yazın hem de kışın su getirmeye devam eder. Bu ırmağım, erkeklerdeki tohumu, kadınlardaki rahmi, kadınların memelerindeki sütü temizler.

6. ‘Ben, Ahura Mazda, onu büyük bir güçle indirdim, evin, kasabanın, ülkenin büyümesi için, onları korumak, sürdürmek, onlara göz kulak olmak, onları yakın tutmak ve korumak için.

7. ‘Sonra Ardvi Sura Anahita, Ey Spitama Zerdüşt! Yaratıcı Mazda’dan çıktı. Güzeldi beyaz kolları, bir atın omuzu kadar kalındı ​​ya da daha da kalındı; güzeldi o …., ve böylece geldi, güçlü, kalın kollarıyla, kalbinde şöyle düşünerek:

8. “Kim beni övecek? Kim bana, temizce hazırlanmış ve iyi süzülmüş sunularla birlikte Haoma ve yiyecekle birlikte bir kurban sunacak? Kime bağlanacağım, bana bağlanan, benimle düşünen, bana armağanlar veren ve bana iyi niyetli olan?”

9. ‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım; kutsal Ardvi Sura Anahita’ya bir sunu ile birlikte iyi bir kurban sunacağım; – sana yalvarıldığında bize böyle öğüt verebilirsin! Ey Ardvi Sura Anahita! Haoma ve etle, baresma ile, dilin bilgeliğiyle, kutsal büyülerle, sözlerle, eylemlerle, sunularla ve doğru bir şekilde söylenen sözlerle en iyi şekilde ibadet edilesin.
‘Yenhe hatam: Ahura Mazda’nın tüm bu varlıklar….

10. ‘Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya, genişleyen ve sağlık veren, Daevalardan nefret eden ve Ahura yasalarına uyan, maddi dünyada kurban edilmeye layık olan, maddi dünyada dua edilmeye layık olan; yaşamı artıran ve kutsal olan, sürüyü artıran ve kutsal olan, ağılı artıran ve kutsal olan, serveti artıran ve kutsal olan, ülkeyi artıran ve kutsal olan;

11. ‘Arabasını ileri süren, arabanın dizginlerini tutan. Bu arabayı sürerek gidiyor, erkeklere özlem duyuyor ve yüreğinde şöyle düşünüyor: “Kim beni övecek? Kim bana bir kurban sunacak, temizce hazırlanmış ve iyi süzülmüş içkilerle birlikte, Haoma ve yiyecekle birlikte? Kime bağlanacağım, bana bağlanan, benimle düşünen, bana armağanlar bahşeden ve bana iyi niyetli olan?”
‘Parlaklığı ve ihtişamı için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım….

12. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

13. ‘Dört atın taşıdığı, hepsi beyaz, aynı renkte, aynı kandan, uzun boylu, tüm nefret edenlerin, Daevaların ve insanların, Yatuların ve Pairikaların, baskıcıların, körlerin ve sağırların nefretini ezen.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım ….

14. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

15. ‘Güçlü ve parlak, uzun boylu ve güzel yapılı, gündüz ve gece yeryüzünde akan tüm sular kadar büyük bir ana su akışı gönderen ve güçlü bir şekilde akan.
‘Parlaklığı ve görkemi için ona bir kurban sunacağım….

16. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

17. ‘Yaratıcı Ahura Mazda ona, iyi nehir Daitya’nın yanında, Airyana Vaejah’a bir kurban sundu; Haoma ve etle, baresma ile, dilin bilgeliğiyle, kutsal büyülerle, sözlerle, eylemlerle, içkilerle ve doğru söylenen sözlerle.

18. Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bunu bağışla! Pourushaspa’nın oğlunu, kutsal Zerdüşt’ü, benim yasama göre düşünmeye, benim yasama göre konuşmaya, benim yasama göre yapmaya getireyim!”

19. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

20. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

21. Paradhata olan Haoshyangha, ona Hara’nın avlusunda yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

22. Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bunu bağışla ki, bütün ülkelerin, Daevaların ve insanların, Yatuların ve Pairikaların, zalimlerin, körlerin ve sağırların egemen efendisi olayım; ve Mazana’nın Daevalarının ve Varena’nın şeytanlarının üçte ikisini yok edeyim.”

23. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

24. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

25. İyi çoban Yima Khshaeta, Hukairya tepesinden ona yüz at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

26. ‘Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bunu ver! Öyle ki, tüm ülkelerin, Daevaların ve insanların, Yatuların ve Pairikaların, baskıcıların, körlerin ve sağırların egemen efendisi olayım; ve Daevalardan hem zenginlik hem de refah, hem yağ hem sürü, hem refah hem de şan alayım.”

27. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

28. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

29. Üç ağızlı Azi Dahaka, Bawri ülkesinde ona yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

30. Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bu lütfu ver! Yeryüzündeki yedi Karshvare’nin hepsini insanlardan arındırayım.”

31. ‘Ardvi Sura Anahita, ona bu nimeti vermedi, oysa o, şaraplar sunuyor, hediyeler veriyor, kurbanlar kesiyor ve ondan kendisine bu nimeti vermesini rica ediyordu.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

32. ‘Bir kurban sun, Ey Spitama Zarathushtra! Ardvi Sura Anahita’ya….

33. Yiğit Athwya klanının varisi Thraetaona, dört köşeli Varena’da ona yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

34. ‘Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Bana bunu bağışla, ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita! Üç ağızlı, üç başlı, altı gözlü, bin duyusu olan, o en güçlü, şeytani Druj’u, o şeytanı, dünyaya uğursuz, Angra Mainyu’nun maddi dünyaya karşı yarattığı en güçlü Druj’u, iyi ilkenin dünyasını yok etmek için yenebilmem için; ve kadınlar arasında en güzel vücuda sahip olan ve dünyadaki en harika yaratıklar olan iki karısı Savanghavach ve Erenavach’ı kurtarabilmem için.”

35. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

36. ‘Bir kurban sun, Ey Spitama Zarathushtra! Ardvi Sura Anahita’ya….

37. ‘Erkek yürekli Keresaspa, Vairi Pisanah’ın arkasında ona yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

38. Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bunu bağışla! Vouru-Kasha denizinin bütün kıyıları kaynasa bile, altın topuklu Gandarewa’yı yenebilirim; ve uçları çok uzakta olan geniş, yuvarlak dünyadaki şeytanın kalesine koşabilirim.”

39. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

40. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sara Anahita’ya bir kurban sun….

41. ‘Turanlı katil Frangrasyan, yer altındaki mağarasında ona yüz at, bin öküz ve on bin kuzuyla birlikte bir kurban sundu.

42. Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bunu ver! Vouru-Kasha denizinin ortasında dalgalanan ve Aryan halkına, doğmuş olanlara ve henüz doğmamış olanlara ve kutsal Zerdüşt’e ait olan o Şanı yakalayabilmem için.”

43. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti vermedi.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

44. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

45. Büyük ve bilge Kavi Usa ona Erezifya Dağı’ndan yüz at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

46. ​​’Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Bana bunu ver, ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita! Öyle ki, bütün ülkelerin, Daevaların ve insanların, Yatuların ve Pairikaların, zalimlerin, körlerin ve sağırların egemen efendisi olayım.”

47. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

48. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

49. ‘Ari uluslarını tek bir krallıkta birleştiren yiğit Husravah, ona, tuzlu suların derin gölü olan Chaechasta gölünün arkasında yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

50. ‘O, ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Bana bunu bağışla, ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita! Bütün ülkelerin, Daevaların ve insanların, Yatuların ve Pairikaların, baskıcıların, körlerin ve sağırların egemen efendisi olayım; ve bütün takımların önünde başı çekeyim ve o, şu anda at sırtında bana karşı şiddetle mücadele eden katil, ormandan geçemesin.”

51. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

52. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

53. ‘Yiğit savaşçı Tusa 11 ona atının sırtında ibadet etti, tayfaları için sürat, kendi bedeni için sağlık ve kendisinden nefret edenlerin tam bir başarıyla düşmanlarını alt etmesini, rakiplerini, düşmanlarını ve kendisinden nefret edenleri tek vuruşta yok etmesini diledi.

54. ‘O, ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Bana bunu bağışla, ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita! Vaesaka’nın yiğit oğullarını, yüce, kutsal Kangha’nın üzerinde yükselen Khshathro-saoka kalesinin yanında yenebileyim; Turan halkının ellili ve yüzlülerini, yüzlü ve binlilerini, binli ve on binlilerini, on binli ve on binlerce on binlilerini vurabileyim.”

55. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

56. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

57. ‘Vaesaka’nın yiğit oğulları ona, yüce ve kutsal Kangha’nın üzerinde yükselen Khshathro-saoka kalesinde yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundular.

58. Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dediler: “Bize bunu ver, ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita! Yiğit savaşçı Tusa’yı yenelim ve Ari halkından ellili ve yüzlü, yüzlü ve binli, binli ve on binli, on binli ve on binlerce on binlileri yok edelim.”

59. ‘Ardvi Sura Anahita onlara bu nimeti vermedi.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

60. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

61. ‘Yaşlı Vafra Navaza, güçlü şeytan vurucu Thraetaona onu bir kuş, bir akbaba şeklinde havaya fırlattığında ona tapıyordu.

62. ‘Üç gün üç gece boyunca kendi evine doğru uçmaya devam etti; ama yapamadı, geri dönemedi. Üçüncü gecenin sonunda, hayırlı şafak vakti geldiğinde, Ardvi Sura Anahita’ya dua etti ve şöyle dedi:

63. ‘”Ardvi Sura Anahita! Sen hemen yardımsever bir şekilde acele et ve bana yardım getir. Ahura’nın yarattığı toprağa ve kendi evime canlı bir şekilde ulaşırsam, sana Rangha nehrinin kıyısında, Haomas ve etle birlikte, temizce hazırlanmış ve iyi süzülmüş bin içki sunacağım.”

64. ‘Ardvi Sura Anahita, güzel vücutlu, çok güçlü, uzun boylu, yüksek kuşaklı, saf, şanlı bir ırktan asil bir şekilde doğmuş, ayak bileğine kadar uzanan ayakkabılar giymiş, altın bir… ve ışık saçan bir kız şeklinde ona doğru koştu.

65. ‘Onu kolundan yakaladı: hemen oldu, ve uzun sürmedi, hızla Mazda’nın yarattığı dünyaya ve kendi evine ulaştı, güvenli, zarar görmemiş, yaralanmamış bir şekilde, tıpkı daha önce olduğu gibi.

66. ‘Ardvi Sura Anahita, o, şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken, ona bu nimeti vermesi için yalvarırken, ona bu nimeti bahşetti.]
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım…..

67. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

68. Jamaspa, kötü adamların, Daevalara tapanların ordusunun uzaktan savaş düzeninde geldiğini gördüğünde, ona yüz at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

69. Ondan bir lütuf istedi ve şöyle dedi: “Bana bunu bağışla, ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita! Böylece tüm Arilerden herhangi biri kadar sürekli olarak muzaffer olabilirim.”

70. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

71. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

72. Pouru-dhakhshti’nin oğlu Aşavazdah ve Sayuzhdri’nin oğulları Aşavazdah ve Thrita, uzun boylu efendi, dişilerin efendisi, parlak ve hızlı atlı Apam Napat’ın adına ona yüz at, bin öküz ve on bin kuzu ile birlikte bir kurban sundular.

73. Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dediler: “Bize bunu bağışla, ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita! Böylece bu dünyadaki savaşlarda Turanlı Danus’un, Kara Asabana’nın ve Vara Asabana’nın toplayıcılarını ve en kudretli Duraekaeta’yı yenebiliriz.”

74. ‘Ardvi Sura Anahita onlara bu nimeti bahşetti, onlar şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ondan bu nimeti bahşetmesini rica ederken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

75. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

76. Naotara’nın oğlu Vistauru, Vitanghuhaiti nehrinin kıyısında ona güzel sözlerle şöyle dua etti:

77. ‘”Bu doğrudur, bu gerçekten söylenmiştir, ben başımdaki saçlar kadar çok Daeva tapanını vurdum. Öyleyse, Ey Ardvi Sura Anahita! Bana iyi Vitanghuhaiti’yi geçmek için kuru bir geçit bırak.”

78. ‘Ardvi Sura Anahita, güzel vücutlu, çok güçlü, uzun boylu, yüksek kuşaklı, saf, görkemli bir ırktan asil bir şekilde doğmuş, ayak bileğine kadar ayakkabılar giymiş, her türlü süsle ve ışıltılı bir kız şeklinde ona doğru koştu. Suların bir kısmını durdurdu, suların bir kısmını ileri doğru akıttı ve ona iyi Vitanghuhaiti’nin üzerinden geçmesi için kuru bir geçit bıraktı.

79. ‘Ardvi Sura Anahita, o, şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti vermesi için yalvarırken, ona bu nimeti bahşetti.]
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için, ona bir kurban sunacağım…..

80. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

81. Fryanalardan biri olan Yoishta, ona Rangha’nın Pedvaepa’sında yüz at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

82. ‘Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bunu bağışla! Kötülük yapan Akhtya’yı, karanlığın soyunu yenebileyim ve bana kötü niyetle sorduğu doksan dokuz zor bilmeceyi, kötülük yapan Akhtya’yı, karanlığın soyunu cevaplayabileyim.”

83. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım…..

84. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

85. Merhametli Ahura Mazda ona şöyle emretti: “Gel, ey Ardvi Sura Anahita, o yıldızlardan Ahura’nın yarattığı dünyaya gel ki, büyük efendiler, ülkelerin efendileri ve oğulları sana ibadet etsinler.

86. ‘”Güçlü adamlar senden hızlı atlar ve Şan üstünlüğü dileyecekler.
‘”Okuyan Athravanlar ve Athravanların öğrencileri senden bilgi ve refah, Ahura tarafından yapılan Zafer ve ezici Yükselen’i dileyecekler.

87. ‘Kısır rahimlerin hizmetçileri, bir efendi özlemiyle senden güçlü bir koca dileyecekler;
‘Doğurmanın eşiğindeki kadınlar, senden iyi bir doğum dileyecekler.
”Ey Ardvi Sura Anahita, bütün bunları onlara vereceksin, çünkü senin gücün yetiyor!”

88. ‘Sonra Ardvi Suresi Anahita geldi, ey Zerdüşt! Mazda’nın yarattığı o yıldızlardan yeryüzüne indi; ve Ardvi Suresi Anahita şöyle dedi:

89. ‘”Ey saf, kutsal Zerdüşt! Ahura Mazda seni maddi dünyanın efendisi olarak kurdu: Ahura Mazda beni kutsal yaratılışı korumakla görevlendirdi.
‘”Benim parlaklığım ve ihtişamımla sürüler, sürüler ve iki ayaklı insanlar yeryüzünde dolaşırlar: Ben, doğrusu, Mazda tarafından yaratılan, kutsal ilkenin ürünü olan bütün iyi şeyleri korurum, tıpkı bir çobanın sürüsünü koruduğu gibi.”

90. Zerdüşt Ardvi Sura Anahita’ya sordu: “Ey Ardvi Sura Anahita! Sana nasıl bir fedakarlıkla ibadet edeyim? Sana nasıl bir fedakarlıkla ibadet edeyim ve seni öne çıkarayım? Öyle ki Mazda seni aşağı (yere) koştursun, seni göklere, güneşin üstüne koşturmasın; ve Yılan sana …., …., …., ve …. zehirleriyle zarar vermesin.”

91. ‘Ardvi Sura Anahita cevapladı: “Ey saf, kutsal Spitama! Bu, bana ibadet edeceğin kurbandır, bu, bana ibadet edeceğin ve bana doğru yürüyeceğin kurbandır, güneşin doğduğu zamandan güneşin battığı zamana kadar.
‘”Bu içkimden içeceksin, sen bir Athravansın, vahiy edilmiş yasayı sormuş ve öğrenmiş olan, bilge, akıllı ve bedenlenmiş Söz olan.

92. “Bu içkimden hiçbir düşman, hiçbir ateşli hasta, hiçbir yalancı, hiçbir korkak, hiçbir kıskanç, hiçbir kadın, hiçbir Gatha’ları söylemeyen sadık kişi, hiçbir cüzamlı hapsedilmesin.

93. ‘”Körler, sağırlar, kötüler, yıkıcılar, cimriler, …. tarafından benim şerefime içilen içkileri kabul etmiyorum, ya da kutsal Söz için hiçbir gücü olmayan karakterlerle damgalanmış olanlardan hiçbiri.
‘”Bu içkilerimden kambur veya öne doğru çıkık olan hiç kimse içmesin; çürük dişli şeytan da.”

94. Sonra Zerdüşt Ardvi Sura Anahita’ya sordu: “Ey Ardvi Sura Anahita! Daevaların kötü tapanlarının güneş battıktan sonra sana getirdiği o içkiler ne olur?”

95. ‘Ardvi Sura Anahita cevapladı: “Ey saf, kutsal Spitama Zerdüşt! Uluyan, alkışlayan, zıplayan ve bağıran, bu kurbanı kabul etmemesi gereken altı yüz bin Daeva, [güneş battıktan sonra] insanların bana getirdiği o içkileri kabul ediyor.”

96. ‘Ben, altından yapılmış derin uçurumların yüksekliği olan Hukairya’ya tapacağım, bu Ardvi Sura Anahita’nın bir adamın boyundan yüz kat daha yüksekten sıçradığı, yeryüzü boyunca akan tüm sular kadar Şan’a sahip olduğu ve güçlü bir şekilde aktığı madenden.
‘Parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

97. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

98. ‘Mazda’nın tapanlarının ellerinde baresma ile durduğu kişi: Hvovalar ona tapıyorlardı, Naotaralar ona tapıyorlardı; Hvovalar zenginlik istiyordu, Naotaralar hızlı atlar istiyordu. Hvova hızla zenginlik ve tam bir refahla kutsandı; hızla bu ülkelerdeki en hızlı atların efendisi olan Vishtaspa, Naotaride oldu.

99. [‘Ardvi Sura Anahita, onlara bu nimeti bahşetti, onlar şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ondan bu nimeti bahşetmesini rica ederken.]
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

100. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

101. ‘Bin hücresi ve bin kanalı olan: o hücrelerin her birinin, o kanalların her birinin genişliği, bir adamın iyi bir at üzerinde kırk günde binebileceği kadardır. Her kanalda, sağlam temellere dayanan, yüz pencereyle parlayan, bin sütunlu, iyi inşa edilmiş, on bin balkonlu ve güçlü bir saray vardır.

102. ‘Bu sarayların her birinde, yastıklarla kaplı, güzel kokulu, iyi döşenmiş bir yatak vardır ve Ardvi Sura Anahita, ey Zerdüşt! oradan bir adamın bin katı yüksekliğinden aşağı doğru akar ve o, yeryüzü boyunca akan tüm sular kadar Şan’a sahiptir ve güçlü bir şekilde akar..

103. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

104. Kutsal Zerdüşt ona, Airyana Vaejah’ta, iyi ırmak Daitya’nın yanında, Haoma ve etle, baresma ile, dilin bilgeliğiyle, kutsal büyülerle, konuşmayla, eylemlerle, içkilerle ve doğru söylenen sözlerle bir kurban sundu.

105. ‘Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bunu bağışla! Aurvat-aspa’nın oğlu, yiğit Kavi Vistaspa’yı yasaya göre düşünmeye, yasaya göre konuşmaya, yasaya göre yapmaya getireyim.”

106. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım…..

107. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

108. Uzun boylu Kavi Vishtaspa, Frazdanava Gölü’nün ötesinde ona yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

109. ‘Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bunu bağışla! Kötü yasanın Tathravant’ını ve Daevalara ve kötü Arejat-aspa’ya tapan Peshana’yı bu dünyadaki savaşlarda yenebileyim!”

110. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım…..

111. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

112. At sırtında savaşan Zairi-vairi, Daitya ırmağının ötesinde ona yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundu.

113. ‘Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dedi: “Ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita, bana bunu bağışla! Böylece bu dünyadaki savaşlarda ceset gömen Pesho-Changha’yı, Daevalara tapan Humayaka’yı ve kötü Arejat-aspa’yı yenebilirim.

114. ‘Ardvi Sura Anahita ona bu nimeti bahşetti, o şaraplar sunarken, hediyeler verirken, kurbanlar sunarken ve ona bu nimeti bahşetmesi için yalvarırken.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım…..

115. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

116. Arejat-aspa ve Vandaremaini, Vouru-Kasha denizinde ona yüz erkek at, bin öküz ve on bin kuzu ile bir kurban sundular.

117. ‘Ondan bir lütuf dileyerek şöyle dediler: “Bize bunu bağışla, ey iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita! At sırtında savaşan yiğit Kavi Vishtaspa ve Zairivairi’yi yenelim ve Ari halkından ellili ve yüzlü, yüzlü ve binli, binli ve on binli, on binli ve on binlerce on binlileri yok edelim.”

118. ‘Ardvi Sura Anahita onlara bu iyiliği bahşetmedi, onlar şaraplar sunuyor, hediyeler veriyor, kurbanlar kesiyor ve yalvararak onlara bu iyiliği bahşediyorlardı.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım…..

119. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

120. Ahura Mazda’nın onlar için dört at yarattığını düşünün: Rüzgar, yağmur, bulut ve sulu kar. Böylece yeryüzünde sürekli yağmur, kar, dolu ve sulu kar yağar. Orduları da çoktur ve dokuz yüz binlerle ifade edilir.

121. ‘Ben, altından yapılmış derin uçurumların yüksekliği olan Hukairya’ya tapacağım, bu Ardvi Sura Anahita’nın bir adamın boyundan yüz kat daha yüksekten sıçradığı, yeryüzü boyunca akan tüm sular kadar Şan’a sahip olduğu ve güçlü bir şekilde aktığı madenden.
‘Parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım…..

122. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

123. ‘O, altın bir örtü giymiş, kendisine içki ve dua sunacak bir adamı bekleyerek ayakta duran iyi Ardvi Sura Anahita’dır ve kalbinde şöyle düşünmektedir:

124. “‘Kim beni övecek? Kim bana, temizce hazırlanmış ve iyi süzülmüş sunularla, Haoma ve yiyecekle birlikte bir kurban sunacak? Kime bağlanacağım, bana bağlanan, benimle düşünen, bana armağanlar bahşeden ve bana iyi niyetli olana?”
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım…..

125. Ey Spitama Zerdüşt! Bu pınarıma, Ardvi Sura Anahita’ya bir kurban sun….

126. ‘Ardvi Sura Anahita, güzel vücutlu, çok güçlü, uzun boylu, yüksek kuşaklı, saf, şanlı bir ırktan asil bir şekilde doğmuş bir kız şeklinde taşınarak ayakta duruyor, üzerinde… altınla tamamen işlenmiş bir pelerin var;

127. ‘Kurallara uygun olarak, baresma’yı elinde tutarak, kulaklarına kare şeklinde altın küpeler taktı ve güzel boynuna altın bir kolye taktı, o, asil doğumlu Ardvi Sura Anahita; ve göğüsleri iyi biçimlenmiş olsun, sıkıca bastırılsın diye belini sıkıca sardı.

128. ‘Başında Ardvi Sura Anahita, yüz yıldızlı, sekiz ışınlı, güzel bir …., iyi yapılmış bir taç bulunan, …. şeklinde, aşağı doğru akan şeritlerle altın bir taç vardı.

129. ‘O, Ardvi Sura Anahita kunduz giysileri giymiştir; dört yavru doğuran kunduzların en iyilerinden olan otuz kunduzun derisiyle; çünkü suda yaşayan kunduzun derisi bütün derilerin en güzel rengidir ve doğru zamanda işlendiğinde göze gümüş ve altının tüm parlaklığıyla parlar.

130. ‘İşte, ey ​​iyi, en cömert Ardvi Sura Anahita! Senden bu iyiliği diliyorum: Tamamen kutsanmış olan ben, atlar bakımından zengin, yüksek vergilerle, horlayan atlarla, ses çıkaran arabalarla, parlayan kılıçlarla, gıda bakımından zengin, yiyecek stoklarıyla, güzel kokulu yataklarla büyük krallıkları fethedeyim; istediğim zaman hayatın güzelliklerinin doluluğuna ve bir krallığı geliştiren her şeye sahip olayım.

131. ‘İşte, ey ​​iyi, en hayırlı Ardvi Sura Anahita! Senden iki yiğit yoldaş istiyorum, biri iki ayaklı, biri dört ayaklı: biri iki ayaklı, hızlı, çabuk koşan ve savaşta bir arabayı döndürmede usta; ve biri dört ayaklı, ordunun her iki kanadına doğru geniş bir cepheyle, sağ kanada veya sol kanada, sol kanada veya sağ kanada doğru hızla dönebilen.

132. ‘Bu kurbanın, bu yakarışın gücüyle, ey ​​Ardvi Sura Anahita! O yıldızlardan aşağı in, Ahura tarafından yaratılan dünyaya, kurban kesen rahibe, kaynayan [süt]e doğru; sunuları sunan, hediyeler veren, kurbanlar sunan ve senden lütuflarını bahşetmeni dileyen kişiye yardım etmeye gel; bütün o yiğit savaşçılar, Kral Vishtaspa gibi güçlü olsunlar.
‘Onun parlaklığı ve ihtişamı için ona bir kurban sunacağım….

133. ‘Yatha ahu vairya: Rab’bin iradesi kutsallık yasasıdır….
‘Kurbanı ve duayı, ve kutsal su kaynağı Anahita’nın gücünü ve canlılığını kutsarım.
‘Aşem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
‘O adama parlaklık ve ihtişam [verin], …. ona kutsalların aydınlık, her bakımdan mutlu, mutlu meskenini verin!’