"Enter"a basıp içeriğe geçin

4. Hordad Yaşt

0. Ahura Mazda sevinsin! ….
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
Kendimi Mazda’ya tapan, Zerdüşt’ün takipçisi, Daevalardan nefret eden ve Ahura’nın yasalarına uyan biri olarak itiraf ediyorum;
Kutsal ve kutsallığın efendisi [Hawan]’a kurban, dua, kefaret ve yüceltme için….
Efendi Haurvatat’a; mevsimlerin refahına ve kutsallığın efendileri olan yıllara,
Kurban, dua, kefaret ve yüceltme ile kefaret olun.
Yatha ahu vairyo: Rabbin isteği kutsallığın yasasıdır….
Haurvatat’a, Amesha-Spenta’ya kurban veriyoruz; mevsimlerin refahına kurban veriyoruz; kutsal olana ve kutsallığın efendilerine kurban veriyoruz.

1. Ahura Mazda, Spitama Zarathushtra’ya şöyle seslendi: ‘Ben sadıklar için Haurvatat’ın yardımını, zevklerini, konforlarını ve hazlarını yarattım. Onları, Amesha-Spenta’lardan biri olarak sana gelmek isteyenle birleştiriyoruz, tıpkı Amesha-Spenta’lardan herhangi birine, Vohu-Mano’ya, Asha-Vahishta’ya, Khshathra-Vairya’ya, Spenta-Armaiti’ye, Haurvatat’a ve Ameretat’a geldiği gibi.

2. ‘Binlerce binlerce Daeva’ya, on binlerce on binlercesine, sayısız on binlercesine karşı Haurvatat’ın ismini, Amesha-Spenta’lardan biri olarak anan kişi, Nasu’yu vuracak, Hashi’yi vuracak, Bashi’yi vuracak, Saeni’yi vuracak, Buji’yi vuracak.

3. ‘Ben sadık adamı [insanların] ilki olarak ilan ediyorum; eğer sadık adamı [insanların] ilki olarak ilan edersem, o zaman Rashnu Razishta, o zaman Amesha-Spentas eşliğinde erkek doğasına sahip her göksel Yazata sadık adamı özgürleştirecektir. ‘Nasu’dan, Hashi’den, Gashi’den, Saeni’den, Buji’den; geniş cepheli ordulardan, çok sayıda mızrağı havaya kaldırmış ordulardan, zalim kötü adamdan, kasıtlı günahkârdan, insanlara zulmedenden, Yatu’dan, Pairika’dan, yoldan çıkanlardan.

4. ‘Sadık olanların yolu nasıl döner ve kötülerin yolundan nasıl ayrılır?’
Ahura Mazda cevap verdi: ‘Bu, bir adamın büyümü telaffuz ederken, onu ezberden okuyarak veya ezberden okuyarak, çizgiler çizip kendini bunların içine gizlemesidir, 3 [şöyle diyerek]:

5. ‘”Seni vuracağım, ey Druj! Kim olursan ol, açık yoldan gelen Drujeler arasında kim olursan ol, gizli yoldan gelen Drujeler arasında kim olursan ol, temasla kirleten Drujeler arasında kim olursan ol; hangi Druj olursan ol, seni Ari ülkelerinden kovuyorum; hangi Druj olursan ol, seni bağlıyorum; seni yere seriyorum, ey Druj! Seni aşağı atıyorum, ey Druj!”

6. ‘Üç çizgi çizer: Onu sadıklardan biri ilan ederim; altı çizgi çizer: Onu sadıklardan biri ilan ederim; dokuz çizgi çizer: Onu sadıklardan biri ilan ederim.

7. ‘Bunların (Amesha-Spenta’ların) isimleri Drujeler tarafından Nasus’a çevrilen adamları vurur: 4 karapanların tohumu ve akrabaları 5 vurulur, alaycılar ölür, tıpkı Zaotar Zerdüşt’ün onları, ne kadar şiddetli olursa olsun, kendi isteği ve arzusuyla dilediği kadar çok kişiye felaketle uçurması gibi.

8. ‘Güneş battığı andan itibaren onları ezici darbelerle vurur; güneş artık doğmadığı andan itibaren, göksel tanrıların yatıştırılması ve yüceltilmesi için sopasını yere vurarak Nasu’ya ölümcül darbeler indirir.

9. ‘Ey Zerdüşt! O büyünün [Manthra] kimseye gösterilmesine izin verme, ancak baba tarafından oğluna, veya aynı rahimden olan kardeş tarafından kardeşine, veya Athravan tarafından üç dinsel tarikattan birinden olan öğrencisine, 6 iyi yasaya adanmış olan, iyi yasaya adanmış, kutsal ve cesur olan, bütün Drujeleri susturan kişiye gösterilmesine izin ver.

10. ‘Onun parlaklığı ve görkemi için, O’na duyulmaya değer bir kurban sunacağım, yani Haurvatat’a, Amesha-Spenta’ya. Haurvatat’a, Amesha-Spenta’ya, sunuları, Haoma’yı ve eti, baresmayı, dilin bilgeliğini, kutsal büyüleri, konuşmayı, eylemleri, sunuları ve doğru söylenen sözleri sunuyoruz.

11. ‘Yatha ahu vairyo: Rabbin iradesi kutsallık yasasıdır….
‘Kurbanı, duayı, Haurvatat’ın, mevsimlerin ve yılların refahının, kutsallığın efendilerinin gücünü ve kuvvetini kutsarım.
‘Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
‘O adama parlaklık ve ihtişam verin, …. ona kutsalların aydınlık, her bakımdan mutlu ve mesut meskenini verin.’