"Enter"a basıp içeriğe geçin

3. Ardwahisht Yaşt

0. Ahura Mazda sevinsin! ….
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
Kendimi Mazda’ya tapan, Zerdüşt’ün takipçisi, Daevalardan nefret eden ve Ahura’nın yasalarına uyan biri olarak itiraf ediyorum;
[Havani]’ye, kutsal ve kutsallığın efendisine kurban, dua, kefaret ve yüceltme için….
En güzel olan Aşa-Vahişta’ya; Mazda tarafından yaratılan çok arzulanan Airyaman’a ve Mazda tarafından yaratılan, sevgi dolu gözlere sahip, kutsal iyi Saoka’ya;
Kurban, dua, kefaret ve yüceltme ile kefaret olun.
Yatha ahu vairyo: Rabbin isteği kutsallığın yasasıdır….

1. Ahura Mazda, Spitama Zerdüşt’e şöyle seslendi: ‘Ey Spitama Zerdüşt! Övgü ilahileriyle, görevi yerine getirerek, yakarışlarla, kutsal sözlerle, kurbanlarla, kutsamalarla ve hayranlıkla Asha-Vahişta’yı artırabilirsin — bir kez olsun, parlayan aydınlık uzayda, güzel meskenlerde kalarak — bizim, Amesha-Spenta’ların kurbanı ve yakarışı için’…

2. Zerdüşt dedi ki: “Ey Ahura Mazda, bana doğru sözcükleri söyle! Övgü ilahileriyle, görevi yerine getirmeyle, yakarışlarla, kutsal sözlerle, kurbanlarla, kutsamalarla ve hayranlıkla Asha-Vahishta’yı artırayım; bir kez olsun, sizin, Amesha-Spentas’ın kurbanı ve yakarışı için, parlak aydınlık uzayda, güzel meskenlerde kalayım.”

3. ‘… Asha-Vahishta’yı ilan ediyorum: Eğer Asha-Vahishta’yı ilan edersem, o zaman Ahura Mazda’nın İyi Düşüncelerle tuttuğu, Ahura Mazda’nın İyi Sözlerle tuttuğu, Ahura Mazda’nın İyi Eylemlerle tuttuğu diğer Amesha-Spentas’ın [Garothman] meskenine giden yol kolaydır;

4. (Ahura Mazda’nın Garo-nmana’sına giden yol kolaydır): Garo-nmana kutsal ruhlar içindir ve kötülerden hiçbiri Garo-nmana’ya ve onun aydınlık, geniş, kutsal yollarına giremez; (onlardan hiçbiri) Ahura Mazda’ya gidemez.

5. ‘Airyaman duası, Angra Mainyu’nun, Yatu’ların ve Pairika’ların tüm yaratıklarının gücünü yere serer. Büyülerin en büyüğü, büyülerin en iyisi, tüm büyülerin en iyisi; büyülerin en güzeli, tüm büyülerin en güzeli; büyüler arasında en korkutucusu, tüm büyülerin en korkuncu; büyüler arasında en sağlamı, tüm büyülerin en sağlamı; büyüler arasında en muzaffer olanı, tüm büyülerin en muzafferidir; büyüler arasında en iyileştiricisi, tüm büyülerin en iyi iyileştiricisidir.

6. ‘Kişi Kutsallıkla iyileştirebilir, kişi Yasa ile iyileştirebilir, kişi bıçakla iyileştirebilir, kişi otlarla iyileştirebilir, kişi Kutsal Söz ile iyileştirebilir: bütün ilaçlar arasında bu, Kutsal Söz ile iyileştiren şifa verici olandır; bu, inananların bedenlerinden hastalığı en iyi şekilde uzaklaştırır: çünkü bu, bütün ilaçların en iyi şifasıdır.

7. ‘Hastalık [onun önünden] kaçtı, Ölüm kaçtı; Daeva kaçtı, Daeva’nın karşı çalışması kaçtı; kutsal olmayan Aşemaogha kaçtı, insanlara zulmeden kaçtı.

8. ‘Yılan’ın yavruları kaçtı; Kurt’un yavruları kaçtı; İki Bacaklı’nın yavruları kaçtı. Gurur kaçtı; Alay kaçtı; Ateş kaçtı; İftira kaçtı; Uyuşmazlık kaçtı; Nazar kaçtı.

9. Yalan ve iftiranın en yalan sözleri uçup gitti; Yatu’ya bağımlı olan Cahi uçup gitti; bir çam yapan Cahi uçup gitti; Kuzeyden esen rüzgar uçup gitti; Kuzeyden esen rüzgar kayboldu.

10. ‘O, bana o Yılan soyunu vuran ve o Daevaları binlerce binlerle, on binlerce on binlerceyle vurabilecek olandır; o hastalığı vurur, o ölümü vurur, o Daevaları vurur, o Daevaların karşı-işini vurur, o kutsal olmayan Aşemaogha’yı vurur, o insanları ezenleri vurur.

11. Yılan’ın yavrularını vurur; Kurt’un yavrularını vurur; İki Bacaklı’nın yavrularını vurur. Gururu vurur; Alaycılığı vurur; Ateşi vurur; İftirayı vurur; Anlaşmazlığı vurur; Nazar’ı vurur.

12. ‘O, yalanın en yalan sözlerini vurur; Yatu’ya bağımlı olan Jahi’yi vurur; bir çam yapan Jahi’yi vurur. Kuzeyden esen rüzgarı vurur; Kuzeyden esen rüzgar kayboldu.

13. ‘İki-ayaklıların yavrularını bana vuran ve o Daevaları binlerce, on binlerce on binlerce vurabilecek olan odur. Tüm Daevaların en kötü yalancısı olan Angra Mainyu, onun önünden fırladı:

14. ‘Angra Mainyu haykırdı: “Yazıklar olsun bana! İşte tanrı Asha-Vahishta, bütün hastalıkların en hastasını vuracak, bütün hastalıkların en hastasını etkileyecek;
‘”O bütün ölümlerin en ölümcülünü vuracak, bütün ölümlerin en ölümcülünü vuracak;
‘”O bütün şeytanların en şeytanını vuracak, bütün şeytanların en şeytanını vuracak;
‘”O bütün karşı işlerin en ters işleyenini vuracak, bütün karşı işlerin en ters işleyenini vuracak;
‘”O, kutsal olmayan Aşemaogha’yı vuracak, kutsal olmayan Aşemaogha’ya eziyet edecek;
‘”O, insanların en zalim zalimini vuracak, insanların en zalim zalimine eziyet edecek.

15. ‘”Yılan soyunun en kötüsünü vuracak , Yılan soyunun en kötüsünü üzecek ;
‘”Kurt soyunun en kurta benzeyenini vuracak, Kurt soyunun en kurta benzeyenini üzecek;
‘”İki ayaklı soyun en kötüsünü vuracak, İki ayaklı soyun en kötüsünü üzecek;
‘”Gururu vuracak, Gururu üzecek; ‘”
Alaycılığı vuracak, Alaycılığı üzecek;
‘”En sıcak ateşleri vuracak, en sıcak ateşleri üzecek ;
‘”En iftiracıyı vuracak, en iftiracıyı üzecek;
‘”En uyumsuz anlaşmazlıkları vuracak, en uyumsuz anlaşmazlıkları üzecek;
‘”O, nazarın en kötüsünü vuracak, nazarın en kötüsüne çarptıracak.

16. ‘”En yalan yanlış sözleri vuracak, en yalan yanlış sözleri cezalandıracak;
‘”Yatu’ya bağımlı olan Jahi’yi vuracak, Yatu’ya bağımlı olan Jahi’yi cezalandıracak; ‘”
Bir çam diken Jahi’yi vuracak, bir çam diken Jahi’yi cezalandıracak;
‘”Kuzeyden esen rüzgarı vuracak, Kuzeyden esen rüzgarı cezalandıracak.”

17. ‘Druj yok olacak, Druj yok olacak; Druj koşacak, Druj kaybolacak. Sen Kuzey bölgelerine doğru yok olacaksın, kutsal ruhun yaşayan dünyasını bir daha asla ölüme vermeyeceksin.

18. ‘Onun parlaklığı ve görkemi için, ona duyulmaya değer bir kurban sunacağım, yani en güzel olan Asha-Vahishta’ya – Amesha-Spenta’ya. En güzel olan Asha-Vahishta’ya, Amesha-Spenta’ya,
Dini sunuları, Haoma’yı ve eti, baresmayı, dilin bilgeliğini, kutsal büyüleri, konuşmayı, işleri, sunuları ve doğru söylenen sözleri sunarız.
‘Yenhe hatam: Ahura Mazda’nın iyiliğini bildiği tüm varlıklar….

19. ‘Yatha ahu vairyo: Rabbin isteği kutsallığın yasasıdır….
‘En güzel Aşa-Vahişta’nın, Mazda tarafından yaratılan çok arzulanan Airyaman’ın ve Mazda tarafından yaratılan, sevgi dolu gözlere sahip iyi Saoka’nın fedakarlığını, duasını, gücünü ve kuvvetini kutsarım.
‘Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
‘O adama parlaklık ve ihtişam verin, ona bedensel sağlık verin; …. ona kutsalların aydınlık, çok mutlu, mutlu meskenini verin.’