"Enter"a basıp içeriğe geçin

2. Yarı Amahraspand Yasht

0. Ahura Mazda sevinsin!…
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
Kendimi Mazda’ya tapan, Zerdüşt’ün takipçisi, Daevalardan nefret eden ve Ahura’nın yasalarına uyan biri olarak itiraf ediyorum;
[Havani]’ye, kutsal ve kutsallığın efendisine kurban, dua, kefaret ve yüceltme için….

1. Parlak ve görkemli Ahura Mazda’ya ve Amesha-Spenta’lara;
Vohu-Mano’ya; nefesi dostça olan ve diğer tüm yaratıklardan daha güçlü olan Barış’a; Mazda tarafından yapılan göksel Bilgeliğe ve Mazda tarafından kulak yoluyla edinilen Bilgeliğe;

2. En güzeli Aşa-Vahişta’ya; çok arzulanan Airyaman’a; Mazda tarafından yapılan alete ve Mazda tarafından yapılmış, sevgi dolu gözlere sahip, kutsal iyi Saoka’ya;
Khshathra-Vairya’ya; metallere; Merhamet ve Hayırseverliğe.

3. İyi Spenta-Armaiti’ye ve Mazda tarafından yaratılmış, kutsal sevgi gözlerine sahip iyi Rata’ya;
Efendi Haurvatat’a; mevsimlerin refahına ve kutsallığın efendileri olan yıllara;
Ve efendi Ameretat’a; semizliğe ve sürüye; tahıl bolluğuna; ve Mazda tarafından yaratılan güçlü Gaokerena’ya.

4. (Gah Hawan’da): Geniş otlakların efendisi Mithra’ya ve Rama Hvastra’ya.
(Gah Rapithwin’de): Asha-Vahishta’ya ve Ahura Mazda’nın oğlu Atar’a.
(Gah’ta, Uzerin): Uzun boylu efendi Apam Napat’a ve Mazda’nın yaptığı suya.

5.(Gah Aiwisruthrem’de): İnananların Fravaşi’lerine ve erkek sürüleri doğuran dişilere; mevsimlerin refahına; iyi biçimlenmiş ve uzun boylu Güce; Ahura tarafından yaratılan Verethraghna’ya ve ezici Yükselene.
(Gah Usahin’de): Dünyayı büyüten kutsal, dindar, şeytan vuran Sraosha’ya; dünyayı büyüten, dünyayı çoğaltan Rashnu-Razishta’ya ve Arshtat’a;
Kurban, dua, kefaret ve yüceltme ile kefaret olun!
Yatha ahu vairyo: Rabbin isteği kutsallığın yasasıdır….

6.Parlak ve görkemli Ahura Mazda’ya kurban sunuyoruz; her şeyi yöneten, her şeyi iyiliksever olan Amesha-Spentas’a kurban sunuyoruz.
Vohu-Mano’ya, Amesha-Spenta’ya kurban veriyoruz; nefesi dostça olan ve diğer tüm yaratıklardan daha güçlü olan Barış’a kurban veriyoruz; Mazda tarafından yapılan göksel Bilgeliğe kurban veriyoruz; Mazda tarafından kulakla edinilen Bilgeliğe kurban veriyoruz.

7.En güzeli olan Asha-Vahishta’ya, Amesha-Spenta’ya kurban veriyoruz; çok arzulanan Airyaman’a kurban veriyoruz; Mazda tarafından yapılan araca kurban veriyoruz; Mazda tarafından yapılmış ve kutsal, sevgi dolu gözlere sahip iyi Saoka’ya kurban veriyoruz.
Biz Khshathra-Vairya’ya kurban veriyoruz; biz metallere kurban veriyoruz; biz Merhamet ve Hayırseverliğe kurban veriyoruz.

8.İyi Spenta-Armaiti’ye kurban veriyoruz; Mazda tarafından yaratılmış ve kutsal olan sevgi gözleriyle iyi Rata’ya kurban veriyoruz.
Haurvatat’a, Amesha-Spenta’ya kurban veriyoruz; mevsimlerin refahına kurban veriyoruz; kutsal olana ve kutsallığın efendilerine kurban veriyoruz.
Ameretat’a, Amesha-Spenta’ya kurban veriyoruz; semizliğe ve sürüye kurban veriyoruz; tahılın bolluğuna kurban veriyoruz; Mazda tarafından yaratılmış olan güçlü Gaokerena’ya kurban veriyoruz.

9.(Gah Hawan’da): Geniş otlakların efendisi Mithra’ya kurban kesiyoruz; Rama Hvastra’ya kurban kesiyoruz.
(Gah Rapithwin’de): Ahura Mazda’nın oğlu Atar’a ve Asha-Vahishta’ya kurban kesiyoruz.
(Gah Uzerin’de): Hızlı atlı, uzun boylu ve parlak efendi, dişilerin efendisi Apam Napat’a kurban kesiyoruz; Mazda tarafından yapılan kutsal sulara kurban kesiyoruz.

10.(Gah Aiwisruthrem’de): İnananların iyi, güçlü, hayırsever Fravaşi’lerine kurban sunarız; erkek sürüleri doğuran dişilere kurban sunarız; mevsimlerin refahına kurban sunarız; biçimli, uzun boylu Güce kurban sunarız; Mazda tarafından yaratılan Verethraghna’ya kurban sunarız; ezici Yükselen’e kurban sunarız.
(Gah Ushahin’de): Kutsal, uzun boylu, şeytan vuran Sraosha’ya kurban veriyoruz; dünyayı büyüten, kutsal olan kutsallığın efendisi olan; Rashnu-Razishta’ya kurban veriyoruz; dünyayı büyüten, dünyayı çoğaltan Arshtat’a kurban veriyoruz

11.Ey Zerdüşt, Yatular ezilsin! Hem Daevalar, hem de insanlar.
Ey Spitama Zerdüşt! Bu sözleri söylediğinde, kimin evindedir bu Druj? Her Druj yok olur, her Druj yok olur:

12. ……..?

13. Düşmanlarına karşı kalkan olarak, her şeye hükmeden, her şeye iyilik eden yedi Amesha-Spenta’yı alan odur.
Biz Mazda’ya tapanların Yasasına tapıyoruz; Mazda tarafından yapılmış, at biçiminde gelen sulara tapıyoruz.

14-15.Ey Zerdüşt, suçları ve hataları reddetti! Ey Zerdüşt, Vohu-Mano’nun yıkıcısını ve onun sözlerini yüz kere yüz kere, çok kere çeşitli vaaz ve vuruşlarla yere serdiğinde ve Mazda Yasasını, [tanrısızların] elinden tutsak olarak götürülen ve onlar onun gücüyle yok edilen Mazda Yasasını aldığında, bütün suçları ve hataları reddetti!
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….

16.Yatha ahu vairyo: Rabbin isteği kutsallığın yasasıdır….
Fedakarlığı ve duayı, gücü ve kuvveti kutsuyorum
Parlak ve görkemli Ahura Mazda’nın ve Amesha-Spentas’ın;
Vohu-Mano’nun; nefesi dostça olan Barış’ın…
En güzeli Aşa-Vahişta’dan; çok arzulanan Airyaman’dan…
Khshathra-Vairya’nın, metallerin…
İyi Spenta-Armaiti’den ve iyi Rata’dan…
Haurvatat’ın efendisi….
Ameretat’ın efendisi….
(Gah Hawan’da): Mithra’dan…
(Gah Rapithwin’de): Asha-Vahishta’dan…
(Gah Uzerin’de): Yüce efendi Apam Napat’ın…
(Gah Aiwisruthrem’de): Sadık Fravaşi’lerden…
(Gah Ushahin’de): Dünyayı büyüten kutsal, dindar, şeytan vuran Sraosha’dan; dünyayı büyüten, dünyayı çoğaltan Rashnu-Razishta’dan ve Arshtat’tan.
Ashem Vohu: Kutsallık tüm iyiliklerin en iyisidir….
O adama parlaklık ve ihtişam ver, ona beden sağlığı ver, ona beden sağlamlığı ver, ona beden zaferi gücü ver, ona tam zenginlik refahı ver, ona erdemli bir nesil ver, ona uzun, uzun bir ömür ver, ona kutsalların aydınlık, mutlu, mesut meskenini ver.