"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 7390

7390 Bize ez-Zuhrî tahdîs etti ki; Sehl ibn Sa’d es-Sâidî (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Uveymir el-Aclânî, Aclân oğulları’nın başkanı olan Âsim ibn Adiyy’e geldi de:

— Bana re’yini haber ver: Bir adam karısı ile beraber bir adamı bulsa, kadının kocası o adamı öldürmeli, siz de öldürdüğü adama mukaabil onu öldürmeli misiniz? (Yoksa bu koca nasıl yapar?) Yâ Âsım, sen bu mes’eleyi benim için Rasûlüllah’a soruver! dedi.

Bunun üzerine Âsim bunu Peygamber’e sordu. Peygamber de böyle soruları, hoşlanmayıp, ayıpladı. Akabinde Âsım ailesi yanına döndü, Uveymir de geldi. Âsim, Uveymir’e Peygamber’in böyle sorulardan hoşlanmayıp ayıpladığını haber verdi. Bunun üzerine Uveymir:

— Vallahi ben bizzat kendim Peygamber’e gideceğim de bunu soracağım! dedi ve Peygamber’e geldi.

O sırada Yüce Allah, Âsım’ın ardından- “Zevcelerine zina isnâd eden, kendilerinin kendilerinden başka şâhidleri de bulunmayan kimselere gelince, onlardan herbirinin yapacağı şâhidlik, kendisinin hakîkaten sâdıklardan olduğunu Allah’a yemin ile dört kerre tekrar edeceği şâhidliktir. Beşinci şehâdet de eğer yalancılardan ise Allah’ın lâ’neti muhakkak kendisinin üstüne (olmasını ifâde etmesidir…” (en-Nûr: 6-9) âyetleri olan – Kur’ân indirmişti. Peygamber, Uveymir’e:

— “Allah senin ve karın hakkında Kur’ân âyeti indirdi” dedi ve onların ikisini çağırdı.

Bu karı-koca, Peygamber’in önüne geçip birbiriyle la’netleşme yemîni yaptılar. Uveymir:

— Yâ Rasûlallah! Eğer ben bu kadını yanımda tutarsam, ben bunun aleyhine yalan söylemiş olurum! dedi de Peygamber ona kadınından ayrılmasını emretmeden o kadını boşayıp ayrıldı.

Artık, la’netleşme yapanlar hakkında onların birbirlerinden ayrılmaları sünnet yani kaanûn oldu. Peygamber meclistekilere:

— “Bu kadına bakınız! Eğer bu kadın keler fasilesinden kızılca kurt gibi kısa bir çocuk getirirse, ben Uveymir’in kadına ancak iftira ettiğini sanırım. Eğer kadın bedeni siyah, iri gözlü ve kıçının iki yanı büyük tipte bir çocuk getirirse, ben Uveymir’in kadına zina isnadında doğru söylediğini sanırım” buyurdu.

Sonra kadın, çocuğu sevilmeyen iş üzerine getirdi (yani esmer, iri gözlü hâlde getirdi; çünkü bu, âdette kadının zinasının sübütunu tazammun etmekteydi).