"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4731

Yüce Allah’ın Şu Kavli: ” (Allah’a karşı yalan düzenden daha zâlim kimdir?) Onlar Rabb’lerine arzedilecekler, şâhidler de: ‘İşte bunlar Rabb’lerine karşı yalan söyleyenlerdir’ diyecekler. Haberiniz olsun ki, Allah’ın la’neti zâlimlerin tepesinedir” (Âyet: 18)

“Sâhib”, “Ashâb”ın tekili olduğu gibi, “Eşhâd”ın tekili de “Şâhid”dir.

4731 Bize Saîd ibnu Ebî Arûbe ile Hişâm ibn Ebî Abdillah tahdîs edip şöyle dediler: Bize Katâde tahdîs etti ki, Safvân ibnu Muhriz şöyle demiştir: Abdullah ibnu Omer, Ka’be’de tavaf ettiği sırada bir adam karşısına geldi ve:

-Yâ Ebâ Abdirrahmân -yahut da: Ey Omer’in oğlu!- Sen Peygamber’den (kıyâmet gününde mü’min ile Allah arasında olacak) “Necvâ (-Gizli konuşma)” hakkındaki beyânı işittin mi? diye sordu.

İbn Omer de şöyle dedi:

— Ben Peygamber’den işittim, şöyle buyuruyordu: “Mü’min Rabb’ine yaklaştırılır -Râvî Hişâm: “Mü’min Rabb’ine yakınlaşır” demiştir-. Nihayet Rabb ‘i onun üzerine şefkat yanını kor da ona günâhlarını şöyle ikrar ettirir: Şu günâhı biliyor musun? Der. Kul: Biliyorum, der: Akabinde iki kerre: Rabb’im, biliyorum, Rabb’im biliyorum, der. Allah da: Ben o günâhlarını dünyâda (insanlardan) gizledim. Bu gün de ben senin lehine bu günâhlarını mağfiret ediyorum, buyurur. Sonra mü’minin hasenat sahîfesi kendisine verilir. Diğerlerine yahut kâfirlere gelince, onlar şâhidlerin huzurunda: îşte bunlar Rabb’lerine karşı yalan söyleyenlerdir! Diye nida olunur.”

Râvî Sevbân ibn Abdirrahmân, Katâde’den: Bize Safvân, İbn Omer’den tahdîs etti, şeklinde söyledi.