"Enter"a basıp içeriğe geçin

Ayinler ve Dini Bayramlar – Avesta

Zerdüştilerin güneş takvimi 360 günü kapsar; Akamendiler onu alıp bir yıla 5 gün eklemişler. Zerdüştilikte, dünyanın en eski vahiy dininin kısmen devam ettirildiği beş günlük altı tane dini bayram vardır. Yeni Yıl ana bay­ramlardan biri-dünyanın yeniden canlanmasını sembolize eder.

Doğu İranlılar orijinal sonbahar Yeni Yılmınm varlığım Zerdüşti Meh­ragan bayramı olarak devam ettirdiler, ki bunun bir benzeri Yezidilikte vardır. Yeni Yılla beraber bu bayramlar yedi alem ve onlara koruyuculuk eden Ameşa Spentaların onuruna ortaya çıkmıştır.

Daha sonra bunlar gahambar olarak anılmıştır. İsimleri Aves­taca şekliyle korunmuştur: Maidyozarem (Maidyöizaremaya ‘bahar ortası bayramı’) Khsathra Vairya’nın ve ilk alem, gökyüzü adına; Maidyoshahem (Maidyöisema ‘yaz ortası bayramı’) sular adına; Paitishahem (Paitishahya ‘tahılın temizlenmesi’ hasatta bereket getiren bayram) toprak onuruna; Ayathrem (Ayatrima “sürüleri ikna etme bayramı”) bitkilerin onuruna; Maidyarem (Maidyairya ‘kış ortası bayramı’) hayvanların onuruna; Ha­maspathmaidyem (Hamaspatmaedaya; kelime anlamı. ‘bütün faroharlar (koruyucu melekler) ilk insanın yaradılışı onuruna yılın son akşamı, bahar ekinoksu akşamında kutlanır.

Yedinci bayram Nö Rüz (“Yeni Gün”) hemen onu takip eder. Bayram Ahura Mazda ve onun evrenine özel fravaşi hürmetine haiz şahıs koruyu­cu meleğe, dürüst insanların yaşayan ve ölü ruhlarının koruyucu ruhlarına adanmıştı.