"Enter"a basıp içeriğe geçin

Dünyanın Kurtarıcısı Öğretisi – Avesta

Muhtemelen Akamenidler döneminde or­taya çıktı. Bunlardan üçü olacak: Uhsyat-Ereta (Doğruluğun Yükselişi), erkek kardeşi Uhsjat-Nema (saygının Yükselişi). Dünyanın sonu yaklaştı­ğı vakit, hayret verici şekilde bir peygamberin bir sperminin saklandığı bir göldeki suda genç kız banyo yapacak ve peygamberden hamile kalacak; bu hamilelikten adı Astvat Ereta olan bir erkek çocuk doğacak. Kötülükle son kesin savaşı yapmak için insanlara liderlik yapacak. Astvat-ereta Kansaoya gölünden yükseklere çıkacak ve Asa Druju fethedecek.

Zerdüşt, insan ruhunun bedenden ayrılıp, hayatta iken yaptıklarından dolayı yargılanacağını öğreten ilk kişi olmuştur. Öğretisindeki ayırıcı köp­rü inancı, üzerinden ölülerin ruhlarının geçtiği ve yargılandıkları yer oldu. Zerdüşt’ün öğretisine göre, her kişi kurbanlarının miktarı yerine ahlaki er­demlerine göre elde edebileceği cennette olmayı umut edebilir. Mahkeme­ye, her bir tarafında adalet terazisini tutan Sraosa ile Rasnu’nun oturduğu Mithra başkanlık eder.

Eğer kişinin yaşam süresince yaptığı iyi eylemler te­razide ağır gelir de ruhu cenneti hak ederse güzel kızlar (kişinin vicdanı) tarafından karşılanır ve köprüyü geçmesine yardım edilir. Kötücül eylem­lerin ağır gelmesi durumunda, ruh, bir bıçak ağzı gibi daralan köprünün üzerinde tiksindirici büyücü tarafından karşılanır ve ruh, varlıklarının zevk ve pişmanlıktan mahrum kaldığı Misvan-Gatu (karışık yer)’ya gönderilir.

Fakat dürüst insanların ruhları son mutluluk hallerine, bedenlerini yeni­den sahip oldukları Fraşegirdden sonra ulaşacaklardır. Genel dirilişten son­ra, bütün dürüst insanların ve günahkarların birbirlerinden ayı·ılacakları Kıyamet Günü gelecek. Tanrı Airyaman (dostluk ve şifa yazadı) ateş tanrısı Atar’la birlikte bütün metalleri kızıl sıcak bir nehir olarak düzlüklere aka­cak bir nehir oluncaya kadar dağlarda eritecekler. Bütün insanların bu ne­hirden gerekiyor; günahkarlar için erimiş olarak görünecek, dürüst insanlar içinse ‘taze süt’ olarak görünecek.

Bundan sonra erimiş metalden oluşan nehir cehenneme akacak, orada Angra Mainyu ve bütün kötüler yok olacaklar. Sonra, Ah ura Mazda ve Ameşa Spenta son dini ayin ve kurban sunusunu gerçekleştirecekler. Mistik bir içecekten “beyaz haoma” içmiş bütün insanlar Ölümsüz ruhani varlıklar­la aynı olacaklar. Ve son mutluluk anı uzaktaki cennet yerine bu dünyaya gelecek.

Zerdüştilikte günlük beşli bir dua vardır.
Zerdüştilerin İmam İkrar Edişleri Fravaraneye işaret eder ve inananlar tarafından günlük söylenir:
Daevaları lanetliyorum. Bir Mazda tapıcısı, Zerdüşt’ün destekleyicisi, Daevalara düşman, Ahura’nın öğretisine bağlı olduğumu, Ameşa Spen­talara müteşekkir, Ameşa Spentaların bir tapıcısı olduğumu ilan ediyorum.

İmanın İlam şu sözlerle sona erer:
Kendimi, saldırıların gecikmesine ve silahların bırakılmasına neden olan,; [khvaetvadathayı muhafaza eden], Aşa ile donanmış; var olan ve var olacak olan bütün dinlerin en yücesi, en iyisi ve en güzeli: Ahurik, Zerdüşti Mazdacı dinine adıyorum. Bütün iyilikleri Ahura Mazda’ya atfe­diyorum. Budur Mazdacı dininin amentüsü