"Enter"a basıp içeriğe geçin

Üç Dönem – Avesta

Zerdüşti öğretiye göre dünya tarihi üç döneme ayrılır; birincisi Pehle­vicede Bundahişn (Yaratma) olarak adlandırılan yaratma eylemini temsil eder. Ahura Mazda dünyayı iki aşamada yaratmıştır. İlk başta her şey, Ang­ra Mainyu başarısız bir şekilde saldırmaya çalıştığında ruhani durum içinde yaratılmıştır.

Ardından Ahura Mazda her şeye, ruhani olandan farklı, kötü güçlerin saldırılarına açık olan maddi bir biçim veya maddi varoluş ver­di. Sonra Angra Mainyu dünyaya saldırır ve Ahura Mazda tarafından yara­tılan iyi mahlukların her yedisine zarar verir. Efsane, Angra Mainyu’nun taş gökyüzünün en aşağıdaki katmanından nasıl saldırdığını, tuzlu olan sular­dan nasıl çıkageldiğini anlatır.

Sonra, yeryüzüne saldırdı ve onun gittiği yerlerde çöller oluştu. Kötü Ruh sonra bitkileri, boğaları ve ilk kişiyi mahvetti. Ateşi dumanla kirletti. Ama Ameşa Spentalar birlik oluşturdular ve Angra Mainyu’nun yaptığı kötülük­leri refaha dönüştürdüler. Sonunda, bir boğanın ve adamın Ay ve Güneş tarafından temizlenen spermlerinden hayvanlar ve insanlar peydahladı.

Angra Mainyu’nun dünyaya saldırdığı dönem ikinci bir dönemin başlan­gıcına işaret eder, yani Gumezishn (Karışım) dönemi iyi ile kötünün ka­rışımı. Angra Mainyu, kendisine iyi tanrılarla mücadele etmek için yardım eden kötülük ve karanlık güçler ordusu yarattı. Şimdi yaşamakta olduğu­muz Karışım döneminde, bir kişinin ahlaki ve etik kuralları yani iyi düşün­ce, iyi söz ve iyi eylem, vs’yi takip ederek Ahura Mazda ve Ameşa Spentala­rın ihtiramıyla kötüye karşı mücadelede tanrılara yardım etmesi gerekiyor.

Kötünün kazanmış olacağı anaAvesta dilinde Frasö-kereti. Bu, evrenin yenilenmesi, kiyamet günü olacak; arkasından üçüncü dönem Vizarishn (Bölünme) başlayacak. İyi tekrar kötüden ayrılacak ve dünya mükemmel duruma dönecek.