"Enter"a basıp içeriğe geçin
Filter by Kategoriler
Kuran-ı Kerim
Hadisler
Alevilik
İncil
Tevrat
Avesta
İslam Tarihi - İbnül Esir
Mesnevi Şerif - Mevlana
Peygamberler Tarihi
Tabakat - İbn Sad
Mitoloji
Diğer Kitaplar

Seyyidlerin, başlıca nitelikleri

Aleviliğin temel ilkelerinin yazılı olduğu buyruk da, inanç önderi Seyyidlerin nitelikleri şöyle sıralanmıştır;
1-Evlad-ı Resul olmaları,
2-Eğitici ve terbiye edici olmaları,
3-Bilgili ve örnek insan-i özelliklere sahip (Mürşid-i Kamil) olmaları,
4-Buyruk da yazılı olan ve yerleşmiş geleneksel Alevi esaslarına uymaları.
Alevi inanç önderliğinde temel ilke, gönül kalsın yol kalmasın ilkesidir.
Hizmeti kendine ilke edinerek, Hakk Muhammed Ali yolunda; Yol edebiyle halini hal eylemek, yolun ilmiyle yolunu yol eylemek ve dolayısıyla Ehli Beyt sevgisinde, gönülleri birlemektir.
Imam Cafer-i Sadık, buyurur ki;
“Bir kişi Hakka talib olsa, Evlad-ı Resulden başkasına kendini teslim eylese yani bilmediği yerden biat ve inabe kılsa (el etek tutsa) onun meşrebi ve tuttuğu eteğin silsilesi Evlad-ı Resule ve Muhammed Ali hazretlerine çıkmasa, o kişinin şeyhı (önderi) şeytan olur.
Mahşer gününde erenler katarından ve Hakk didarından mahrum kalır“. Muhammed buyurdu ki: „Benim evladımdan başkalarını pir edinenlerin piri şeytandır.“
Seyyidler, taliplerinin inançsal hatta toplumsal planda karşılaştıkları sorunları cözmelerinde onlara yol göstereçek bilgi donanımına sahip olmak zorundalar. Ayrıca Seyyidler, örnek insan olarak kabul edilir, cemaat içerisindeki sayğın konumlarına uygun ahlaki niteliklere sahip olmaları da gerekir.
Buyruk da ideal dini önder, tasvir edilirken bu noktalar vurgulanmış, „… Amma ki pir olan ve rehber olan okur yazar ola… Ve pir oldur ki, hem kamil ola, hem dört kapı nedir ve ne olduğunu bile“.
Inanç önderi Seyyidlerin „Buyruk“da yazılı esaslara ve gelenek halini almış Alevi esaslarına göre davranmaları zorunludur. Bu kurallara uymayan Seyyidlerin inanç önderliği yapa bilme yetkileri ellerinden alınır, yani yoldan düşürülür ve düşkün ilan edilirler.
Buyrukda Seyyidlerin bilmesi gereken esaslar, ayrıntılarıyla yazılıdır. Yazılı olmayan durumlarda inanç önderi Seyyidler kendisi ve cemaatin de görüşünü alarak kararını verirler.
Seyyid, taliplerin manevi yol atası olarak kabul görmesi ve Oniki Imamları temsil ettiği için, oldukça geniş yetkilere sahiptir.