"Enter"a basıp içeriğe geçin
Filter by Kategoriler
Kuran-ı Kerim
Hadisler ve İslam Tarihi
Alevilik
İncil
Tevrat
Avesta
Mitoloji
Diğer Kitaplar

Müslim 6426

6426- Bize Ebu Bekir b. Ebi Şeybe ile Ebu Küreyb ve İbn Nümeyr rivayet ettiler. Dediler ki: Bize İbn Fudayl Umaradan, o da Ebu Züradan naklen rivayet etti.

Dedi ki: Ebu Hüreyreyi şunu söylerken işittim, Cibril, Peygambere gelerek:

— Ya Resulallah! İşte Hatice sana yönelmiştir. Beraberinde bir kab vardır ki, içinde katık yahut yiyecek veya içecek vardır. Sana geldiği vakit ona Rabbi (azze ve celle)den ve benden selam söyle! Hem kendisini cennette (inci) kamış (in) dan bir evle müjdele! O evde ne gürültü olacak, ne de meşakkat! dedi.

Ebu Bekir kendi rivayetinde «Ebu Hüreyreden» dedi. «İşittim» demedi. Bu hadisde o: «Benden de selam et!» cümlesini söylemedi.

Bu hadisi Buhari «Menakıbul-Ensar» ve «Tevhid» bahislerinde; Nesai «Menakıb»de tahric etmişlerdir. Hadis sahabenin mürsellerindendir. Çünkü Ebu Hüreyre, Hatice nin günlerine yetişmemiştir. Fakat cumhur-u ulemaya göre sahabenin mürselleri huccetdir. Ebu Hüreyrenin bunu ya Peygamberden yahut başka bir sahabiden işittiğine hamlolunur.

Taberaninin rivayetinden anlaşıldığına göre Cibril, Peygambere, Hira dağında iken gelmiştir. Yine Taberaninin rivavetine göre ona Haticenin karıştırma getirmekte olduğunu haber vermiştir. Müslimin rivayetinde ravinm şekkettiği anlaşılıyor. Yani Cibrilin katık mı, yoksa yiyecek veya içecek mi dediğini kestirememiştir. Babımızın rivayetinde Haticenin selamı nasıl kabul ettiğinden bahsedilmemiştir. Taberaninin rivayetinde bilmukabele: «Selam odur ve selam ondandır. Cibrile de selam olsun!» dediği bildirilmektedir.

Cumhur ulemaya göre hadisde zikri geçen kamışdan murad; içi boş inci kamışıdır. Bazıları üzerine cevher dizilmiş altın kamış olduğunu söylemişlerdir. Hattabi ve diğer bazı ulemaya göre buradaki evden murad da köşktür.

Hadis-i şerif, Hatice nin faziletlerine delildir. Ba-husüs selamı alırken Allaha da selam olsun demeyip, «Selam odur» ifadesini kullanması zeka ve idrakinin pek büyük olduğunu gösterir. Çünkü selam —yerinde de görüldüğü vecihle— Allahın isimlerinden biridir. Bundan dolayı Allaha selam olsun denilmez. Haticenin yaptığı gibi, «Selam odur» denilir.