"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 7651

7651 Bize Ebû Cemre Nasr ibn İmrân ed-Dube’î tahdîs etti. Ben ibn Abbâs’a (Abdu’l-Kays hey’eti kıssasını) sordum, o da şöyle dedi, demiştir: Abdu’l-Kays hey’eti Rasûlüllah’ın huzuruna geldiler ve:

— Yâ Rasûlallah! Sen’inle bizim aramızda şu Mudar kabilelerinden olan müşrikler vardır. Bizler Sana ancak haram aylar içinde ulaşabiliyoruz. O hâlde Sen bizlere öyle kestirme birtakım işler emret de, bizler onları işleyip yapmakla cennete girelim ve arkamızda kalanlarımızı da bu işleri yapmaya da’vet edelim! dediler.

Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) onları şöyle buyurdu:

— “Ben sizlere dört şeyi işlemeyi emrediyor ve dört şeyi de işlemeyi nehyediyorum: Ben sizlere Allah’a îmân etmeyi emrediyorum: Sizler Allah’a îmân etmek nedir, bilir misiniz? Allah’tan başka ilâh olmadığına (ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna) şehâdet etmek; namazı devamlı kılmak; zekâtı vermek; (ramazân orucunu tutmak), ganimetten beşte birini vermektir. Ben sizleri dört şeyden de nehyediyorum: Dubba ve nakîr denilen kaplarda, ziftlenmiş kaplarda ve hanteme denilen kapta (hurma yahut üzüm şırası) içmeyiniz.