"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 7058

7058 Âişe (r.anha) şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) tatlıyı sever ve balı da severdi. Ve kendisi ikindi namazını kıldırdığı zaman kadınlarından birinin yanına geçer ve onlardan birine yaklaşırdı. Bir kerresinde Omer’in kızı Hafsa’nın yanına girmişti. Onun yanında kalmakta olduğu zamandan daha fazla kaldı. Ben bu fazla kalmanın sebebini sordum. Sorduğum kimse bana:

— Hafsa’nın kavminden bir kadın, ona küçük bir tulum bal hediye etmiş, Hafsa da o baldan Rasûlüllah’a bal şerbeti içirmiş, dedi.

Ben de kendi kendime: Vallahi biz bunun için muhakkak bir hîle yaparız, dedim. Ve akabinde bunu Sevde bintu Zem’a’ya zikrettim ve ona şöyle talîmât verdim:

— Biraz sonra Rasûlüllah senin yanına girip de sana yaklaştığında, O’na hitaben “Yâ Rasûlallah! Meğâfir mi yedin?” dersin. O da sana: “Hayır!” diyecektir. Bunun üzerine sen de O’na: “Ya Sen’den bana gelen bu koku nedir?” diye sorarsın. -Rasûlüllah’a kendisinden çirkin koku hissedilmesi, kendisine şiddetli ve ağır gelirdi.- O da sana: “Hafsa bana bal şerbeti içirmişti!” diyecektir. Sen de O’na: “Öyle ise o balın arısı onu urfut ağacından toplamıştır!” dersin. Bana geldiğinde ben de böyle söyleyeceğim. Ve ey Safiyye! Sen de böyle söyle! dedim.

(Âişe bu ta’lîmâtın uygulama suretini şöyle anlattı:) Râsûlullah, Sevde’nin yanına girince, bunu söylersin dedim: Sevde dedi ki:

— Kendisinden başka hiçbir ilâh olmayıp ancak kendisi bulunan Allah’a yemîn ederim ki, Râsûlullah kapının önünde dururken, muhakkak senden korktuğumdan dolayı, senin bana söyle dediğin sözü çabucak söylemeye davranıyordum. Nihayet Râsûlullah bana yaklaşınca:

— Yâ Rasûlallah! Sen meğâfir zamkı mı yedin? dedim. Râsûlullah:

— “Hayır!” dedi. Ben:

— Sendeki bu koku nedir? dedim. Râsûlullah:

— “Hafsa bana bal şerbeti içirmişti” buyurdu. Ben:

— O balın arısı urfut ağacından toplamıştır! dedim.

(Âişe dedi ki:) Râsûlullah, benim yanıma girdiğinde, ben de kendisine bunun gibi söyledim. Safiyye’nin yanına girdiğinde de, Safiyye de O’na böyle söyledi. Sonra Rasûlüllah, Hafsa’nın yanına girince, o da kendisine:

— Yâ Rasûlallah! Sana bal şerbetinden içireyim mi? dedi. Râsûlullah:

— “Hayır, benim için ona hiçbir ihtiyâç yoktur” buyurdu. Âişe dedi ki: Sevde bana:

— Subhânaltâhi, muhakkak biz, Rasûlüllah’a bal şerbetini haram ettik! diyordu.

Âişe dedi ki: Ben de ona:

— Sus! dedim.