"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 5773

5773- Bize Alî ibn Abdillah el-Medînî tahdîs etti. Bize Sufyân ibn Uyeyne, ez-Zuhrî’den tahdîs etti. Bana Ubeydullah ibn Abdillah haber verdi ki, Ümmü Kays bintu Mıhsan (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Ben küçük bir oğlumla Rasûlüllah’ın huzuruna girdim. Ben bu oğlumu bademcik hastalığından dolayı tedâvîye tâbi’ tutmuştum. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

— “Niçin boğaz hastalığına böyle bir tedavi uygulamak suretiyle çocuklarınızın boğazını elle sıkıştırıp acıtıyorsunuz? Şu el-Ûdu’l-Hindî’yi kullanmağa devam ediniz. Çünkü bu Hind bitkisinde yedi türlü şifâ vardır, Zâtu’l-cenb hastalığının ilâcı da ondandır, O (uzre denilen boğaz) hastalığı için buruna çekilir. Zâtu’l-cenb hastalığı için de (su ile) hastaya ağızdan verilip içirilir.”

es-Sufyân dedi ki: Ben ez-Zuhrî’den işittim, şöyle diyordu: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bize iki devayı (yani içirilecek ve buruna çekilecek olan ikisini) beyân etti de, o yediden kalan beş tanesini beyân etmedi. Hadîsin râvîsi Alî ibn Abdillah el-Medînî dedi ki: Ben Sufyân’a:

— Ma’mer ibn Râşid: “Ben çocuğu boğazından elimle sıkıp ameliyat yaptım” şeklinde söylüyor, dedim.

Suf yân:

— “A’laktu aleyhi” ta’bîrini ezberlemedi, o ancak “A’laktu anhu” şeklinde söylemiştir. Ben bunu ez-Zuhrî’nin ağzından alıp ezberledim, dedi ve Sufyân, kendi damağına elini sokarak, çocuğun, parmakla ağzının içinin sıkılıp oğulmasını vasfetti. Bununla da ancak çocuğun ağzının tavanının, yani damağının parmağiyle yukarı kaldırılmasını gösterip anlatmak istiyordu (oraya bir şey yapıştırıp sürülmesini değil).

Ve:

— ”A’lıkû anhu şey’en = Ondan birşeyi (bir belâyı) izâle ediniz” demedi, dedi.