"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 5767

5767 Bize Husayn (ibn Abdirrahmân el-Vâsıtî), Âmir ibn Şerâhîl eş-Şa’bî’den tahdîs etti ki, İmrân ibn Husayn (radıyallahü anh): Rukye tedâvîsi ancak göz değmesinden ve zehirli (hayvan sokmasin)dan olur, demiştir.

(Husayn ibn Abdirrahmân şöyle dedi:) Ben bu sözü, Saîd ibn Cubeyr’e zikrettim. O şöyle dedi: Bize İbn Abbâs radıyallahü anhüma şöyle tahdîs etti: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

— “Bana bütün ümmetler arzolunup gösterildi: Bir iki peygamber, yanlarında onar, yirmişer, otuzar, kırkar ümmetleriyle beraber önümden geçmeğe başladılar. Bir peygamber de yanında bir ümmeti bile olmaksızın geçti. En sonu uzaktan büyük bir karaltı gösterildi. Bu kalabalık karaltı nedir? Bu, benim ümmetim midir? diye sordum. Bu, Mûsâ Peygamber’le kavmidir! diye cevâb verildi. Sonra bana: Ufka bak! denildi. Bakınca ufku dolduran büyük karaltı gördüm. Sonra bana semâ ufuklarının şurasına ve bu tarafına bak! denildi. Bir de baktım ki, büyük bir karaltı baştanbaşa ufku doldurup kaplamış. Bana: Bu senin ümmetindir. Bunlardan yetmişbin kişi hesaba çekilmeksizin cennete girecektir, denildi.”

Bu hitabesinden sonra Rasûlüllah odasına girdi. Ve (hesaba çekilmeden cennete gireceklerin vasıfları hakkında) mecliste bulunanlara birşey söylemedi. Artık meclistekiler dağıldı. (Ve şöyle münazara ediyorlardı:)

— Biz, Allah’a îmân ve Rasûlü’ne ittibâ eden kimseleriz. Artık biz, cennete hesâbsız girecek kimseleriz..

Yâhud:

—O bahtiyarlar evlâdlarımızdır, onlar İslâm camiası içinde doğmuşlardır. Biz ise Câhiliyet devrinde doğduk, diyorlardı.

Bu münazara Peygamber’e ulaşınca, odasından dışarı çıktı ve:

— “Cennete hesaba çekilmeksizin girecek mü’minler, efsun etmeyenler, teşe’üm etmeyenler, şifânın (Allah’tan olduğuna inanıp) dağlamaktan olduğuna inanmayanlar ve her hususta Allah’a dayanıp güvenenlerdir” buyurdu.

Bunun üzerine Ukâşe ibnu Mıhsan:

— Yâ Rasûlallah! Ben onlardan mıyım? diye sordu. Rasûlüllah:

— “Evet onlardansın!” buyurdu. Sonra başka birisi ayağa kalktı da:

— Ben de onlardan mıyım? dedi.

Rasûlüllah ona:

— “Bu hususta Ukâşe senden öne geçti!” buyurdu