"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4818

4818 ez-Zuhrî şöyle demiştir: Bana Saîd ibnu’l-Müseyyeb ile Ebû Seleme ibnu Abdirrahmân haber verdiler ki, Ebû Hureyre (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Allah: “Sen en yakın hısımlarına azâbı haber verip uyar” âyetini indirdiği zaman Rasülullah (sallallahü aleyhi ve sellem) ayağa kalktı da şöyle hitâb etti:

— “Ey Kureyş topluluğu! (Yâhud buna benzer bir hitâb kelimesiyle.) Müslüman olup nefislerinizi Allah’ın azabından satın alınız. Ben Allah’ın azabından hiçbirşeyi sizden men edemem. Ey Abde Menâf oğulları! Sizden de ben Allah’ın azabından hiçbirşeyi def’ edemem! Ey Abbâs ibne Abdilmuttalib! Senden de Allah’ın azabından hiçbir parçasını men’ edemem. Ey Allah Elçisi’nin halası Safiyye! Senden de ben Allah’ın azabından bir kısmını olsun def edemem. Ey Muhammed’in kızı Fâtıma! Malımdan ne dilersen iste (veririm, fakat) Allah’ın azabından bir parçasını bile senden savıp def’ edemem” buyurdu.

Bu hadîsi rivayet etmekte Buhârî’nin şeyhi Ebû’l-Yemân’a Esbağ ibnu’l-Ferec mutâbaat etmiştir. Buhârî’nin diğer üstadı Esbağ da Abdullah ibn Vehb’den; o da Yûnus ibnu Yezîd el-Eylî’den; o da İbnu Şihâb ez-Zuhrî’den olmak üzere rivayet etmiştir.