"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4736

Yüce Allah’ın Şu Kavli: “Ya’kûb: Hayır, nefisleriniz sizi aldatıp bir işe sürüklemiş. Artık (bana düşen) güzel bir sabırdır, dedi” (Âyet: 18)

“Sevvelet”, “Süsledi” demektir.

4736 Yûnus ibn Yezîd el-Eylî tahdîs edip şöyle dedi: Ben ez-Zuhrî’den işittim. O da şöyle dedi: Ben Urve ıbnu’z-Zubeyr’den, Saîd ibnu’l-Müseyyeb’den, Alkame ibn Vakkaas’tan ve Ubeydullah ibnu Abdillah’tan, iftiracılar onun hakkında söylediklerini söyledikleri ve Allah’ın da kendisini berî kıldığı zamanki Peygamber’in zevcesi Âişe hadîsini işittim. Bu dört râvîden herbiri bana bu hadîsten birer bölümü tahdîs ettiler. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), Âişe’ye hitaben:

— “Eğer sen bu isnâdlardan berî isen, yakında Allah seni beri kılar. Ve eğer böyle bir günâha yaklaştınsa Allah’tan mağfiret iste ve Allah’a tevbe et” buyurdu.

Âişe dedi ki: Ben de şunları söyledim:

— Vallahi ben bu vaziyette bir misâl bulamıyorum, ancak Yûsuf’un Bâbası Ya’kûb’u örnek buluyorum: (Yûsuf’un kardeşleri Yûsuf’un gömleği üzerinde yalan bir kan lekesi getirdikleri zaman) Ya’kûb, oğullarına: Hayır, nefisleriniz size bir işi süslemiş, bir fitneye sürüklemiş. Artık bana düşen güzel bir sabırdır. Sizin şu anlatışınıza karşı yardımına sığınılacak, ancak Allah’tır, dedi.

Bu esnada Allah: “O uydurma haberi getirenler içinizden bir zümredir, onu sizin için bir şerr sanmayın; bilakis o sizin için bir hayırdır” kavlinden i’tibâren on âyeti indirdi (en-Nûn 11-20)