"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4231

4231- İbn Şihâb şöyle demiştir: Bana Urvetu’bnu’z-Zubeyr haber verdi ki, Peygamber’in zevcesi Âişe (r.anha) şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) mü’min kadınlardan muhacir olup gelenleri şu âyet ile imtihan ediyordu:

‘Ey Peygamber, mü ‘min kadınlar -Allah ‘a hiçbirşeyi eş tutmamaları, hırsızlık yapmamaları, zina etmemeleri, evlâdlarını öldürmemeleri, elleriyle ayakları arasından bir iftira düzüp getirmemeleri, (emredeceğin) herhangi bir iyilik hususunda sana âsî olmamaları şartıyle- sana bey’atleşmeye geldikleri zaman, bey’atlerini kabul et. Onlar için Allah’tan mağfiret isteyiver. Çünkü Allah çok mağfiret edici, çok merhamet eyleyicidir” (el-Mümtehine: 12).

Yine amcasından o, yânı İbn Şihâb: O zaman Allah’ın, kendi Rasûlü’ne, müşrik erkeklerin mü’min olarak hicret etmiş kadınlarına yaptıkları mehr ve diğer harcamaları müşrik erkeklere geri vermesini emrettiği haberi de bize ulaştı, demiştir. Ve yine bize Ebû Basîr kıssası da ulaştı, deyip o hadîsi de uzunluğu ile zikretmiştir.