"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4190

Bu, Mureysî’ gazvesidir. İbn İshâk: Bu, altıncı senede yapıldı, demiştir. Mûsâ ibn Ukbe ise, dördüncü senededir, demiştir. en-Nu’mân ibn Râşid, ez-Zuhrî’den: Ifk hadîsi el-Mureysî’ gazvesinde oldu, demiştir.

4190 Abdullah ibnu Muhayrîz şöyle demiştir: Ben mescide girdim, orada Ebû Saîd el-Hudrî’yi gördüm, onun yanına oturdum da ona azl mes’elesini sordum. Ebû Saîd şöyle cevâb verdi:

— Biz Musta’lık oğulları gazvesinde Rasûlüllah ile sefere çıktık. Neticede Arab esirlerinden birçok kadın esirlere kavuştuk. O günlerde kadınlara karşı arzumuz artmış ve bekârlık bizlere çok şiddetli olmuştu. (Esir kadınlara yaklaşmak, fakat çocuk yapmamak için) azl etmeyi düşünüp, azletmek istiyorduk. Ancak Rasûlüllah aramızda iken (bunun hükmünü) O’na sormadan nasıl azl ederiz? Dedik de, bu meseleyi Rasûlüllah’tan sorduk. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

— “Bu fiili yapmamanız, üzerinize vâcib değildir -yahut: Bunu yapmanızda üzerinize bir be’s yoktur-. Allah’ın ilminde kıyâmet gününe kadar meydana gelecek olan her canlı nefis, muhakkak dünyâya gelecektir” buyurdu.