"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 2837

Ve Yüce Allah’ın şu kavli: “… Kim evinden Allah’a ve O’nun Rasûlü’ne muhacir olarak çıkıp da sonra kendisine ölüm yetişirse, muhakkak ki onun mükâfatı Allah’a düşmüştür; Allah çok mağfiret edici, çok merhamet eyleyicidir” (en-Nisâ: ıoo).

“Vakaa” Vâcib oldu, demektir.

2837 O da Enes ibn Mâlik’ten tahdîs etti ki, teyzesi Mılhân kızı Ümmü Haram şöyle demiştir: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir gün bana yakın bir yerde uyudu, sonra gülümseyerek uyandı. Ben:

— Seni güldüren nedir ki? Dedim. O, şöyle dedi:

— “Ümmetimden bir takım insanlar şu gök deniz üstünde, hükümdarların tahtlarına kuruldukları gibi gemilere binerek deniz harbine giderlerken ru’yâmda bana gösterildiler (de ona güldüm)” dedi.

Ümmü Haram:

— Beni de o deniz gazilerinden kılması için Allah’a duâ ediver, dedi.

Peygamber de onun için duâ etti. Bundan sonra Peygamber ikinci defa uyudu. Sonra yine gülümseyerek uyandı. Ümmü Haram da O’na:

— Seni güldüren nedir? Dedi.

Peygamber de ona evvelki gibi cevâb verdi. (Bu sefer kara ordusunun cihâda gittiklerinin kendisine gösterildiğini söyledi.) Ümmü Haram:

— Beni de onlardan kılmasını Allah’a duâ ediver! Dedi. Peygamber:

— “Sen birincilerdensin” buyurdu.

Sonraları Ümmü Haram, kocası Ubâdetu’bnu’s-Sâmit’in beraberinde, müslümânların Muâviye kumandasında gemilere binip çıktıkları ilk deniz gazasına bir gazî olarak çıktı. Nihayet o gaziler gazvelerini bitirip Şam’a inmek üzere dönerlerken, Ümmü Harâm’a binmesi için bir hayvan getirildi. Hayvan Ümmü Harâm’ı yere çarptı; o da bundan öldü.