"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 2828

Müennes ve müzekker işaret isimleriyle “Şu benim yolumdur” denilir.

Ebû Abdillah el-Buhârî: “Guzzen (Gâzîler)” cem’idir; bunun müfredi “Gâzin”dir. “Hum derecâtun inde’llah” (Âlu İmrân: 163) “Onlar Allah indinde derece derecedirler” demektir.

2828- Bize Yahya ibn Salih tahdîs edip şöyle dedi: Bize Fulayh, Hilâl ibn Alî’den; o da Atâ ibn Yesâr’dan tahdîs etti. Ebû Hureyre (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Herkim Allah’a ve O’nun Rasûlü’ne îmân eder de namaz, kılar, ramazânda oruç tutarsa onu cennete girdirmek Allah üzerine bir hakk olur. O kimse ister Allah yolunda cihâd etsin, isterse içinde doğduğu toprağında otursun.”

Bunun üzerine sahâbîler:

— Yâ Rasûlallah, bu haberi insanlara müjdelemez miyiz? Dediler. Rasûlüllah:

— “Şübhesiz cennette yüz derece vardır. Allah onları Allah yolunda mücâhede edenler için hazırlamıştır. İki derece arasındaki uzaklık, gökle yer arasındaki uzaklık gibidir. Siz Allah’tan (cennet) istemek dilediğinizde, O’ndan Firdevs’i isteyin! Çünkü o, cennetin en ortası (yânı en faziletlisi) ve en yücesidir”.

Râvî Yahya ibn Salih şöyle demiştir: Öyle sanıyorum ki üstadım Fulayh : “Fidevsin üstünde Rahman’ın arşı vardır” demişti.