"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 813

813 Bize Sufyân ibn Uyeyne birçok kerre ez-Zuhrî’den tahdîs etti. O şöyle demiştir: Ben Enes ibn Mâlik’ten işittim, şöyle diyordu: Rasûlüllah bir defasında attan düştü – Sufyân “min feresin” yerine belki “an feresin” demiştir – de sağ tarafı berelendi. Bizler hasta ziyareti yapmak üzere yanına girdik. Derken namaz vakti geldi. Peygamber bize oturduğu hâlde namaz kıldırdı, biz de oturduk. Sufyân bir kerre de: Biz de oturarak namaz kıldık şeklinde söyledi. Peygamber namazı bitirince: “İmâm ancak kendisine uyulmak için imâm yapılmıştır. Binâenaleyh imâm tekbîr aldığında, siz de tekbîr alınız. Rukû’a vardığında, siz de rükû’a varınız. Rukû’dan başını kaldırdığında siz de kaldırınız. Semiallâhu limen hamideh dediği zaman, Rabbena ve leke’l-hamdu deyiniz. Secde ettiğinde siz de secde ediniz” buyurdu.

Sufyân ibn Uyeyne, tilmizi Alî ibn Abdillah’a: Ma’mer ibn Râşid de hadîsi bunun gibi mi getirdi? diye sordu. Alî ibn Abdillah: Evet, dedim. Sufyân: Vallahi Ma’mer, Zuhrî’den sağlam, sahîh bir ezberleme ile ezberlemiştir. Zuhrî de Ma’mer’in söylediği gibi Ve leke’l-hamdu demiştir, dedi.

Sufyân: Ben de Zuhrî’den, onun, sağ yanından berelendi dediğini ezberledim. Biz İbn Şihâb ez-Zuhrî’nin yanından çıktığımızda İbn Cureyc: Ben de Zuhrî’nin yanında bulunduğum hâlde, sağ bacağından berelendi dedi.