Yüce Allah’ın: “Boşanmış kadınlar kendi kendilerine üç hayız ve temizlenme müddeti beklerler, eğer onlar Allah’a ve âhiret gününe inanıyorlarsa, Allah’ın, kendi rahimlerinde yarattığı (hayzı ve hamli) gizlemeleri onlara halâl olmaz… ” (Bakara: 228) kavlinden dolayı hayız müddeti, haml müddeti ve hayızdan mümkin olabilecek şey (yânı tekrar) hususunda kadınların tasdik olunacakları şeyler.
Ali’den ve Şurayh (98)’dan zikrolunur ki, eğer bir kadın dîninden (ve emînliğinden) râzı olunacak nevi’den kendi hususiyetlerine vâkıf bulunan kadınlardan, bir ayda üç hayz gördüğüne beyyine getirirse, tasdik olunur.
Atâ ibn Ebî Rebâh: Kadının iddet içindeki hayızları iddetten önce âdeti olan hayızlarıdır, demiştir.
Ibrâhîm Nahaî de buna kaail olmuştur. Ve Atâ: Hayzın en azı bir gün, en çoğu da on beş gündür, demiştir.
Mu’temir ibn Süleyman, babasından, şöyle dedi: Ben İbn Sîrîn’e temizliğinden sonra on beş gün kan gören kadını sordum. O: Kadınlar bunu daha iyi bilicidir, dedi.
326 Ben Hişâm ibn Urve’den işittim, şöyle dedi: Bana babam, Âişe’den haber verdi ki (o, şöyle demiştir): Fâtıma bintu Ebî Hubeyş, Peygamber’e sorup: Ben istihâzaya ma’rûz kılınıyorum, temiz olamıyorum. Binâenaleyh ben namazı terk edeyim mi? dedi. Peygamber: “Hayır, çünkü bu bir damardır. Lâkin sen namazı, içinde hayızlı bulunduğun günler kadar terk et, sonra yıkan ve namaz kıl” buyurdu.