"Enter"a basıp içeriğe geçin

Avesta’nın Toplanması – Avesta

Parth kralı I. Vologases” (MÖ yaklaşık 80-51) Avesta’nm muhafaza edil­mekte olan dağınık haldeki yazılı ve şifahi bölümlerinin bir araya getiril­mesini emretti. Bilgi yetersizliğinden dolayı, bu derleme toplama farazi bir niteliğe sahiptir. I. Ardeşir döneminde (MS 226-240/1) metinler rahip Tan­sara’nm gözetimi altında toplandı ve II. Şapur13 (MS 309-379) döneminde de Yüksek rahip Adarbad Mahraspandan tarafından tekrarlandı. Yeni nüsha Hüsrev I. Anuşirvan (MS 531-579) döneminde ortaya çıktı.

Sonuç olarak, 21 nask (kitap, cilt) oluşturan 348 bölüm bir araya getirildi. Pehlevi geleneğine göre, bu sayı Zerdüşt’ün kral Viştaspa’ya sun­duğu naskların sayısıydı. İran’ın Arap fethinden sonra Avesta’mn sadece “Vendidad” adındaki tek bir kitabı ve diğer kısımların bölümleri tamamen korundu. Avesta’nm bize ulaşan en eski eski el yazısı nüshası 1278 tarihlidir.

Bölümlerinin düzeni birbirlerinden farklı olan iki Avesta nüshası bu­lunmaktadır. “Vendidad-sade” (“sade Vendidat”, diğer deyişle, yorumsuz) temel metinden ismini alan birinci varyant, dini törenlerin gerçekleştiril­mesi sırasında okunmak içindi. Aynı zamanda “Visperad” ve “Yasna”yı da kapsamakta. İkinci varyant, düzenli çalışma için hazırlanmış olup iki kita­ba, bölümlere ve kıtalara ayrılıyor ve genel bir derleme isme Zend-Avesta” kaynaklık eden Orta Farsça yorumlar da buna eşlik ediyorlardı.