"Enter"a basıp içeriğe geçin

Zerdüştilerin Kutsal Kitabı Avesta

Avesta Zerdüştilerin Kutsal Kitabı dünya medeniyetinin yazılı tari­hinde en saygın eserlerden biridir. Bin yıllar içinde Avesta kitapları yeniden yazıldı, tercüme edildi ve nesilden nesile aktarıldı.

Avesta kutsal Zerdüşti kanonik metinlerinden geriye kalanların derle­mesi. Versiyonlardan birine göre, dini metinlerin bütün külliyatı 1200 bölümden oluşuyordu ve Milattan bin yıl önce altın rengi tahtaların üzerine yazılmıştı. Başka bir versiyona göre, yazılı metinler 1200 öküz derisi üzerine altın harflerle yazılmıştı. Mevcut Aves­ta koleksiyonunda bunların sadece küçük bir kısmı yer almaktadır. Yunan işgali döneminde metinler kayboldu. Söylentiye göre, Avesta MÖ yaklaşık 330 yılında Büyük İskender tarafından yakılmıştı.

Metin analizleri, Avesta’nın farklı bölümlerden oluştuğunu doğrulamaktadır. Muhtelif dönemlerde İran’ın farklı yerlerinde bir araya getirildikleri görülmektedir. Avesta’nın en eski bölümleri daha Zerdüşt ha­yatta iken ortaya çıkmışlar, diğerleri ardılları ve rahipler tarafından yazıya geçirilmiş ya da eklenmişlerdir.