"Enter"a basıp içeriğe geçin

Peygamber Zerdüşt – Avesta

Spitama ailesinden gelen Peygamber Zerdüşt Paourusaspa ile Dughdöva’nın oğluydu. Zerdüşt’ün yaşa­mına ilişkin tarihleri tam olarak tespit etmek imkansızdır; ancak araştır­macıların çoğunluğu peygamberin on onbir ve altıncı yüzyılları arasında yaşadığını varsayıyorlar. Zerdüşt’ün çocukluğu ve sonraki yaşamına dair ge­leneksel anlatılar mucizelerle doludur. Örneğin, ağlayarak değil de, gülerek doğduğu söylenir.

Aynı zamanda hem bir rahip hem peygamber olan, di­nin tek kurucusu Zerdüşt otuzlu yaşlarında vahiy almıştır. Dini metinlerde bu olay şöyle tasvir edilir: Zamanında Zerdüşt şafak vakti, bahar bayramı için haoma hazırlığı için su almaya nehir kıyısına gitti. Kovayı suyla doldu­rup kıyıya döndüğünde, ışıldayan bir Varlık Vohu Manah göründü ve Zerdüşt’ü, vahyi alacağı Ahura Mazda ve diğer beş ışıldayan Varlığa getirdi.

Zerdüşt sadece Ah ura Mazda’ya tapınmakla kalmadı, onun bütün iyi şeylerin Yaratıcısı, ya­ratılmamış olan ve ezelden beri varolan tek Tanrı olduğunu ilan etti. Zer­düşt, “daeva” ismini sadece, ahlak sahibi ahuralarla karşılaştırarak, yıkıcı tanrılar için kullandı. Buna karşın, bir kısım İrani kabilelerde olduğu gibi Hindistan’da da daevalara tanrılar olarak saygı duyuluyordu. Bundan böy­le, Zerdüştilik, örneğin Mithra, Haoma, Anahita gibi bir kısmı Zerdüşt tanrıları tarafından reddedilen bir inancı restore etti.