"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 7618

Ebû Hureyre söyledi ki, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem):

“Yüce Allah: Kulum beni zikrettiği ve iki dudağını benim ismimle hareket ettirdiği zaman, ben kulumun berâberindeyimdir, buyurdu” demiştir.

7618 Bize Ebû Avâne, Mûsâ ibn Ebî Âişe’den; o da Saîd ibn Cubeyr’den tahdîs etti ki, İbn Abbâs radıyallahü anhüma: Yüce Allah’ın “Onunla dilini hareket ettirme” kavli hakkında şöyle demiştir:

— Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) indirilen âyetlerin zabtı yüzünden güçlük çeker, bundan dolayı çok kerreler dudaklarını kımıldatırdı.

Râvî Saîd ibn Cubeyr dedi ki: Bunu söylerken İbn Abbâs bana:

— İşte bak, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) dudaklarını nasıl kımıldatıyor idiyse, ben de sana öylece kımıldatıyorum, dedi.

Saîd ibn Cubeyr de: Ben de sana İbn Abbâs’ın dudaklarını nasıl kımıldatıyor idiyse, dudaklarımı öylece kımıldatıyorum, dedi ve dudaklarını hareket ettirdi, dedi.

— Bunun üzerine Azîz ve Celîl olan Allah O’na “Onu acele etmen için dilini onunla depretme. Onu (göğsünde) toplamak, onu (dilinde akıtıp) okutmak şübhesiz bize âiddir. Öyleyse biz onu okuduğumuz vakit, sen onun kıraatine uy. Sonra onu açıklamak da hakikat bize âiddir” (el-Kıyâme: 16-19) âyetlerini indirdi.

ibn Abbâs “Cemuhu”yu: “Onu senin göğsünde toplamak bize âiddir. Sonra sen onu okursun. Biz onu Cibril’in diliyle okuduğumuz vakit sen onun okuyuşuna tâbi’ ol” demektir, dedi.

Yine İbn Abbâs: “Sen onu dinle ve sus. Sonra onu sana okutmak da bize âiddir” buyurdu, dedi.

— İşte artık bundan sonra Cibril aleyhi’s-selâm kendisine geldiği zaman susup onu dinler, Cibril gidince, getirmiş olduğu âyetleri nasıl okutmuşsa, Peygamber de öylece okurdu.