"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 7522

7522- Bize Kabîsa tahcüs etti. Bize Sufyân es-Sevrî, babası Saîd ibn Mesrûk’tan; o da Ebû Nuaym’dan yahut Ebû Nu’m’dan -râvî Kabîsa şekk etmiştir- tahdîs etti. Ebû Saîd el-Hudrî (radıyallahü anh): Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e bir parça altın gönderildi de, kendisi bu altını dört kimse arasında taksîm etti, demiştir.

Ebû Saîd el-Hudrî (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Alî ibn Ebî Tâlib (radıyallahü anh) Yemen’de bulunduğu sırada Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e toprağı içinde altın ma’deni göndermişti. Peygamber bu altını el-Akra’ ibnu Habis el-Hanzalî, sonra Mucâşi’ oğullarından biri ve Uyeyne ibn Bedr el-Fezârî ile Alkame ibnu Ulâse el-Âmirî arasında, sonra Kilâb oğulları’ndan biri ile Zeyd el-Hayl et-Tâî arasında, sonra Nebhân oğulları’ndan biri arasında taksîm etti. Bu taksîm sebebiyle Kureyş ile Ensâr öfkelendiler ve:

— Rasûlüllah bizleri terkediyor da Nech ahâlîsinin seyyidlerine veriyor! dediler. Rasûlüllah:

— “Ben ancak (İslâm’da sebat etmeleri için) onları alıştırıyorum!” buyurdu.

Bu sırada iki gözü çökük, alnı yüksek, sakalının kılları bol, elmacık kemikleri çıkık, başı tıraşlı bir kişi geldi de:

— Yâ Muhammed, Allah’tan kork! dedi. Bunun üzerine Peygamber:

— “Ben Allah’a âsî olduğum takdirde, O’na kim itaat eder? O beni Yer halkı üzerine emîn kılıyor, sizler beni emîn saymıyor musunuz?” buyurdu.

O topluluktan bir adam Peygamber’e i’tirâz edeni öldürmek istedi. Zannederim ki, o öldürmek isteyen kişi Hâlid ibnu’l-Velîd idi. Peygamber onu bundan men’ etti. Sonra o Peygamber’e i’tirâz eden adam arkasına dönüp gittiği zaman, Peygamber şöyle buyurdu:

— “Şunun soyundan öyle bir kavim türeyecektir ki, onlar Kur’ân okuyacaklar, fakat Kur’ân onların boğazlarından öteye geçmiyecek. Onlar -ok avı delip çıktığı gibi- islâm’dan çıkacaklar; onlar İslâm ahâlîyi öldürecekler de putlar ehlini bırakacaklardır. Eğer ben onların zamanına erişmiş olsaydım, muhakkak onları Âd kavminin öldürülüşü gibi öldürürdüm!”.