"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 7386

7386 Bana İbrâhîm ibn Yezîd et-Teymî tahdîs etti. Bana Yezîd ibn Şurayh tahdîs edip şöyle dedi: Alî ibn Ebî Tâlib bizlere pişirilmiş tuğladan yapılmış bir minber üzerinde hutbe yaptı. Üzerinde, kınında asılı bir sahîfe bulunan bir kılıç vardı.

Alî:

— Vallahi bizim yanımızda okunan hiçbir yazı yoktur, ancak Allah’ın Kitabı ve bir de şu sahîfedeki şeyler vardır, dedi ve sahîfeyi açtı.

İçinde diyet develerinin yaşlan ile “Medine Aîr Dağı ‘ndan şuraya kadar haremdir. Kim Medine’nin bu haremi içinde bir bid’at çıkarırsa, Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların la’neti onun üzerine olsun. Allah o kimseden hiçbir sarf ve adl kabul etmesin!” hadîsi, bir de “Müslümanların emânı birdir. O emânı müslümânların (kadın ve köle nev’inden) en aşağı bir ferdi de üzerine alır. Her kim bir müslümânın verdiği ahdi bozarsa, Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların la’neti onun üzerine olsun. Allah o kimseden hiçbir sarf ve hiçbir adl kabul etmesin!”

Yine o sahîfede “Her kim de kendi efendilerinden başka bir kavmi, efendilerinin izni olmaksızın velî ve efendi edinirse, Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların la’neti onun aleyhine olsun; Allah ondan hiçbir sarf ve hiçbir adl kabul etmesin!” hadîsi yazılmıştır.