"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 7378

7378 Bize Abdulmelik ibn Umeyr tahdîs etti ki, el-Mugîre’nin âzâdlısı ve kâtibi olan Verrâd şöyle demiştir: Muâviye, el-Mugîre’ye: “Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’ın namazdan sonra okuduğunu işittiğin şeyi bana yaz!” diye mektûb gönderdi. el-Mugîre de ona şöyle yazdı:

— Allah’ın Peygamberi (sallallahü aleyhi ve sellem) her (farz) namazdan sonra şunu söylerdi: “Lâ ilahe ille’llâhu vahdehu lâ şerike lehu. Lehu’l-mulku ve lehu’l-hamdu ve huve ala külli şey’in kadir. Allâhumme lâ mania limâ a’teyte velâ mu’tiye limâ mena’te velâ yenfau ze’l-ceddi minke’l-ceddu (Tek Allah’tan başka ilâh yoktur, O’nun hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’nundur. Hamd O’na mahsûstur. Herşeye kudreti yeten de O’dur. Allah’ım, Sen’in verdiğine mâni’ olabilecek hiç yok, vermediğini verebilecek de hiç yok. Baht ve sâmân sahibinin baht ve samanı Sen’in lütuf ve ihsanının yerine geçip de kendisine fayda vermez)”

el-Mugîre, Muâviye’ye mektubunda şunu da yazdı:

— Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir de kîl ve kaalden, çok çok suâlden, mal telef etmekten nehyeder idi. Yine Rasûlüllah, analara itaatsizlikten, kızları diri diri gömmekten, verilecek şeyi vermemekten, almak hakkı olmayan şeyi istemekten de nehyederdi.