"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 7277

7277 Bize Ebû Hazım el-Medînî tahdîs etti ki, Sehl ibn Sa’d es-Sâidî şöyle demiştir: Medine civarındaki Ensâr’dan Amr ibn Avf oğulları arasında bir kavga vardı. Bu kavga Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e ulaştı. Peygamber öğle namazını kıldıktan sonra, onların aralarını düzeltmek üzere yanlarına gitti. Nihayet ikindi namazı vakti gelince müezzin Bilâl ezan okudu, ikaamet etti ve Ebû Bekr’e namazı kıldırması için emretti. Ebû Bekr öne geçip namaza durdu. Ebû Bekr namaz içinde iken Peygamber geldi, insanların safflarını yara yara nihayet Ebû Bekr’in arkasına geldi ve ona yakın olan saffın içine geçip namaza durdu.

Sehl dedi ki: İnsanlar (Ebû Bekr’e Peygamber’in gelişini haber vermek için) el çırptılar. Ebû Bekr ise namaza girdiği zaman, namazı bitirinceye kadar yüzünü başka tarafa çevirmezdi. Ebû Bekr cemâatin kendisi üzerine el çırpmasının durdurulmamasını görünce başım çevirdi ve Peygamber’i arkasında namaza durmuş gördü. Peygamber Ebû Bekr’e, namazını kıldırmağa devam et, diye işaret etti ve eliyle de yerinde durmasını işaret eyledi. Ebû Bekr yerinde birazcık eğlendi de Peygamber’in “Yerinde dur” sözünden dolayı Allah’a hamdediyordu. Sonra Ebû Bekr geri geri yürüyerek saffa girdi. Peygamber, Ebû Bekr’in geri çekildiğini görünce öne geçti ve Peygamber böylece insanlara bu namazı kıldırdı. Namazı bitirince:

— “Yâ Ebâ Bekr! Ben sana yerinde olup namaza devam etmeni işaret ettiğim zaman seni yerinde durmaktan men’ eden neydi?” diye sordu.

Ebû Bekr:

— Ebû Kuhâfe oğlu için Peygamber’in önünde imamlık yapması lâyık olmaz, dedi.

Bundan sonra Peygamber, cemâate:

— “Namazda iken size herhangibir iş ârız olursa erkekler tesbîh etsin, kadınlar da el çırpsın!” buyurdu.