"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 6605

6605 Bize Şu’be, el-Mugîre ibnu’n-Nu’mân’dan; o da Saîd ibn Cubeyr’den tahdîs etti ki, İbn Abbâs radıyallahü anhüma şöyle demiştir. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bizim aramızda ayağa kalktı da hutbe yaparak şöyle buyurdu: “Muhakkak sizler yahnayaklılar, çıplaklar olarak toplanacaksınız. ‘

…İlk yaradışa nasıl başladıksa, üzerimizde hakk bir va’d olarak yine onu iade edeceğiz. Hakikatte failler biziz!’ (el-Enbiyâ: 104)

Mahlûklar içinde kıyâmet gününde ilk olarak elbise giydirilecek kimse İbrahim’dir. Şu da muhakkak ki ümmetimden birtakım adamlar getirilecek de onlar yakalanıp sol tarafa (cehennem tarafına) götürülecekler. Hemen ben:

— Yâ Rabb! Onlar benim sahâbîlerimdir! derim. Allah bana:

— Sen onların senden sonra dînde ne bid’atler meydana getirdiklerini bilmezsin! der.

Ben de Allah’ın sâlih kulunun (Meryem oğlu İsâ’nın) dediği gibi (şöyle) derim: ‘Ben içlerinde bulunduğum müddetçe üzerlerinde bir murâkıb idim. Fakat vaktâ ki Sen beni (içlerinden) aldın, üstlerinde murakıb ancak Sen kaldın. Ve zâten Sen herşeye hakkıyle şâhidsin. Eğer kendilerine azâb edersen, şübhe yok ki, onlar Sen’in kullarındır. Eğer onları mağfiret edersen, yine şübhesiz ki, mutlak gâlib ve yegâne hüküm ve hikmet sahibi olan da Sen’sin!’ (el-Mâide: 117-118).”

Dedi ki: “Bunun üzerine bana:

— Bunlar ökçelerine basarak geri dönmüş mürtedler olmakta devam etmişlerdir, denilir”.