"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 6393

6393 Bize Zuheyribn Muâviye tahdîs etti. Bize Ubeydullah ibn Omer tahdîs etti. Bana Saîd ibnu Ebî Saîd el-Makburî, babasından tahdîs etti ki, Ebû Hureyre (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

“Sizin biriniz döşeğine gireceği zaman izârının iç tarafıyle döşeğini silksin. Çünkü o kimse, kendisinin ardından döşeğine hangi mahlûkun girdiğini bilmez- Silktikten sonra şu duayı söyler:

Bismike Rabbi, veda’tu cenbî, ve bike erfeuhû, İn emsekte nefsî ferhamhâ, Ve in erseltehâ fahfezhâ bimâ tahfezu bihî ibâdeke’s- sâlihîn.

(= Rabb’im, ancak Sen’in isminle yan tarafımı yatağıma koydum. Sen’in isminle de kaldırırım. (Ey Rabb’im!) Eğer canımı tutup alacaksan, nefsime merhamet ihsan eyle! Eğer salıverip hayâtta bırakacaksan, hayâtımı sâlih kullarını muhafaza ettiğin himayenle muhafaza eyle!)”

Ubeydullah’tan rivayet etmekte Ebû Demre ile İsmâîl ibn Zekeriyyâ da Zuheyr ibn Muâviye’ye mutâbaat etmişlerdir. Yahya ibn Saîd ile Bişr de Ubeydullah’tan; o da Saîd el-Makburî’den; o da Ebû Hureyre’den; o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den söylediler. Bu hadîsi İmâm Mâlik ile İbnu Aclân da Saîd el-Makburî’den; o da Ebû Hureyre’den; o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den olmak üzere rivayet etmişlerdir.