"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 6315

6315 Bize Sufyân ibn Uyeyne, Abdullah ibn Tâvûs’tan; o da babası Tâvûs ibn Keysân’dan tahdîs etti ki, İbn Abbâs radıyallahü anhüma: Ben Ebû Hureyre’nin sözünden daha çok küçük günâha benzer birşey görmedim, demiştir.

H ve bana Mahmûd tahdîs etti. Bana Abdurrazzâk haber verdi. Bize Ma’mer ibn Râşid, İbn Tâvûs’tan; o da babasından haber verdi ki, İbn Abbâs radıyallahü anhüma şöyle demiştir: Ben Ebû Hureyre (radıyallahü anh).’nin Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den rivayet ettiği hadîsteki kadar küçük günâha çok benzer hiçbirşey işitmedim. Ebû Hureyre, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in şöyle buyurduğunu söyledi:

— “Allah, Âdem oğlu üzerine zinadan nasibini yazmıştır. Âdem oğlu (ezelde) takdir edilip yazılmış olan bu akıbete muhakkak erişecektir: Gözün zinası (yabancı kadına şehvetle) bakmaktır. Dilin zinası (halâl olmayan sözleri zevk alarak) konuşmaktır. Nefs de zina temenni eder ve buna arzu ve iştihâ besler (bu da nefsin zinâsıdır). Cinsiyet organı da bu organların hepsinin arzularını ya tasdik edip gerçekleştirir (fiile çıkarır) yahut bunları bırakarak yalanlar”.