"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 5899

Asım ibn Kuleyb, Ebû Burde’den söyledi ki, o şöyle demiştir: Ben Alî ibn Ebî Tâlib’e: “el-Kassıyye” nedir? diye sordum. Alî: O bize Şam’dan yahut Mısır’dan gelen ipek kumaşlardır ki, bunlar bâzı yeri dokunup, bâzı yeri bırakılarak kaburga kemikleri tarzında aralık aralık dokunmuşlardır. Bunlarda ipek vardır ve yine bunlarda turunç gibi yol yol kalın çitâreler vardır. “el-Miysere” (yani eyer, semer ve palan minderleri) ise kadınların kocaları için yapmakta oldukları kadifeler gibi şeylerdir; onları sarartırlar -yahut: Onları semerlerin üzerlerine koymak için suffa gibi yaparlar- dedi.

Cerîr ibn Abdilhamîd de Yezîd ibn Ebî Ziyâd’dan aldığı hadîsinde şöyle demiştir: “el-Kassıyye”, kaburga kemikleri gibi yol yol dokunmuş kumaşlardır ki, .- bunlar Mısır’dan getirilir, içlerinde has ipek vardır. “el-Miysere” ise yaban hayvanların derileridir. Ebû Abdillah el-Buhârî: Rivayeti zikredilen bu Asım ibn Kuleyb’in rivayetinin yolları daha çok ve “Miysere”nin tefsîrinde (Cerîr’in canavar postlarıdır şeklindeki tefsirinden) daha sahihtir, dedi.

5899 Buradaki senedde de el-Berâ’ ibnÂzib (radıyallahü anh): Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bizleri kırmızı ipek altlıklardan ve kassî denilen ipekli kumaştan nehyetti, demiştir.