Ve Yüce Allah’ın şu kavli:
“Kendilerine hangi şeyin halâl edildiğini sana sorarlar. De ki: Bütün iyi ve temiz nimetler size halâl edilmiştir. Allah’ın size öğrettiğinden öğretip terbiye ederek yetiştirdiğiniz avcı hayvanların size tutuverdiklerinden de yiyin ve üzerlerine Besmele çekin. Allah’tan korkun. Çünkü Allah hesabı pek çabuk görendir… ” (el-Mâide: 4).
“Sâide’nin cem’i olan “Savâid”, “Kazanıcı” demek olan “Kâsibe”nin cem’i olan “Kevâsib” ma’nâsınadır. “Icterahu”, “İktesebü”, yani “Kazandılar” demektir .
ibn Abbâs şöyle demiştir:
Eğer köpek avdan yerse, artık o avın etini bozmuş, yenilmeye elverişlilikten çıkarmış olur. Bu takdirde köpek onu ancak kendisi için tutmuştur. Yüce Allah:
“Allah’ın size öğrettiklerinden öğretip terbiye ederek yetiştirdiğiniz avcı hayvanların size tutuverdiklerinden yiyin” buyuruyor. Öyleyse avladığından yemesine karşılık hayvan dövülür ve yemesini terkedinceye kadar öğretilmeye devam edilir.
İbn Omer, köpeğin yemiş olduğu avı mekruh görmüştür. Atâ ibn Ebî Rebâh da: Eğer köpek, avladığının kanını içer de etinden yemezse, o avı ye! demiştir .
5541 Adiyy ibn Hatim (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Ben Rasûlüllah’a sorup:
— Biz şu av köpekleriyle av yapmakta olan bir kavimiz (bunlarla avladıklarımızdan yemek bize halâl olur mu)? dedim.
Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):
— “Allah’ın ismini anıp da öğretilmiş köpeklerini av üzerine gönderdiğin zaman öldürseler bile onların size tuttukları avlardan ye. Ancak köpeğin avdan yemesi müstesnadır. Çünkü o takdirde ben, köpeğin avı kendisi için tutmuş olmasından endîşe ederim. Şayet senin köpeklerine başka birtakım köpekler karışmış ise, o zaman beraber tuttukları avı yeme!” buyurdu .