"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 5533

Ve Yüce Allah’ın şu kavilleri:

“Ey îmân edenler, Allah, görmeksizin kendisinden korkanları ayırdetmek için av nev’inden ellerinizin, mızraklarınızın erişebileceği birşeyle, and olsun ki, sizi imtihan edecektir. Kim bundan sonra aşırı giderse, ona pek acıtıcı bir azâb vardır” (el-Mâide: 94) ;

“Ey îmân edenler, bağlandığınız ahidleri yerine getirin. Siz ihrâmlı olduğunuz hâlde avlanmayı halâl saymamak ve size aşağıda okunacak olanlar hâriç kalmak şartıyle davarlar (ın etleri) size halâl edildi. Şübhesiz ki, Allah ne dilerse onu hükmeder” (el-Mâide: 1) ;

“Ölü, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan – (henüz canı üstünde iken yetişip) kestikleriniz müstesna olmak üzere- boğulmuş, vurulmuş, yukarıdan yuvarlanmış, süsülmuş, canavar yırtmış olup da ölenler, dikili taşlar üzerinde (onlar adına) boğazlanan hayvanlar, fal oklarıyle kısmet (ve hüküm) aramanız üzerinize haram edilmiştir. Bütün bunlar yoldan çıkıştır. Bu gün kâfirler dîninizden umutlarını kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun…” (el-Mâide: 3) .

İbn Abbâs şöyle demiştir:

(İlk âyetteki) “Ukûd”, “Ahidler” demektir. Allah tarafından halâl ve haram kılınanlar ve Kur’ân’da gelen ahidlerin hepsidir. “Size okunanlar müstesnadır”, yânı “Ölü, kan, domuz eti… haramdır”..

“Yecrimennekum”, “Sizi sevketmesin” demektir.

“Şeneânu”, “Adâvetu” ma’nâsınadır. “el- Munhanıkatu”, “Boğulup da ölen hayvan”; “el- Mevkûzetu”, “Odunla vurulan hayvan, yani birisi ona vurur, o da bundan ölen hayvan”; “el-Mutereddiyetu”,”Dağdan yuvarlanan hayvan”; “en-Natîhatu”, “Davar tarafından süsülüp de ölen hayvan”. Bunlardan kuyruğunu yahut gözünü hareket ettirirken yetiştiğini hemen kes ve ye (canlı iken yetişemediğini artık yeme)!

5533 Adiyy ibn Hatim (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Ben Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e mi’râd avını sordum. Peygamber:

— “Okun sivri tarafı isabet eden avı ye! Okun enli tarafı isabet eden avı yeme! Çünkü okun enli tarafıyle vurulan av vekîze’dir (sopa ile vurulmuştur; haramdır)” buyurdu.

Ben Peygamber’e köpekle yapılan avın hükmünü de sordum. Peygamber şöyle buyurdu:

— “Köpeğin senin için tuttuğu (ve muhafaza ettiği) avı ye! Çünkü köpeğin avı yakalayıp tutması şer’î kesimdir. Eğer köpeğin avı yakalayıp öldürmüş ise ve kendi köpeğinin veya köpeklerinin yanında başka bir köpek de bulursan ve bu sebeble yabancı köpeğin kendi köpeğin ile birlikte avı yakalayıp öldürmüş olmasından endişelenirsen, bu hâlde o avı yeme! Çünkü senin ava salıverirken çektiğin Besmele kendi köpeğine âiddir, başka köpek için değildir” .