"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 5218

5218- Ve İbrahim (ibn Tahmân el-Herevî), ismi Ebû’l-Ca’d olan Ebû Usmân’dan; o da Enes ibn Mâlik (radıyallahü anh)’ten söyledi. Ebû Usmân el-Ca’d dedi ki: Enes ibn Mâlik Basra’da Benû Rifâa Mescidi’nde bizim yanımıza gelmişti. İşte orada ben kendisinden şöyle derken işittim: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) anam Ümmü Suleym’in tarafına uğradığı zaman onun yanına girer, ona selâm verirdi.

Sonra Enes devamla şöyle dedi: Peygamber, Zeyneb bintu Cahş el-Esedîyye ile evlenip güvey oldu. Annem Ümmü Suleym bana:

— Keski Rasûlüllah’a bir hediye versek! dedi. Ben de ona:

— Bunu yap! dedim.

Bunun üzerine annem hurma, yağ ve yoğurt kurusuna yöneldi de bunlardan bir taş tencere içinde hayse yemeği yaptı. Akabinde bu yemeği benimle Rasûlüllah’a gönderdi. Ben bu yemeği Rasûlüllah’a götürdüm. Rasûlüllah bana:

— “Yemeği koy” buyurdu.

Sonra bana emredip isimlerini söylediği “Birtakım adamları bana çağır ve karşılaştığın kimseleri de bana çağır!” dedi

Ben O’nun bana emrettiği işi yaptım ve geri döndüm. Bir de gördüm ki, ev ahâlîsiyle dopdolu olmuş. Bu sırada Peygamber’i de gördüm ki, iki elini bu hayse yemeğinin üzerine koydu da orada Allah’ın söylemesini istediği kelimeleri söyledi. Bundan sonra toplanan insanlardan onar onar çağırmaya, onlar da yemekten yemeye koyuldular. Rasûlüllah onlara:

— “Allah ‘in ismini zikredin ve her insan kendi önünden yesin” buyuruyordu.

Enes dedi ki: Nihayet yiyenlerin hepsi yemekten dağıldılar. Onlardan dışarı çıkan çıktı da birkaç kişilik topluluk kalıp konuşmaya koyuldu.

Enes dedi ki: Ben onların çıkıp gitmemelerinden gamlanmaya başladım. Sonra Peygamber, zevcelerinin hücrelerine doğru çıktı. Ben de O’nun arkasından çıktım ve O’na:

— O oturup konuşmaya dalan adamlar gitmişlerdir, dedim. Akabinde Peygamber eve girdi ve evin perdesini sarkıttı. Ben de hücrenin içinde bulunuyordum ki, kendisi şu âyetleri söylüyordu: “Ey îmân edenler! Peygamber’in evlerine -yemeğe da’vet olunmaksızın, vaktine de bakmaksızın- girmeyin. Fakat da’vet olunduğunuz zaman girin. Yemeği yiyince dağılın. Söz dinlemek veya sohbet etmek için de (izinsiz) girmeyin. Çünkü bu, Peygambere ezâ vermekte, O sizden utanmaktadır. Allah ise haktan (hakkı açıklamaktan) çekinmez… ” (el-Ahzâb: 53).

Ebû Usmân: Enes, kendisinin on sene Rasûlüllah’a hizmet ettiğini söyledi, demiştir