"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4940

“Ey îmân edenler, mü’min kadınlar muhacir olarak geldikleri zaman onları imtihan edin…” (Âyet: 10).

4940 Bize İbn Şihâb’ın kardeşinin oğlu, amcasından tahdîs etti (Amcası ez-Zuhrî şöyle demiştir): Bana Urve haber verdi. Ona da Peygamber’in zevcesi Âişe (r.anha) şöyle haber vermiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), mü’mine kadınlardan kendisine hicret edip gelenleri şu âyet ile Yüce Allah’ın şu kavliyle imtihan eder idi: “Ey Peygamber, mü’min kadınlar sana şu şartlar üzerine bey’at etmeye geldiklerinde… Bu suretle onlara bey ‘at ver… (Sonundaki ‘ ‘Gafurun Rahîm” kavline kadar)” (Âyet: 12).

Geçen senedle Urve dedi ki: Âişe şöyle dedi: Artık mü’min kadınlardan bu âyetteki şartları ikrar edip kabul eyleyen kadına Rasûlüllah: “Ben seninle sözlü olarak bey’at ettim” derdi. Allah’a yemîn ederim ki, Rasûlüllah’ın eli, bey’atlaşmada hiçbir kadının eline dokunmamıştır. Rasûlüllah kadınlarla ancak “Ben seninle bu şartlar üzerine bey’atlaştım” sözüyle bey’atlaşırdı.

İbn Şihâb’ın kardeşinin oğluna, ez-Zuhrî’den rivayet etmekte Yûnus ibn Yezîd, Ma’mer ibn Râşid ve Abdurrahmân ibnu İshâk mutâ-baat etmişlerdir. İshâk ibn Râşid, ez-Zuhrî’den; o da Urve’den ve Amrete bintu Abdirrahmân’dan diye söylemiştir.