“ Ve üçüncü olarak da Menâtı Uhrâ ‘yi” (Âyet: 20)
4910- Bize el-Humeydî tahdîs etti. Bize Sufyân ibn Uyeyne tahdîs etti. Bize ez-Zuhrî tahdîs etti: Ben Urve’den işittim (o şöyle diyordu): Ben Âişe’ye (Safa ve Merve âyeti hakkında) sordum. O şöyle dedi: (Câhiliye devrinde) el-Muşellel mevkiinde bulunan Menât et-Tâğıye yanında -veya ona ibâdet için- ihrama girenler Safa ile Merve arasında tavaf etmezlerdi. Yüce Allah “Şübheyok ki, Safa ile Merve Allah’a ibâdet etmeye vesile olan nişanlardır…” (el-Bakara: 158) âyetini indirdi. Bunun üzerine Rasûlüllah ile müslümânlar beraberce o iki tepe arasında tavaf ettiler.
Râvî Sufyân ibn Uyeyne: Menât putu, deniz tarafında bir dağ olan Kudeyd’den el-Muşellel mevkiinde bulunuyordu, demiştir.
Abdurrahmân ibn Hâlid de İbn Şihâb’dan olmak üzere söyledi ki, o şöyle demiştir: Urve dedi ki: Âişe şöyle dedi: “İnne’s-safâ…” âyeti (Evs ve Hazrec’den oluşan) Ensâr hakkında inmiştir. Onlar ve Gassân kabilesi İslâm’a girmelerinden önce Menât için ihrama girer, telbiye ederlerdi… Bu hadîs de Sufyân ibn Uyeyne’nin hadîsi gibidir.
Ma’mer ibn Râşid de Zuhrî’den; o da Urve’den; o da Âişe’den olmak üzere şu hadîsi söyledi: Ensâr’ın Menât için telbiye edip ihrama girenlerinden birtakım adamlar -ki Menât Mekke ile Medîne arasında bulunan bir put idi-:
— Ey Allah’ın Peygamberi, bizler Menât’ı ta’zîm etmek maksadıyle Safa ile Merve arasında tavaf etmiyorduk, dediler… Bu da geçen hadîs tarzındadır.