"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4683

“Vaktaki Mûsâ ta’yîn ettiğimiz vakitte geldi, Rabb’i ona (ilâhî sözünü) söyledi. Mûsâ: ‘Rabb ‘im, göster bana Sen’i göreyim’ dedi. Yüce Allah: ‘Sen beni kat’iyyen göremezsin. Fakat şu dağa bak, eğer o yerinde durabilirse, Sen de beni görürsün’ buyurdu. Derken Rabb’i o dağa tecellî edince, onu paramparça ediverdi. Mûsâ da baygın yere düştü. Ayılınca: ‘Seni tenzih ederim. Sana tevbe ettim. Ben îmân edenlerin ilkiyim’ dedi” (Âyet: 143).

İbn Abbâs: “Bana göster (Sana bakayım)”, “Bana atıyye ver” demektir, demiştir.

4683 Ebû Saîd el-Hudrî (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Yahûdîler’den bir adam, yüzüne tokat vurulmuş olarak Peygamber’e geldi ve:

— Yâ Muhammedi Ensâr’dan olan sahâbîlerinden bir adam yüzüme tokat vurdu, dedi. Peygamber:

— “Onu çağırın” buyurdu. Akabinde o adamı çağırdılar. Peygamber:

— “Bunun yüzüne niçin tokat vurdun?” diye sordu. O sahâbî:

— Yâ Rasûlallah, ben Yahüdîler’in yanına uğradım. Bu adamdan “Musa’yı bütün beşeriyet üzerine süzüp seçen Allah’a yemîn ederim” derken işittim.”Muhammed üzerine de mi?” dedim ve o esnada beni bir Öfke tuttu da ona tokat vurdum, dedi.

Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem):

— “Peygamberler arasında beni daha hayırlı kılmayınız. Çünkü kıyâmet günü insanlar bayılacaklar (onlarla beraber ben de bayılacağım). İlk ayılan ben olacağım. Bu sırada ben Musa’yı Arş’ın ayaklarından birini tutmuş olarak göreceğim. Artık Mûsâ benden evvel mi ayıldı, yoksa Tûr’daki ilk bayılması ile mi mücâzât edildi, bilmiyorum” dedi