"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4527

“İnsanlardan birtakım beyinsizler: Müslümanları, üzerinde durdukları eski kıbleden çeviren (sebeb) nedir? diyecekler. De ki: Doğu da Allah ‘in, batı da. O, kimi dilerse onu doğru yola iletir” (Âyet: 142)

4527 el-Berâibn Âzib (radıyallahü anh)’den (şöyle demiştir): Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Medine’de onaltı ay yahut onyedi ay Kudüs’teki Beytu’l-Makdis’e doğru namaz kıldı. Fakat her zaman kıblesinin Ka’be ciheti olmasını arzu ederdi. Rasûlüllah, Ka’be’ye doğru ilk namazını kıldı yahut ikindi namazını kıldı. Bir cemâat de O’nunla birlikte kıldılar. Ondan sonra, O’nunla birlikte namaz kılanlardan biri çıktı ve bir mescidde bulunan bir cemâate, onlar namaz kılarlarken uğradı. Onlara:

— Peygamber ile birlikte Mekke’ye doğru namaz kıldığıma Allah için şehâdet ederim, dedi.

Bu şehâdet üzerine o cemâat namazlarını bozmadan oldukları gibi Ka’be’den tarafa döndüler. Kıble değiştirilmeden evvel ilk kıbleye doğru namaz kılarak vefat etmiş, öldürülmüş birtakım insanlar vardı. Biz bunlar hakkında ne diyeceğimizi (nasıl bir hüküm vereceğimizi) bilemedik. O zaman Allah şu âyeti indirdi: “…Allah sizin îmânınızı zâyî’ edecek değildir. Çünkü Allah insanlara çok şefkatli, çok merhametlidir” (Âyet: 143).