"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4523

Yüce Allah’ın Şu Kavli: “Siz de İbrahim’in makaamından bir namaz yeri edinin…” (Âyet: 125).

“Mesabe”, insanların tekrar tekrar gidip dönmekte oldukları yerdir.

4523- Bize Müsedded Yahya ibn Saîd’den; o da Humeyd’den; o da Enes’ten tahdîs etti: Enes ibn Mâlik (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Omer (radıyallahü anh):

— Üç şey hakkındaki dileğim Allah’ın vahyine uygun geldi, yahut Rabb’im bana muvafakat etti. Ben: Yâ Rasûlallah! Makaamu İbrahim’den bir namaz yeri edinseniz! Dedim. (Bu lafızla âyet indi.) Yine ben: Yâ Rasûlallah! Yanınıza iyi ve kötü kimseler giriyor. Mü’minlerin anaları olan kadınlarınızın örtünmelerini emretseniz! Dedim. Bunun üzerine Allah Hicâb (el-Ahzâb: 59) âyetini indirdi.

Omer dedi ki:

— Bana Peygamber’in bâzı kadınlarına darılması haberi ulaştı. Bunun üzerine kadınların yanına gittim ve: Kadınlar! Ya bu hırçınlığa nihayet verirsiniz, yahut iyi biliniz ki Allah, sizin yerinize Rasûlü’ne sizden daha hayırlı kadınlar verir, dedim. Nihayet Peygamber’in kadınlarından birisinin yanına vardım. Kadın bana: Yâ Omer! Rasûlüllah kadınlarına öğüt vermez mi ki, sen onlara va’z vermeye kalkışıyorsun? dedi. Bunun üzerine de Allah şu âyeti indirdi: “Eğer o sizi boşarsa, yerinize -Allah’a itaatle teslim olan, Allah’ın birliğini tasdîk eden, namaz kılan, günâhlardan tevbe ile vazgeçen, ibâdet eyleyen, oruç tutan kadınlar, dullar ve kızlar olmak üzere- Rabb’inin ona sizden daha hayırlılarını vermesi umulur” (et-Tahrîm: 5).