"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 4139

4139 Bize Saîd ibnu Ebî Arûbe, Katâde’den; o da Enes ibn Mâîik (radıyallahü anh)’ten olmak üzere şöyle tahdîs etmiştir: Rı’l, Zekvân, Usayya ve Benû Lıhyân kabileleri bir düşmanlarına karşı Rasûlüllah’tan yardım istediler. Rasûlüllah da onlara Ensâr’dan kendi zamanlarında “Kurrâ” ismini vermekte olduğumuz yetmiş kişi ile yardım etti. Suffa ehlinden olup çok Kur’ân okumak ve öğretmekle meşgul olan bu kurrâlar gündüzleyin odun toplarlar, geceleyin de namaz kılarlardı. Bunlar, (kumandanları el-Munzir ibn Amr es-Sâidî’nin maiyyetinde) gittiler ve nihayet Mekke ile Usfân arasında bulunan Maûne Kuyusu başına varınca, o kabileler ahâlîsi (bunları koruyacaklarına dâir) ahdlerinden cayıp bunları öldürdüler. Bu cinayet haberi Peygamber’e ulaştı. Bunun üzerine Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir ay sabah namazında Arab’ın bâzı kabileleri aleyhine: Rı’l, Zekvân, Usayya ve Benû Lıhyân kabileleri aleyhine duâ ederek kunût yaptı.

Enes dedi ki: Biz bu şehîdler hakkında Kur’ân olarak şunu okuduk, sonra bu metin kaldırıldı (yani bunun tilâveti nesholundu): “Bizden kavmimize iletiniz ki, bizler Rabb’imize kavuştuk, O bizden hoşnûd oldu, bizi de hoşnûd etti”.

Enes ibn Mâlik, Katâde’ye şöyle tahdîs etmiştir: Allah’ın Peygamberi bir ay sabah namazında Arab’dan bâzı kabileler aleyhine: Rı’l, Zekvân, Usayya, Benû Lıhyân kabileleri aleyhine duâ ederek kunût yaptı.